Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Barcelona vyhrála fotbalovou Ligu mistrů

Řím - Král evropských fotbalových trávníků je na světě! Barcelona si ve středu na Olympijském stadionu v Římě s přehledem poradila s Manchesterem United a díky gólům Eto'a a Messiho zvítězila 2:0. Španělé se tak mohou pyšnit už třetím titulem v historii. Utkání se bohužel neobešlo bez zraněných fanoušků. Po napadení fotbalových chuligánů museli být hospitalizováni dva lidé, dalších patnáct fanoušků bylo zatčeno. Po skončení zápasu již probíhaly oslavy bez vážných incidentů. Další informace nabízí také server fotbalzive.cz.

Úvodní ceremoniál na Olympijském stadionu v Římě, kde nechyběly ikony světového fotbalu i španělský král Juan Carlos, vyvrcholil zpěvem Andrea Bocelliho, během nějž na hřiště nastoupily oba týmy. Barcelona hrála v tradičních modročervených dresech, fotbalisté Manchesteru United byli v bílé kombinaci. Zápas řídila trojice švýcarských rozhodčích, hlavní Busacca a pomezní Buragina a Arnet.





Barcelona vedla už v desáté minutě

První akce očekávaného finále na sebe nenechala dlouho čekat. Už ve druhé minutě byl faulován Anderson. Ronaldův přímý kop však Valdés vyrazil před sebe a Barcelona poté míč uklidila do autu. V osmé minutě naběhl do pokutového území Ronaldo a jeho střela jen těsně minula Valdésovu bránu. O dvě minuty později si však vzali slovo Španělé. Samuel Eto'o dostal přihrávku od skvělého Iniesty a stoprocentně jí využil střelou do Van der Sarovy brány - Barcelona vedla 1:0.

Piqué fauloval v 16. minutě Ronalda, za což si vysloužil žlutou kartu, a Manchester tak měl možnost ohrozit bránu Barcelony, jenže Giggs ji přestřelil. Barcelona kontrovala o chvíli později - Messi dostal skvělou přihrávku od Eto'a, ale střela proletěla kolem břevna brány "Rudých Ďáblů".


Aktivní Ronaldo vyšel naprázdno

23. minuta přinesla další možnost Manchesteru, ovšem aktivní Ronaldo rohový kop Giggse nezužitkoval. Po čtyřech minutách zahrávala Barcelona kvůli Andersonově faulu na Iniestu standardku, ale nic z toho nebylo. Xaviho střela totiž šla vedle brány. Chvíli nato měl Van der Sar co dělat, aby se k míči, jenž mu malou domů přihrál Vidič, dostal dřív než Eto'o. Nizozemský brankář měl štěstí a balon zahrál do autu.

Ve 35. minutě se "vydal do světa" Touré, který přihrál Puyolovi, ale Vidič z Manchesteru odvrátil střelu na roh. Dvě minuty před koncem se řítil na bránu Manchesteru Messi, ale jeho přihrávku Eto'ovi Van der Sar chytil. Švýcarský sudí přidal k 45 minutám ještě jednu navrch, ani jeden z týmů toho ale nijak nevyužil.


Druhý gól Barcelony zařídil Xavi s Messim

Do druhého poločasu přišel Manchester s jednou změnou. Alex Ferguson poslal na hřiště místo nevýrazného Andersona Tevéze. Ve 48. minutě měla Barcelona velkou šanci - Henry dostal skvělou přihrávku od Xaviho, jeho střelu však Van der Sar vykopl. O chvíli později mohla Barcelona zvýšit na 2:0, ale Xaviho přímý kop, jenž zahrával po Tevézově faulu na Iniestu, šel do levé tyče brány Manchesteru.

66. minuta přinesla další střídání - z hřiště odešel Park Či-song, místo něj přišel bulharský útočník Dimitar Berbatov. Čtyři minuty nato se Barcelona radovala z druhého gólu, který po hlavičce na Xaviho centr zařídil Argentinec Messi. V 71. odešel ze hřiště barcelonský Henry, jehož nahradil Keita. Manchester měl za chvíli díky Berbatovovi obrovskou šanci - obrana Barcelony si s míčem ne a ne poradit, balonu se tak chopil Ronaldo, ale smolně přestřelil.


Manchester ztrácel v závěru nervy

Ten samý hráč minutu poté fauloval Puyola a za chvíli znovu - tentokrát si za svůj zákrok oprávněně vykoledoval žlutou kartu. Mezitím ještě Manchester vystřídal a místo Giggse přišel na hřiště Scholes, který mohl vzápětí dostat za svůj likvidační faul na Iniestu rovnou červenou, Bussaca byl ale shovívavý.

To už nezměnilo nic na tom, že na římském stadionu se mohli radovat po
posledním hvizdu hráči španělského klubu, kteří tak navázali na triumfy z let
1992 a 2006. Finálový zápas jednoznačně ovládli, svěřenci trenéra Alexe
Fergusona odešli ze souboje poraženi.

Oslavy po utkání nakonec proběhly bez větších incidentů

Odpoledne sice několik fanoušků policie zadržela a dva fotbaloví příznivci museli být hospitalizováni, po utkání se však oslavy v italském hlavním městě obešly bez vážnějších incidentů. Policie na celou situaci dohlížela a chovala se benevolentně. Španělským fanouškům dokonce povolila osvěžit se v římských fontánách.

Finále Ligy mistrů:

FC Barcelona - Manchester United 2:0 (1:0) 
Branky: 10. Eto'o, 70. Messi. Rozhodčí: Busacca - Arnet, Buragina (všichni Švýc.). ŽK: Piqué - Ronaldo, Scholes, Vidič. Diváci: 67 000 (vyprodáno). 

Sestavy: 
FC Barcelona: Valdés - Puyol, Yaya Touré, Piqué, Sylvinho - Xavi, Busquets, Iniesta (90+2. Pedro Rodriguez) - Messi, Eto'o, Henry (71. Keita). Trenér: Guardiola. 

Manchester United: Van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidič, Evra - Anderson (46. Tevéz), Carrick, Giggs (75. Scholes) - Pak Či-song (66. Berbatov), Ronaldo - Rooney. Trenér: Ferguson.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články