Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Slavia přišla o výhru nad Ajaxem až penaltou v poslední minutě

Amsterodam - Fotbalisté Slavie Praha remizovali v posledním zápasu ve skupině F Poháru UEFA v Amsterodamu s domácím Ajaxem 2:2. Nic to však nezměnilo na tom, že se se soutěží rozloučili a ve skupině skončili na posledním pátém místě.

Zápas mezi Ajaxem a Slavií
zdroj: AP autor: Peter Dejong

V třetí minutě otevřel skóre domácí Jan Vertonghen, v 12. minutě vyrovnal Jaroslav Černý a pět minut před přestávkou dostal hosty do vedení Marek Jarolím. O výhru přišla Slavia až v poslední minutě, kdy vyrovnal z penalty Suárez.

Necid si překvapivě nezahrál

Slávisté dnes nastoupili pouze s jedním útočníkem Šenkeříkem, v brance nahradil potrestaného Vaniaka mladík Diviš. Jen na lavičku náhradníků usedl Šmicer a Necid, pro nějž to měla být rozlučka se slávistickým dresem před lednovým odchodem do CSKA Moskva, se překvapivě nevešel ani mezi nominovanou osmnáctku hráčů; údajně na přání nového zaměstnavatele, aby se nezranil. Zato domácí kouč Van Basten své svěřence na podzimní závěr nizozemské ligy nešetřil a na trávník poslal nejsilnější sestavu. 

Trenér hostů Karel Jarolím kvůli trestu UEFA usedl na tribunu a už v třetí minutě viděl první gól v síti svého mužstva. Na Oleguerův roh si vyskočil nikým nehlídaný Vertonghen a zblízka hlavičkou pod břevno nedal Divišovi, chytající první pohárový zápas, sebemenší šanci zasáhnout.

Slavia konečně skórovala

A brzy mohlo být pro slávisty ještě hůř. V deváté minutě si na centr z přímého kopu naběhl Suárez, ale míč poslal nad břevno. Na druhé straně odcentroval Hubáček a Šenkeříkovu hlavičku gólman Vermeer vyboxoval na roh. Úspěšný zákrok si připsal i Diviš, když dobře přečetl hru a včasným vyběhnutím zmařil šanci Cvitaniche. 

Domácí měli převahu dál, více času se hrálo na polovině Slavie, ale hostům dokonale vyšel první rychlý protiútok. Krajčík zatáhl míč po pravé straně a zpětnou přihrávku našel nabíhajícího Černého, který z hranice šestnáctky tvrdou ranou od břevna poslal míč do sítě. Pro Slavii to byl teprve letošní druhý pohárový gól, ve skupině pak premiérový. Branka Pražany povzbudila, vyrovnali hru, ale po křížné střele Sulejmaniho minul míč jen těsně vzdálenější tyč Divišovy branky.

Ajax začal druhý poločas náporem

Ve 40. minutě předvedla Slavia další rychlou akci s úspěšným koncem. Krajčík nacentroval z pravé strany, na míč si nabíhali Šenkeřík s Jarolímem, a ač tísněn obráncem, stačil Jarolím míč usměrnit do sítě. 

Po přestávce začali domácí náporem, ale obrana Slavie pracovala spolehlivě. Až v 54. minutě nechali hosté při rychlém protiútoku volného Sulejmaniho, avšak jeho střela z úhlu šla těsně vedle tyče. O tři minuty později po hlavičce De Jonga předvedl skvělý zákrok brankář Diviš, když vyrazil střelu k tyči na roh.

Pražané měli výhru na dosah

Slavia pozorně bránila a čekala na příležitost k rychlému brejku. Ten přišel v 73. minutě: po přihrávce Černého střílel z deseti metrů Šenkeřík, ale míč poslal přímo doprostřed branky. O minutu později hlavičkoval tentýž hráč po centru Ivany těsně nad. 

V závěru se domácí dožadovali penalty za vražení Suchého do Suáreze, ale rozhodčí nezapískal. Pokutový kop nařídil až v poslední minutě, kdy Suárez ve vápně upadl: sám faulovaný hráč poté jemným dloubáčkem do středu branky zachránil Ajaxu alespoň bod.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články