Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Hrozba kontumace zažehnána, Sparta ani Boleslav potrestány nebudou

Praha - Disciplinární komise fotbalového svazu nepotrestá Spartu a Mladou Boleslav za to, že se jejich hráči nezúčastnili kvalifikace na mistrovství Evropy do 19 let, i když byli v nominaci. Návrh podal ředitel reprezentačního úseku Jiří Nevrlý. Komise naopak zahájila disciplinární řízení s druholigovou Jihlavou a jejím hráčem Matějem Vydrou, který na sraz rovněž nedorazil. Případ se bude projednávat za týden za osobní účasti hráče, zástupce klubu a trenéra reprezentace do 19 let Aleše Křečka.

V případě Jana Chramosty z Mladé Boleslavi prý byli na vině zástupci svazu, hráče totiž trenéři nominovali jak na reprezentační sraz devatenáctky, tak na sraz výběru do 21 let. "Klub ani hráč se neprovinili, za problémy mohla špatná komunikace uvnitř svazu," vysvětlil verdikt šéf komise Alexander Károlyi.

Do konfliktu se totiž dostali svazoví funkcionáři - na jedné straně Nevrlý, na druhé trenér reprezentační jednadvacítky Jakub Dovalil, oba dva dnes komise vyslechla. "Vždy platilo, že vyšší kategorie má přednost, jenže Křeček a Nevrlý to nechtěli akceptovat," vysvětlil Dovalil, proč k rozporu došlo. Klub podle svého vyjádření postupoval podle dřívějších dohod, že starší výběr má přednost, a hráč proto na sraz neodcestoval. "Všechny problémy mohly být zažehnány, pokud byste se dokázali domluvit," vyčetl Károlyi oběma činovníkům ze Strahova.     

Kadlece měl prohlédnout reprezentační lékař

V případě sparťana Václava Kadlece argumentoval Nevrlý tím, že existovala dohoda s Letenskými o jeho startu. "Byli jsme tak domluveni s trenérem Chovancem. Jenže na srazu už bylo všechno jinak a fotbalista přijel s lékařským vysvědčením od klubového lékaře Váchala, že má zraněný stehenní sval. My jsme to akceptovali, ale argumentovali jsme tím, že může přijet do Estonska až na druhý zápas," vysvětlil Nevrlý.

Jenže Sparta hráče do Estonska neposlala a místo toho Kadlec po vyléčení hrál v sobotu ligu proti Jablonci. Podle komise ale bylo vůbec největší chybou, že hráče neprohlédl na srazu reprezentační lékař, jenž se omluvil kvůli pracovnímu vytížení. "Pokud chceme, aby byly akceptovány všechny normy, pak se o to musíme sami postarat. A svaz všechny možnosti nevyužil," řekl Károlyi. Podle něj Nevrlý měl možnost nechat hráče vyšetřit u jiného doktora, který pracuje pro svaz, například lékaře reprezentačního áčka Petra Krejčího.

Nejhůř dopadl jihlavský Vydra

Hůře se ale bude z celého případu vyvlékat jihlavský Vydra, který byl povolán jako náhradník, ale pak na sraz nedorazil s odůvodněním, že mu propadl cestovní pas. "V celém případě hráče Vydry je řada nesrovnalostí, a tak ho musíme prošetřit. Budeme se tím zabývat na našem příštím zasedání ve čtvrtek 4. června, kam jsme pozvali hráče, zástupce klubu Zdeňka Tulise a také reprezentačního trenéra Křečka," dodal Károlyi.    

Vydra byl původně mezi náhradníky, ale po omluvence jiných hráčů ho Křeček povolal. "Klub nám potvrdil, že hráč dorazí na soustředění v Nymburce a totéž nám potvrdil i fotbalista, ale upozornil, že u sebe nemá platný cestovní pas, jenž má v Chotěboři u rodičů. Jenže od té chvíle byl nedostupný, a když ráno náš zástupce dorazil za rodiči, ti nám vzkázali, že hráč platný pas vůbec nemá," popsal Nevrlý nepřehlednou anabázi. Klub později oznámil, že se Vydra vzdal reprezentace a další vyjádření komise neměla k dispozici.

Fotbalista pražské Sparty
zdroj: sparta.cz
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články