Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

O pořádání fotbalového ME 2016 se uchází čtveřice zemí

Nyon - O pořádání fotbalového mistrovství Evropy v roce 2016 se do dnešní uzávěrky nabídek přihlásili čtyři uchazeči. Největšími favority jsou Francie a Itálie. Spolu s nimi kandidují společně Švédové s Nory a také Turecko, jeho kandidatura však dosud nebyla oficiálně potvrzena. Počet zájemců se však může ještě rozrůst do půlnoci. O pořadateli se definitivně rozhodne v květnu 2010. Na začátku měsíce svou kandidaturu oficiálně potvrdily Francie a Itálie. Francouzská vláda už kvůli šampionátu slíbila vyčlenit 100 milionů eur (asi 2,8 miliardy korun) na rekonstrukci stadionů. "Nyní jsme oficiálním uchazečem o Euro 2016 a spouštíme naši kandidaturu," řekl šéf francouzského fotbalu Jean-Pierre Escalettes.

Itálie si chce spravit chuť po neúspěšné kandidatuře na ME 2012, které nakonec připadlo Polsku a Ukrajině. Její šance zvyšuje i to, že poslední velký turnaj, který se na Apeninském poloostrově konal, bylo mistrovství světa v roce 1990, zatímco ve Francii se světový šampionát pořádal až o osm let později. Kromě dvou fotbalových velmocí se o evropské mistrovství uchází ve společné kandidatuře Švédsko s Norskem a údajně také Turecko. To mělo podle informací místního tisku podat přihlášku již v únoru, ovšem dosud nebylo nic oficiálně potvrzeno.

Ještě nedávno měly zájem i Skotsko, Wales a Irsko, ovšem společnou kandidaturu vzdaly kvůli světové ekonomické krizi. Mluvilo se i o zájmu Ruska, Řecka a Maďarska společně s Rumunskem. Evropská fotbalová unie UEFA vyžaduje pro turnaj v roce 2016, kterého se poprvé zúčastní 24 zemí, devět stadionů s kapacitou 30 až 50 tisíc diváků. O pořadateli UEFA definitivně rozhodne až 27. května roku 2010. Nejbližší evropský šampionát se uskuteční za tři roky v Polsku a na Ukrajině.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články