Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Výkonný výbor ČMFS obměnil představenstvo STES

Praha - Nově zvolený výkonný výbor fotbalového svazu dnes na svém prvním zasedání odvolal představenstvo marketingové společnosti STES, která pro ČMFS shání peníze. V čele STES tak končí Jaroslav Vacek, Jan Kinda a Marcel Petrásek. Místo nich se ve vedení firmy objeví mimo jiné Karel Poborský s Petrem Doležalem, noví členové výkonného výboru. Výkonný výbor svazu dal hned po sobotní valné hromadě najevo, že změny ve vedení STES budou jedním z jeho prvních kroků. Od dnešního tahu si "fotbalová vláda" slibuje lepší práci firmy.

Bývalý reprezentant Poborský a šéf Slavie Doležal v představenstvu doplní Dušana Svobodu z pražské Sparty, který ve struktuře STES figuruje už od ledna. Dozorčí rada firmy se také po dnešku výrazně zúžila z devíti členů na tři. Jejím předsedou zůstal Miroslav Kříž, nový místopředseda ČMFS zastupující ligové kluby. S ním budou v dozorčí radě pracovat i Jaromír Gajda z olomouckého klubu a Pavel Marek.

STES v současnosti do fotbalu ročně přináší podle odhadů kolem 300 milionů korun. Kříž, který má ekonomiku ve výkonném výboru na starosti, věří, že suma se v budoucnu může zvýšit. Stejně jako dotace pro ligové kluby, které například před minulou sezonou od STES obdržely sumu kolem 4,5 milionu korun na tým. Podle Kříže se tato částka během dalších čtyř let může až zdvojnásobit. Výkonný výbor vidí možnost větších zisků například při prodeji televizních práv.

Vacek, jenž působil ve STES od vzniku společnosti v roce 1993, odvolání očekával. "Je to legitimní právo vlastníka, noví lidé samozřejmě mohou přinést něco nového. Jen jsem překvapen, že nikdo se nepotřebuje sejít a převzít nějakou agendu. Dozvídám se jen o odvolání," řekl Vacek, který tak definitivní končí coby nekorunovaný ministr financí českého fotbalu. I když opouští svazové funkce, z fotbalu zcela neodchází. Nadále se bude věnovat ve své společnosti prodeji mezinárodních televizních práv.

Mění se marketingová strategie 

Změny ve STES souvisí také s tím, že výkonný výbor chce úplně změnit dosavadní marketingovou strategii. Poté, co ve STES bude proveden audit, hodlá nové vedení svazu představit novou strukturu financování českého fotbalu. Peníze by měly přicházet zvlášť do reprezentačního úseku, profesionálního, amatérského a mládežnického fotbalu. To by mělo všechny finanční toky také zprůhlednit.

Vedení fotbalového svazu na nejbližší dny plánuje jednání s Českou televizí o ceně práv. Hodlá také zavést diskusi na téma, jak ligový fotbal v televizním balení ještě více zatraktivnit. Například zařazením dalších tematických pořadů. "Podle nás dostávají kluby z první a druhé ligy, ale i nižších soutěží, málo peněz ve srovnání s námi srovnatelnými zeměmi. Zůstáváme za evropským průměrem, což hodláme změnit. Chceme najít určité rezervy a ty potom využít. Ale bude to spíš otázka měsíců než týdnů," řekl předseda Kříž.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články