Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Závěrečné kolo bude řešit poslední otazníky. Těch je stále hodně

Závěrečný díl fotbalové ligy má ještě co řešit. Titul už má Plzeň a sestupuje Brno, ale v sobotu, kdy všechny zápasy začínají shodně v 16 hodin, se rozhodne o druhém sestupujícím i o obsazení evropských pohárů. Ohroženy sestupem jsou Jihlava, Ostrava a Karviná. O druhé místo hrají Slavia a Jablonec. Na třetí příčku mohou dosáhnout Jablonec, Sparta i Olomouc a spadnout na ni může Slavia. Zápas Teplice - Slavia můžete sledovat v přímém přenosu na ČT 2. Web ctsport.cz nabídne on-line reportáž utkání Bohemians - Sparta aktuálně i dění na dalších stadionech. 

Tomáš Vondrášek (vlevo) v duelu proti Slavii
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Všechny tři celky ohrožené sestupem mají situaci ve svých rukách, a pokud zvítězí, zachrání se. Patnáctá Karviná ztrácí bod na čtrnáctou Ostravu, a protože má s Baníkem horší vzájemnou bilanci, zajistí jí setrvání v soutěži jedině výhra v Jihlavě. V takovém případě by Slezané dostihli Vysočinu a měli by lepší bilanci ze vzájemných soubojů. I kdyby došlo k bodové rovnosti také se Zlínem, byla by na tom Karviná nejlépe.  

"Situace je jasná, víme, co je ve hře. Máme jeden zápas a potřebujeme tři body. Uděláme vše pro to, aby se v Karviné hrála nejvyšší soutěž i v příští sezoně," uvedl sportovní ředitel Lubomír Vlk, který povede tým Karviné za odvolaného trenéra Josefa Muchu.

Páník: Věříme, že to zvládneme

Rovněž Ostrava se v případě vítězství nad Brnem bez ohledu na zbylé výsledky zachrání. Pokud by Karviná v Jihlavě nevyhrála, mohl by Baník i prohrát. "Mužstvo si uvědomuje vážnost situace. Je tento týden i ještě vážnější a koncentrované. Ví, že může zúročit veškeré snažení, které do toho dalo, když se vyhrabalo z takřka neřešitelné situace. Věříme, že to zvládneme," sdělil ostravský trenér Bohumil Páník. 

Jihlavě, která má o tři body víc než Karviná, stačí k definitivě udržení bod, pokud by prohrála, musela by spoléhat na to, že Ostrava neporazí Zbrojovku. "K záchraně nám sice stačí remíza, hrát na ni by ale bylo velmi ošidné. Udělali jsme už velký kus práce a čeká nás ještě poslední krok. Je před námi náš vrchol sezony," řekl jihlavský asistent trenéra Michal Šmarda. 

Trpišovský: Máme to ve svých rukách

Jablonec po výhře na Slavii ztrácí na Pražany tři body, mnohem blíž k druhému místu, které znamená start ve 3. předkole Ligy mistrů a jistotu minimálně účasti v základní skupině Evropské ligy, však stále mají červenobílí. V posledním kole jim stačí neprohrát v Teplicích. Jablonec potřebuje k druhé příčce doma porazit Slovácko a zároveň spoléhat, že Slavia prohraje. V případě bodové rovnosti mají Severočeši se slávisty lepší vzájemnou bilanci.

"První krok potvrdit druhou příčku jsme nevyužili, ale máme na to ještě jedno utkání. Tlak je na nás podobný jako ve finále nebo semifinále poháru, na Dukle i proti Jablonci. Každopádně máme pořád náskok a máme to ve svých rukách," řekl slávistický kouč Jindřich Trpišovský.

Jablonec drží jednobodový náskok před čtvrtou Spartou a pátou Olomoucí na třetím místě, které znamená přímý postup do základní skupiny Evropské ligy. Severočeši si tak případnou výhrou nad Slováckem bez ohledu na další výsledky zajistí podzim v evropských pohárech. Bod by Jablonci ke třetí příčce stačil v případě, že Sparta nevyhraje na Bohemians a Olomouc neporazí Mladou Boleslav. Pokud by Severočeši prohráli, potřebovali by k třetímu místu porážku Sparty a maximálně remízu Olomouce.

"Musíme si to rozhodnout my. Nikdo nám nepomůže a nikdo nám nemůže uškodit. Bude záležet na tom, jak silní budeme psychicky. Věřím, že si s tím hráči poradí," uvedl jablonecký kouč Petr Rada.

Ilustrační foto

Hapal: Chceme čtvrtou výhru a pak uvidíme

Sparta k posunu na třetí místo potřebuje zaváhání Jablonce, v posledním kole musí získat minimálně o bod více než Severočeši. Zároveň za sebou musí udržet Olomouc, která má stejně bodů. Letenští mají se Sigmou vyrovnanou vzájemnou bilanci a před Hanáky je drží o dva góly lepší skóre.  

"Tři výhry za sebou nás udržely v boji o třetí místo. Když vyhrajeme počtvrté za sebou, budu spokojený. A pak budeme čekat, jak se vyvinou ostatní zápasy," prohlásil sparťanský kouč Pavel Hapal.

Olomouc se na třetí místo dostane za předpokladu, že zvítězí a Jablonec se Spartou zaváhají. Sigma potřebuje v konečné tabulce získat více bodů než oba soupeři, pokud by případně došlo k bodové rovnosti, musela by si Sigma vylepšit skóre. Při vyrovnané vzájemné bilanci mají momentálně Hanáci o čtyři góly horší skóre než Jablonec a o dvě branky než Sparta. Pokud by však měly stejně bodů všechny tři týmy, díky nejlepší vzájemné bilanci by na třetím místě skončil letenský tým.

Program 30. kola – sobota 16:00:

Tabulka po 29. kole

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články