Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi otočili duel se zpomalenými Číňany ve druhém poločase a vyhráli 4:1

Čeští fotbalisté porazili Číňany 4:1 a na China Cupu obsadí třetí místo. Na gól domácích hráčů z 5. minuty odpověděli až ve druhém poločase. Skórovali Kalas, Schick, Krmenčík a Kadeřábek. Darida ještě neproměnil penaltu.

Česko - Čína
zdroj: ČTK/FAČR autor: Štěpán Černý

Češi si spravili chuť po páteční porážce 0:2 s Uruguayí. Ale všechno nebylo tak růžové, jak může výsledek ukazovat. Asijský outsider vedl po poločase po rychlé brance Fan Siao-tunga. Českým fotbalistům nevycházela finální přihrávka ani koncovka.

"Prospaný začátek, nechtěl jsem ani věřit, že je to možné. Bohužel se tak stalo. Přestože jsme šli do zápasu s tím, že nemůžeme nic podcenit, blbě jsme řešili situace. Oni se snažili o vysoký presink a nás to asi zaskočilo. Místo abychom to řešili bezpečně, tak jsme si zadělali na problém sami," soptil trenér Jarolím.

Jenže ve druhém poločase Číňani odpadli fyzicky a Češi si mohli dělat, co chtěli. Skóre mohlo být dokonce ještě vyšší, ale proti byl často obratný čínský gólman Jen Ťün-ling, který efektně chytnul i pokutový kop.

Dva odlišné poločasy

Karel Jarolím výrazně zamíchal sestavou oproti duelu s Uruguayí. Vrátil se k rozestavení se čtyřmi obránci a jedním útočníkem. Na hrotu operoval Stanislav Tecl. Premiéru v reprezentačním A-týmu si odbyl záložník Lukáš Masopust, zahráli si také obránce Tomáš Kalas a záložníci Jan Kopic s Michalem Trávníkem.

Češi nezačali vůbec dobře. Po zmatcích v obraně se dostal k balonu Fan Siao-tung a propálil už v 5. minutě Vaclíka. Opakované záběry odhalily drobný ofsajd.

Češi se nicméně postupem času dostávali do kombinace a vypracovali si i několik šancí. Barák ovšem nejdříve hlavičkoval do středu branky, poté jeho nabídku z přímého kopu nikdo netečoval. Prosazoval se také Darida, ale k nebezpečnému zakončení to nevedlo. Když se hlavou neprosadil ani Tecl, mohli z další ofsajdové situace podruhé udeřit Číňané. Tentokráte ovšem Vaclík balon ze sítě lovit nemusel.

Do druhého poločasu se Češi snažili vstoupit velmi aktivně. Jarolím vyměnil hned čtyři hráče. Na trávníku bojovali Krmenčík, Schick, Kadeřábek a gólman Koubek.

Tři slepené góly

Zatímco český brankář byl téměř bez práce, jeho čínský protějšek se hodně zapotil v rozmezí 58. a 62. minuty, kdy nejprve patičkou usměrnil balon k tyči Kalas a po něm se trefili v rychlém sledu ještě Schick a Krmenčík. "Museli jsme to otočit, nechtěli jsme tu udělat ostudu," řekl Kadeřábek.

"Takhle to bývá, že nemůžete dát branku a pak se snažíte chytnout jakýmkoli gólem. První, co dal Kali (Kalas), bylo štěstíčko, pak ten můj, dá se říct podobný. Góly naštěstí platí všechny stejně," řekl Schick.

V 75. minutě Češi kopali penaltu, ale Darida ji proměnit nedokázal. Reprezentanti s lvíčkem na prsou smutnit nemuseli, zanedlouho si na míč z rohového kopu naskočil osamocený Kadeřábek a zakončil přesně.

Utkání se dohrávalo bez větších emocí. Číňané naprosto nestíhali a mohli být rádi, že dostali jen čtyři góly. Do tyče v nastavení ještě pálil Souček.

"Udělali jsme nějaké korektury v sestavě, chtěli jsme to posilnit směrem dopředu tak, abychom si vytvořili větší tlak v šestnáctce. To se nakonec podařilo, ale spousta dalších šancí zůstala nevyužita včetně penalty," shrnul Jarolím.

Český celek vyhrál páté z posledních šesti utkání. Další zápasy čekají reprezentanty až na začátku června na soustředění v Rakousku, kde změří síly s Austrálií a Nigérií.

Čína - ČR 1:4 (1:0)

Branky: 5. Fan Siao-tung - 58. Kalas, 59. Schick, 62. Krmenčík, 78. Kadeřábek. Rozhodčí: James - Lakrindis (oba Austr.), Abidin (Malaj.). ŽK: Darida (ČR). Diváci: 15.013.

Čína: Jen Ťün-ling - Teng Chan-wen, Liou I-ming, Che Kuan, Čeng Čeng (46. Ťiang Č'-pcheng) - Che Čchao (46. Cchaj Chuej-kchang), Čao Sü-ž' - Jü Ta-pao (64. Wu Lej), Fan Siao-tung (73. Pcheng Sin-li), Tchan Lung (55. Wang Šen-čchao) - Siao Č' (64. Wei Shihao). Trenér: Lippi.

ČR: Vaclík (46. Koubek) - Gebre Selassie (46. Kadeřábek), Kalas, Suchý, Novák - Trávník (79. Souček), Darida - Masopust (46. Schick), Barák, Kopic - Tecl (46. Krmenčík). Trenér: Jarolím.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články