Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Barcelona se pokusí prolomit anglickou nadvládu

Barcelona - Fotbalisté Barcelony mají v Lize mistrů opět po roce možnost zlomit nadvládu klubů z Premier League, která má v semifinále soutěže znovu trojnásobné zastoupení. Před dvanácti měsíci ztroskotal katalánský klub na pozdějším vítězi Manchesteru United, letos se pokusí o reparát proti loňskému finalistovi londýnské Chelsea s Petrem Čechem. Půjde o čtvrtý vzájemný dvojzápas ve vyřazovací fázi během posledních devíti let, dvakrát se radovala "Barca" a jednou Chelsea. Úterní utkání mezi Barcelonou a Chelsea začne tradičně ve 20:45, řídit jej bude rozhodčí Wolfgang Stark z Německa. Přímý přenos vysílá ČT2.

Zatímco před rokem Barcelona vyšla proti Manchesteru brankově naprázdno a doma nedala v semifinále už počtvrté za sebou ani gól, letos jde z její ofenzivy strach. Ve čtvrtfinále stačil lídrovi španělské ligy poločas k tomu, aby čtyřmi brankami znemožnil Bayern Mnichov.

Co s Messim?

Londýňané před úterkem dumají, jak ubránit domácího kanonýra Lionela Messiho, s osmi brankami nejlepšího střelce soutěže. Chybí jim totiž potrestaný levý bek Ashley Cole. Kouč Guus Hiddink má v záloze několik variant; dnes naznačil, že nejspíš stejně jako o víkendu proti West Hamu přesune na opačnou stranu jinak pravého obránce Bosingwu. I proto, že Chelsea na Nou Campu ještě nikdy nevyhrála, považuje nizozemský kouč za favorita Barcelonu. "Je to nejlepší tým v Evropě, nebo i na světě," vysvětlil.

I Chelsea však může oplývat sebevědomím. "Blues" v lize z posledních deseti zápasů jen jednou nezískali ani bod, ve čtvrtfinále Ligy mistrů přešli přes silný Liverpool a navíc se do formy opět dostává brankář Čech, který předtím několikrát chyboval.

"Máme za sebou dva dobré týdny. Kvalifikovali jsme se do semifinále Ligy mistrů a také do finále Anglického poháru. Jedeme proto do Barcelony v dobré náladě, samozřejmě bude to náročný úkol, ale jsme na tuhle výzvu připraveni," řekl Čech.

Pro katalánský tým nastává klíčové období sezony

Vedle úvodního duelu s Chelsea se Barcelona chystá na víkendovou bitvu s Realem Madrid, která může výrazně ovlivnit bitvu o španělský titul. Barcelona naposledy jen remizovala ve Valencii a "Bílý balet" se jí přiblížil na rozdíl čtyř bodů.

"Načínáme nejdůležitější týden tohoto roku. Na hráčích jsem neviděl žádnou únavu, jsme jako stroje," pochvaloval si kouč Josep Guardiola, jemuž schází jen dlouhodobě zraněný Milito. Hosté naopak vedle Colea nemohou počítat ani se stoperem Carvalhem.

Jednomu z týmů se může v úterý povést zlomit nepříznivou sérii. Barcelona nezvítězila ani v jednom ze čtyř posledních domácích duelů s anglickým klubem, Chelsea zase prohrála všech šest semifinálových zápasů mimo britské ostrovy.

Předpokládané sestavy:

Barcelona: Valdés - Alves, Piqué, Puyol, Abidal - Xavi, Touré, Iniesta - Messi, Eto'o, Henry.

Chelsea: Čech - Ivanovič, Terry, Alex, Bosingwa - Kalou, Ballack, Essien, Lampard, Malouda - Drogba.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články