Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Novým šéfem českého fotbalu je Ivan Hašek

Praha - Před čtyřmi lety mu to nevyšlo, teď už ano. Předsedou Českomoravského fotbalového svazu se na dnešní valné hromadě stal Ivan Hašek, který střídá Pavla Mokrého. Pro vítěze se v české komoře vyslovilo 104 delegátů, v moravské získal 63 hlasů. "Děkuji vám za projevenou podporu. Moc mě to potěšilo. Vím, že těch starostí a práce bude hrozně moc, ale mám do toho chuť a těším se na to," řekl Hašek, jenž bezprostředně po volbě poděkoval Luďku Vinšovi za korektní předvolební boj. Pro Vinše se v Čechách vyslovilo 25 delegátů, na Moravě pouhých sedm.

Haškovy nejbližší plány jsou přestavba svazového sekretariátu a také vyřešení otázky reprezentačního trenéra, kam by rád dosadil současného slávistického kouče Karla Jarolíma. 

Hašek po zvolení zároveň požádal delegáty, aby mu v další části valné hromady dali důvěru i v tom, že zvolí lidi z jeho týmu. "Mám velký mandát, ale velké změny mohu dělat jen v případě, že budu obklopen svými spolupracovníky. Dejte prosím důvěru mým lidem," řekl Hašek. Toho vzápětí potěšilo, že místopředsedy za Čechy a Moravu byli zvoleni Jindřich Rajchl s Daliborem Kučerou, tedy ti, o něž tolik stál. "Se silným týmem, který bude mít silný mandát, můžeme dělat velké změny. Ale sám nic nedokážu," prohlásil Hašek. Třetím místopředsedou je Miroslav Kříž, který porazil Jaroslava Vacka.

Haškova vítězná vlna se valila i při hledání dalších funkcionářů a brzy získal jeho tým ve výboru většinu. Za ligu mu byli navoleni Dušan Svoboda ze Sparty, šéf Českých Budějovic Karel Poborský a slávistický ředitel Petr Doležal. Podle nového svazového předsedy je dobře, že vše probíhalo tak hladce. "Bylo potřeba dát najevo zřetelný signál, že jsme schopni se domluvit a táhnout za jeden provaz," mínil Hašek.

Je nám líto, video expirovalo.
Hašek je novým šéfem ČMFS


Hašek chce vládnout přísně, ale spravedlivě

"Jsem kluk z Nymburka, který si přeje vrátit český fotbal tam, kam patří. Nehodlám přistoupit na žádné intriky, slibuji přísnou a spravedlivou ruku," řekl ještě před volbou Hašek a zároveň oznámil, že má připraven marketingový projekt, který fotbalu dlouhodobě zajistí stálý přísun financí.

Hašek také zopakoval, že hodlá převzít osobní dohled nad všemi reprezentacemi. "Nevzdávám boj o Afriku, chci novou atmosféru v národním týmu," uvedl fotbalový internacionál, jenž prý během pár měsíců připraví znění nových stanov a novou strukturu soutěží. "Fotbal by se měl stát výkladní skříní českého sportu," dodal.


Vinš: Na Haška byla velká společenská objednávka

Neúspěšný kandidát na předsedu ČMFS Vinš po zveřejnění výsledků řekl, že na to, aby se Hašek stal šéfem českého fotbalu, prý byla natolik velká společenská objednávka, že jí mohl jen stěží čelit. "Několik anket ukázalo, že veřejnost si přeje známého fotbalistu. Já se sice domníval, že by mohly rozhodovat i manažerské zkušenosti, ale přesto bylo rozhodnuto ještě dříve, než se sem delegáti sjeli," dodal.

Fotbaloví experti považují Haškovo zvolení novým předsedou ČMFS za správnou volbu. On jediný podle nich dokáže pozvednout kredit a atmosféru v českém fotbale. Experti však zároveň varují, že bez pomoci ostatních lidí toho Hašek příliš nezmůže. "Myslím, že to dopadlo tak, jak to mělo dopadnout a jak si všichni přáli. Volba to není špatná, ale je důležité, aby se Ivan obklopil správnými lidmi. Jeden člověk nic nezmůže," podotkl trenér Viktorie Žižkov Vlastimil Petržela.


Úspěch nového svazového předsedy bude podle někdejšího Haškova spoluhráče Pavla Kuky záležet na mnoha okolnostech. "Půjde o to, jestli mu s tím ostatní pomůžou, nebo mu budou házet klacky pod nohy. Ivan fotbal sám nespasí, musí se začít odspoda a on to může zastřešit," pokračoval Kuka.

Pětačtyřicetiletý Hašek je bývalým hráčem Sparty Praha, v 56 zápasech reprezentoval a v posledních letech působil jako trenér. Nejprve ve Spartě, trénoval také ve Štrasburku, v japonském Kóbe a v Al-Ahlí ve Spojených arabských emirátech.

Složení nového výkonného výboru ČMFS:

předseda ČMFS: Ivan Hašek 
místopředseda za Čechy: Jindřich Rajchl 
místopředseda za Moravu: Dalibor Kučera 
místopředseda za ligové kluby: Miroslav Kříž 
předseda řídící komise pro Moravu: Pavel Nezval 
předseda řídící komise pro Čechy: Rostislav Votík 
členové výkonného výboru za Moravu: Pavel Blaha, Petr Kašný 
členové výkonného výboru za Čechy: Milan Haškovec, Petr Voženílek 
členové výkonného výboru za ligové kluby: Petr Doležal, Karel Poborský, Dušan Svoboda

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články