Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Za tragédii na africkém stadionu mohlo přeplněné hlediště

Abidžan - Extrémně přeplněná tribuna byla příčinou nedělní tragédie při fotbalovém utkání africké kvalifikace o postup na mistrovství světa v Abidžanu. Před zápasem mezi domácím Pobřežím slonoviny a Malawi se údajně na stadion Houphouet-Boigny pro 35 000 lidí vměstnalo odhadem 50 000 fotbalových fanoušků.

Podle svědků se pod vahou diváků zřítila zeď a při následné panice zemřelo podle posledních oficiálních údajů 19 lidí včetně dvou dětí, dalších 132 bylo zraněno. Patnáct měsíců před startem MS v Jihoafrické republice událost otřásla fotbalovým světem, federace FIFA si okamžitě vyžádala podrobnou zprávu.

Blatter: Příčiny neštěstí je nutné důkladně vyšetřit

Prezident FIFA Sepp Blatter v první reakci vyjádřil pozůstalým soustrast. Domácí federaci a příslušné úřady pak vyzval k důslednému vyšetření příčin neštěstí. Situaci bude FIFA dále komentovat až po obdržení zprávy, na jejímž základě je pak připravena přijmout opatření, aby se podobně tragické události neopakovaly.


K neštěstí došlo čtyřicet minut před výkopem, přesto se zápas odehrál podle plánu. Domácí tým s hvězdami hrajícími v Evropě v čele s Didierem Drogbou, právě jehož start byl podle médií spojen s extrémním zájmem o zápas, zvítězil 5:0. Útočník Chelsea dal dva góly. 

Přeplněné stadiony v Africe nejsou výjimkou

Lokální média po tragédii napsala, že na vyprodaný stadion se snažily dostat tisíce lidí bez vstupenek a pod jejich náporem se zřítila zeď. Pod ní zahynulo několik osob, další diváci byli ušlapáni v panice. K té prý přispěl i zásah policie, která použila slzný plyn. 

Na afrických stadionech nejsou podobné tragédie výjimkou, vloni v červnu například rovněž při kvalifikačním utkání o postup na MS mezi Libérií a Gambií zahynulo na přeplněném stadionu v Monrovii nejméně osm lidí, kteří byli ušlapáni a zadušeni.

MS v JAR bude na úrovni německého šampionátu

Obavy z opakování podobného incidentu při MS v příštím roce jsou prý ale liché. Alespoň podle poradce FIFA Horsta Schmidta. "Při mistrovství světa budou bezpečnostní opatření na podobné úrovni jako v roce 2006. Velká část vstupenek bude na konkrétní osoby, místa na stadionech jsou číslována. Na to zatím Afričané nejsou zvyklí," řekl deníku Bild.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články