Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jarolím ví, že Slavia není favoritem

Praha - Fotbalové jaro začne ve čtvrtek ve 21:00 zápasem Slavie proti Tottenhamu v Poháru UEFA. Poslední český zástupce v evropských pohárech se pokusí vytvořit co nejlepší pozici pro odvetu v Londýně, ale trenér Karel Jarolím si dobře uvědomuje, že ligového lídra hned na úvod sezony čeká hodně těžký úkol. Za favorita Slavii rozhodně nepovažuje.

Slavia - Sevilla
autor: Vondrouš Roman

Tottenham je totiž v současné době ve výborné formě. Po nepovedeném vstupu do sezony Martina Jola vystřídal na lavičce Španěl Juande Ramos a tým se pod jeho vedením výrazně zlepšil. "Kohouti" teď trápí i nejlepší anglické týmy, což potvrdili postupem do finále Ligového poháru. S pětigólovým přídělem odjel v městském derby v pohárovém semifinále Arsenal, Manchester United v ligové soutěži zachránil remízu až v nastaveném čase.

O kvalitách soupeře dobře ví i slavistický kouč Karel Jarolím. "Tottenham je v tomto zápase favoritem, ale postoupit chceme i my a uděláme pro to maximum," řekl.
Po příchodu Ramose se trochu změnila taktika anglického týmu, který stále dává dost branek, ale podstatně se zlepšil v defenzivě. Španělský kouč navíc zná Slavii ze svého dřívějšího působiště, když ještě v podzimním zápase Ligy mistrů byl na lavičce Sevilly při její výhře 4:2.

Jeho příchod do Tottenhamu uvítal český gólman ve službách "Kohoutů" Radek Černý. Ramos posadil na lavičku anglického reprezentačního brankáře Robinsona a pravidelně staví českého brankáře, který se tak zřejmě na Strahově postaví do branky proti svému bývalému klubu. Navíc se může na trávníku objevit i další bývalý slávista, Tottenham po odchodu útočníka Defoea připsal na pohárovou soupisku Tomáše Pekharta.

Jarolím ale ví, že největší síla Tottenhamu je jinde. "Tou je útočné duo Keane - Berbatov. Navíc má výbornou podporu ze zálohy od trojice Jenas, Lennon a Malbranque," zdůraznil Jarolím, který prý má soupeře dobře přečteného. Několikrát Tottenham sledoval na vlastní oči, naposledy při souboji s Manchesterem United, a ze záznamu viděl i poslední zápas Tottenhamu s Derby Country. "Musím uznat, že co do síly je to celek na úrovni Arsenalu či Sevilly, s nimiž jsme hráli v Lize mistrů," řekl Jarolím.

Ramos se v přestupním období zaměřil na posílení obrany. Z Herthy Berlín přišel brazilský reprezentant Gilberto, z Middlesbroughu Jonathan Woodgate a z Glasgow Rangers Alan Hutton. Ten však proti Slavii hrát nesmí, neboť už Poháru UEFA hrál za skotský tým. Ramosovi bude chybět i základní stavební kámen defenzivy Michael Dawson, který si v sobotním utkání s Derby natrhl sval a mimo hru bude minimálně dva týdny.

Ani Jarolím nemůže sestavu vybírat z kompletního kádru. Problémy s úponem má Šenkeřík, bolesti zad nepustí do utkání Šmicra, dlouhodobě mimo jsou po operaci Janda a Švento a kvůli disciplinárnímu trest nesmí hrát ani Krajčík. Naopak by měl být k dispozici obránce Dřížďal, který se zranil na soustředění v Dubaji. Na pohárovou premiéru v červenobílém dresu se těší hned tři nováčci - Jaroslav Černý, trenérův synovec Marek Jarolím i David Střihavka, který má z Norwiche určité zkušenosti s anglickým fotbalem.

Trenér Jarolím prý má o sestavě téměř jasno. "Ale jen o jménech. Přemýšlím, v jakém rozestavení nastoupíme. Může to být s jedním, či dvěma útočníky," nechtěl slávistický kouč nechat nahlédnout do svých taktických plánů.

Zápas začíná ve čtvrtek na Strahově ve 21:00 a řídit ho bude trojice švýcarských rozhodčích Circhett - Navarro, Hidber. Utkání vysílá ČT4 Sport od 20:50
 
Předpokládané sestavy:
Slavia Praha: Vaniak - Dřížďal, Latka, Brabec, Hubáček - Jarolím, Tavares
(Kalivoda), Suchý, Černý, Pudil - Střihavka.

Tottenham Hotspur: Černý - Chimbonda, Kaboul, Woodgate, Huddlestone -
Lennon, Jenas, Malbranque, Boateng - Keane, Berbatov.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články