Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jednadvacítka zahájila kvalifikaci drtivou výhrou v San Marinu

Serravalle (San Marino) - Čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let vstoupili drtivou výhrou na půdě San Marina v poměru 8:0 do kvalifikace o mistrovství Evropy, které bude v roce 2011 hostit Dánsko. Jednadvacítka osmibrankovým vítězstvím vyrovnala svůj rekord, stejným poměrem v minulosti porazila i Lichtenštejnsko s Bulharskem v letech 2007 a 2001. Svěřenci kouče Jakuba Dovalila rozhodli o přesvědčivém triumfu už v prvním poločase, po němž měli pětibrankový náskok. Hattrickem se dnes blýskl útočník Tomáš Pekhart, dvě branky přidal kapitán Bořek Dočkal a z gólu se radovali také Tomáš Hořava, Jiří Valenta a střídající Jan Chramosta. Další zápas sehrají čeští mladíci 12. srpna na Islandu.

Bylo zřejmě jen otázkou času, kdy česká jednadvacítka rozhodne duel na půdě fotbalového trpaslíka, jehož fotbalová jednadvacítka ještě v žádném mezistátním zápase nedokázala bodovat. Čechům sice na stadionu v Serravalle, kde v listopadu vyhrála seniorská reprezentace 3:0, úplně nevyšlo přání o vstřelení rychlé a uklidňující branky, ale když se v 19. minutě poprvé trefil slávistický útočník Pekhart, začala se domácí defenziva drolit. 

Její propustnost za dalších dvanáct minut poznal při druhém českém gólu Hořava a pak přišly další velké chvíle Pekharta, který ve 31. a 38. minutě dokonal hattrick a zadělal na debakl San Marina.

Pekhart se blýsknul hattrickem

Hosté neztratili chuť k útočení ani za jasného vedení. Těsně před poločasem se dorážkou dočkal první branky v jednadvacítce záložník Valenta a pět minut po pauze při penaltě, kterou zařídil aktivní Pekhart, nezaváhal ani nový kapitán "lvíčat" Dočkal. Liberecký tahoun se navíc v 70. minutě prosadil střelou z pokutového území a jednadvacítku dělil už jen jediný zásah od předchozích rekordních osmibrankových výher nad Lichtenštejnskem a Bulharskem. 

K vytoužené osmibrankové výhře Češi nebyli daleko. Deset minut před koncem se jim po faulu Carliniho v pokutovém území a jeho následném vyloučení dostalo šance podruhé kopat pokutový kop, ovšem brankář Casedei vystihl směr Pekhartovy střely a vytáhlý český kanonýr promarnil šanci na svůj čtvrtý zásah v utkání. Osmé trefy se ale Dovalilův výběr přece jenom dočkal. Dvě minuty před koncem ji obstaral střídající boleslavský útočník Chramosta, který si efektní patičkou osladil svoji premiéru v jednadvacítce. V úplném závěru ještě mohla největší výhru jednadvacítky v historii přinést rána Dočkala, která však těsně minula cíl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články