Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Senzace v Římě. AS výpraskem vyprovodil Barcelonu. Liverpool zdolal City i venku

Všichni je odepisovali a jejich čtvrtfinále s Barcelonou po úvodní porážce 1:4 považovali za rozhodnuté. Fotbalisté AS Řím v základu s Patrikem Schickem se však postarali o obrovskou senzaci. Doma porazili katalánského favorita 3:0 a jsou v semifinále. Do něj postoupil i Liverpool, jenž zdolal Manchester City i podruhé, tentokrát po obratu 2:1. Vývoj střetnutí ovšem výrazně ovlivnil sudí neuznaným regulérním gólem Citizens. 

Kostas Manolas slaví branku Říma se spoluhráči
zdroj: REUTERS autor: Tony Gentile

Barcelonská hvězda Lionel Messi nevěřícně sledoval, co se to kolem něj děje. Celá jedenáctka Říma běžela k lavičce, kde emotivně naskákala na Kostase Manolase. Právě on byl v 82. minutě tím, kdo se stal hrdinou domácích v utkání, na něž se bude vzpomínat ještě hodně dlouho.

Stoper totiž jen pár sekund před tím strčil hlavu do rohového kopu a míč zamířil přesně mimo dosah Marca-Andrého ter Stegena. V ten moment se domácí ujali senzačního vedení 3:0, které už nepustili, a i přes úvodní porážku 1:4 jdou dál. Naopak Barcelona se potřetí v řadě nedostala do semifinále Ligy mistrů.

Že na Olympijském stadionu se mohou dít velké věci, bylo divákům jasné už od 6. minuty. Dlouhý pas za obranu skončil přesně na noze Edina Džeka, který ukázal výbornou sílu v osobním souboji a tváří v tvář brankáři vykřesal první jiskru.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání AS Řím - Barcelona

Druhou branku domácích, které hnaly našlapané tribuny, měl na hlavě Patrik Schick, jenž po půlhodině dostal dobrý centr a hlavičkou zamířil jen těsně vedle zadní tyče. Jeho parťák v útoku Džeko byl chvíli nato přesnější, jenže proti jeho pokusu zasáhl Ter Stegen.

AS nadále tlačil a Barcelonu nepouštěl k její hře. A odměny v podobě druhé branky se dočkal po změně stran. Opět v tom měl prsty výborně hrající bosenský útočník Džeko, jehož ve vápně stáhl Gerard Piqué, a sudí ukázal na penaltový puntík. K pokutovému kopu se postavil Daniele De Rossi a tvrdou ranou k tyči přiblížil domácí obrovskému překvapení.

Římané se hnali za obrovským úspěchem a svého soupeře svírali. Deset minut před koncem ještě hosty zachránil výborným zákrokem proti střídajícímu Stephanu El Shaarawymu Ter Stegen, ale v 82. minutě už domácí tribuny vybuchly radostí. AS díky tomu prošel do semifinále Ligy mistrů podruhé v klubové historii a poprvé od roku 1984, kdy "Giallorossi" došli až do finále.

Chyba sudího a obrat Liverpoolu

K velkému obratu mohli mít našlápnuto i fotbalisté Manchesteru City, kteří museli stahovat manko po porážce 0:3. Jenže to by musel být na Lize mistrů videorozhodčí nebo brankový sudí dávat větší pozor.

V samotném závěru prvního poločasu vstřelil Manchester regulérní gól na 2:0, který po špatném vyboxování brankáře Liverpoolu Lorise Kariuse a nešťastném odrazu od Jamese Milnera dal Leroy Sané. Sudí ovšem chybně zvedl praporek. City tak šli do kabin pouze s vedením 1:0, o které po změně stran přišli.

Další klíčový moment nastal v 56. minutě, kdy se Mané pustil mezi obránce. Brankáře Edersona ještě nepřekonal, včas u míče byl ale jeho útočný kolega a hvězda Liverpoolu Mohamed Salah, jenž krásným lobem trefil odkrytou branku.

Citizens, kteří by v ten moment museli dát pět branek, vyrovnání poznamenalo a do té doby dominantní představení bylo to tam. Navíc v 76. minutě přišel obrat po obrovské hrubce Nicoláse Otamendiho při rozehrávce, z níž profitoval Roberto Firmino přesnou trefou k tyči.

Manchester mohl výsledek o to víc mrzet, jelikož v první pětačtyřicetiminutovce hrál výborně. Kouč Pep Guardiola vsadil na velice ofenzivní sestavu s rozestavením 3-1-3-3 a už ve 2. minutě šli Citizens do vedení po hrubici Virgila van Dijka. Po ní přešli domácí do rychlého brejku, který v gól přetavil Gabriel Jesus.

Lídr anglické ligy ve zbytku poločasu svého soupeře drtil a často ho uzamkl ve vápně. Více gólů už ovšem nestihl dát nejenom kvůli chybě rozhodčího, ale také kvůli tyčce, kterou nastřelil Bernardo Silva.

Manchesterský klub tak překvapivě končí v semifinále a v soutěžních utkáních zaznamenal třetí porážku v řadě. Liverpool naopak po 10 letech prošel do semifinále Ligy mistrů a navíc v tomto ročníku ještě neprohrál.

Odvetná utkání čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů:

AS Řím - FC Barcelona 3:0 (1:0)

Branka: 6. Džeko, 58. De Rossi z pen., 82. Manolas. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore (všichni Fr.). ŽK: Jesus, Fazio - Piqué, Messi, L. Suárez. Diváci: 56 580. První zápas 1:4, postoupilo AS Řím.

AS Řím: Alisson - Manolas, Fazio, Jesus - Florenzi, Nainggolan (77. El Shaarawy), De Rossi, Strootman, Kolarov - Džeko, Schick (73. Ünder). Trenér: Di Francesco.

Barcelona: Ter Stegen - Semedo (85. Dembélé), Piqué, Umtiti, Alba - Roberto, Rakitič, Busquets (85. Alcácer), Iniesta (80. Gomes) - Messi, L. Suárez. Trenér: Valverde.

Manchester City - Liverpool 1:2 (1:0)

Branka: 2. Jesus - 56. Salah, 77. Firmino. Rozhodčí: Lahoz - Cebrián Devís, Del Palomar (všichni Šp.). ŽK: Ederson, B. Silva - Mané, Alexander-Arnold, Firmino, Van Dijk. Diváci: 53.461. První zápas 0:3, postoupil Liverpool.

Manchester City: Ederson - Walker, Otamendi, Laporte - B. Silva (74. Gündogan), Fernandinho, De Bruyna, D. Silva (66. Agüero) - Sterling, Jesus, Sané. Trenér: Guardiola.

Liverpool: Karius - Alexander-Arnold (81. Clyne), Van Dijk, Lovren, Robertson - Oxlade-Chamberlain, Wijnaldum, Milner - Salah (90. Ings), Firmino (81. Klavan), Mané. Trenér: Klopp.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články