Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Sparta zahájila přípravu s Hohenederem a Kunclem

Praha - Dvě posily do obrany, rakouského stopera Niklase Hohenedera a bývalého brněnského beka Martina Kuncla, přivítali fotbalisté pražské Sparty na startu letní přípravy. Posilování týmu však zdaleka nekončí. Možná už dnes by mohlo být uzavřeno jednání o hostování záložníka Luboše Kaloudy z CSKA Moskva a brzy by měl dorazit ze Sokolova i útočník Martin Jirouš, nejlepší střelec uplynulého ročníku druhé ligy. Sparta se rovněž chystá v zimní přestávce započít rozsáhlou rekonstrukci svého stadionu, uvedl tiskový mluvčí klubu Ondřej Kasík.

Sparťané dnes prošli tradičními fyzickými testy na pražské Fakultě tělesné výchovy a sportu (FTVS). V neděli vyrazí na kondiční soustředění do Františkových Lázní, odkud se přesunou na herní kemp do rakouského Bad Kleinkirchheimu. Tam už by kouč Jozef Chovanec měl mít k dispozici kádr, s nímž vstoupí do nové ligové sezony a také předkola Ligy mistrů. Sparta upíná síly hlavně k získání Kaloudy. "Intenzivně na tom pracujeme, ještě dnes bychom to chtěli mít vyřešené. Kalouda by se nám hodil, protože je silný v soubojích jeden na jednoho a má i dobré zakončení. Navíc může hrát na obou krajích zálohy," řekl Chovanec na tiskové konferenci v Praze.

Zatímco příchody Kaloudy a Jirouše se ještě dolaďují, posily do obrany už sparťané představili. Na FTVS se na běhacím pásu potili i Hoheneder s Kunclem. "Docela to šlo. V Rakousku jsme měli něco podobného, akorát se tam jezdí na kolech," uvedl Hoheneder. Mezi fotbalisty neoblíbenou prověrku kondiční připravenosti neabsolvovali jen brankář Jaromír Blažek, kapitán Patrik Berger a útočník Jiří Jeslínek. Vraceli se totiž teprve z dovolené a testy projdou později.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Davida Kalouse

Hoheneder se těší, jak se ve Spartě bude učit vedle Řepky

Nový obránce pražské Sparty Niklas Hoheneder se už dlouho těší na to, až začne brát lekce od zkušeného letenského zadáka Tomáše Řepky. Dvaadvacetiletý nadějný Rakušan věří, že po boku Řepky, kterého považuje za svůj vzor, může výkonnostně vyrůst. "Myslím, že je to jeden z nejlepších obránců v Evropě, obdivuji ho," řekl Hoheneder.

Po uplynulé sezoně mu v Linci skončila smlouva, a přestože o něj měly zájem elitní rakouské kluby, dal přednost nabídce Sparty. Z ní by se jednou prý rád odrazil na angažmá ve špičkové zahraniční soutěži. "Mohl jsem jít do Rakouska, ale pro Spartu hrálo roli její jméno, tradice a pravidelná účast v evropských pohárech. A hlavně to, že z české ligy se víc než z Rakouska odchází do dobrých evropských lig. Angažmá v Německu, Itálii nebo Anglii je můj sen," dodal Hoheneder.

Sparťané myslí i na talenty z rezervy

Sparťané v přípravě chtějí dát šanci také svým talentovaným mladíkům z druholigové rezervy. Chovanec si do prvního mužstva vytáhl defenzivní univerzály Lukáše Hejdu a Martina Suse a také útočně laděného záložníka Zdeňka Folprechta. Na startu přípravy nemůže Chovanec počítat se zraněnými defenzivními záložníky Jiřím Kladrubským a Jurajem Kuckou. První jmenovaný bude po nedávné operaci zkříženého vazu k dispozici až za čtyři měsíce, Kucka se zase zotavuje z operace menisku.

Sparta, kterou po sezoně opustili útočník Marek Kulič (Mladá Boleslav) a záložník Miroslav Matušovič mířící do kyperského Apollonu Limassol, bude muset řešit i přetlak v kádru. Ze Škody Xanthi se vrátil útočník Libor Došek. "Šanci prosadit se do týmu má jako každý jiný," prohlásil Chovanec na adresu hráče, který jarní sezonu strávil na hostování v řecké lize.

Jeden z gólmanů musí z kola ven

Z Jablonce si Sparta stáhla brankáře Lukáše Zicha, který doplní trojlístek Jaromír Blažek, Milan Švenger a Matúš Kozáčik, přičemž jeden z gólmanů bude muset odejít. O další šanci ve Spartě se bude chtít prát slovenský záložník Tomáš Kóňa, na jaře zapůjčený do Artmedie Petržalka.

Stadion čeká rekonstrukce

Kromě boje o Ligu mistrů Spartu s velkou pravděpodobností čeká také zimní přesun na Strahov. Stadion na Letné totiž projde rekonstrukcí. "Počítáme s tím, že v zimní přestávce začne rozsáhlejší rekonstrukce našeho stadionu s tím, že pokud by se nám povedlo všechny věci dotáhnout, tak bychom hráli jaro sezony 2009/2010 na Strahově," uvedl tiskový mluvčí klubu Ondřej Kasík.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články