Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Do Prahy má brzy zavítat šéf světového fotbalu Blatter

Praha - První muž světového fotbalu Sepp Blatter má namířeno do Prahy. Prezident FIFA prostřednictvím vlastního sekretariátu požádal domácí svaz o návštěvu české metropole, v níž by se měl sejít s prezidentem Václavem Klausem, představiteli vlády a fotbalového svazu. Jeho předseda Pavel Mokrý řekl, že Blatter by měl do Prahy dorazit do měsíce, na přelomu února a března.

Blatter je v čele FIFA už od roku 1998, nyní se chystá i do Prahy, která je v posledních měsících častým místem návštěv pro vrcholné fotbalové funkcionáře. V listopadu sem zavítal například předseda UEFA Michel Platini. Podle Mokrého by mohla Blatterova návštěva pomoct diplomatickým stykům.

Důvod, proč do Prahy v poslední době míří významné postavy fotbalové diplomacie, je zřejmý. Česká republika od začátku roku plní funkci předsednické země v Evropské unii a Platini s Blatterem v Praze mohou lobbovat za své zájmy. 

Platini třeba při svém pražském pobytu debatoval s vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou o pravidlu 6+5, podle kterého by v klubech mohlo nastupovat pouze šest "domácích" hráčů a pět cizinců.

Takový nápad se zamlouvá i Blatterovi, který by v Praze znovu mohl otázku 6+5 otevřít. Pravidlo omezující počet cizinců se ale nelíbí velkoklubům, sázejícím na mnoho zahraničních akvizic, a také Evropská komise označila plán 6+5 za diskriminační. "Za co bude pan Blatter v Praze lobbovat, jde zcela mimo nás," upozornil generální sekretář svazu Rudolf Řepka. 

Metropole bude v říjnu hostit výkonný výbor UEFA

Praha bude v centru fotbalového dění i v říjnu, kdy se v ní chystá zasedat výkonný výbor UEFA. Vláda evropského fotbalu v českém hlavním městě má jednat 1. a 2. října. "Panu Platinimu se líbila organizace jeho návštěvy, proto se rozhodl zde uspořádat i zasedání výkonného výboru," dodal Řepka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články