Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Derby dvou poločasů - Slavia prohrávala 0:3, ale dotáhla zápas k remíze

Derby pražských "S", víc v lize není. A takový fotbal s dramatickým rozuzlením i góly nezklamal ani v zimním počasí. Spartě jasně patřil první poločas, kdy dala tři góly a ještě jeden jí nebyl uznán zásluhou videorozhodčího, který přišel častokrát ke slovu. Slavia začala hrát po přestávce, kdy Sparta hrála víc na jistotu - to se jí nakonec nevyplatilo. Po zásahu videa v nastaveném čase Milan Škoda stanovil z penalty remízu 3:3. Zápas jsme sledovali v on-line reportáži.

Slávisté se radují z vyrovnávacího gólu v nastavení
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Sparta nastoupila se dvěma změnami v sestavě proti minulému zápasu v Karviné, Slavia měla základ stejný jako při výhře nad Olomoucí, tedy i s kapitánem Milanem Škodou, o jehož startu se vedly dohady, na hrotu. 

Letenští začali výborně. Vedli po dvou trefách zimní posily Nicolaeho Stanciua a vlastní brance Tomáše Součka v poločase 3:0, ale hosté díky gólům Miroslava Stocha a Simona Deliho snížili a v páté minutě nastavení z penalty vyrovnal Milan Škoda. Slavia na druhém místě tabulky udržela sedmibodový náskok před Spartou.

Na vedoucí Plzeň ztrácejí červenobílí šest bodů, Viktoria má ale k dobru dvě utkání. Sparta v derby počtvrté za sebou nezvítězila. Letenští i ve druhém duelu pod novým trenérem Pavlem Hapalem remizovali a nerozhodný výsledek si připsali počtvrté za sebou. V tabulce jsou až šestí. 

V Praze napadlo několik centimetrů sněhu, pořadatelé ale dokázali připravit hrací plochu do takového stavu, že se mohlo hrát. Přestože před derby měla lepší formu Slavia, úvod patřil Spartě.

V 11. minutě ještě Plavšičovu střelu vyrazil Kolář, ale o minutu později udělal slávistický gólman velkou chybu. Stanciu střílel prakticky z brankové čáry a Kolář si míč srazil do sítě. "Bylá to chytrost toho hráče," řekl brankář Ondřej Kolář a přiznal svou chybu.

V 18. minutě mohl zvýšit Lafata, ale z malého vápna překopl břevno. Pak poprvé vstoupilo do hry video. Sudí Královec nařídil po Jugasově ruce penaltu, ale po zhlédnutí záznamu "vytáhl" situaci před šestnáctku a kopal se jen přímý kop. Odražený balon napálil do sítě Stanciu, ale Štetina stál vedle Koláře v ofsajdu a video opět změnilo původní verdikt.

Sparťané se radují po gólu
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Letenští tak zvýšili na 2:0 až v 31. minutě. Stanciu zahrál rohový kop na bližší tyč a slávista Souček hlavou zamířil do vlastní branky. Za šest minut červenobílí díky Bořilově křížné střele snížili, ale potřetí v utkání změnilo verdikt video, neboť Škoda předtím stál v ofsajdu.

Zimní posila Slavie brankář Kolář neměl den a ve 43. minutě inkasoval další laciný gól. Stanciu dostal na straně prostor a střelou z úhlu na bližší tyč s mírnou Škodovou tečí přidal druhou trefu v utkání a třetí v české lize. Poprvé v historii nejvyšší soutěže některý z týmů v derby vyhrál první půli o tři góly.

"Dostali jsme v šatně slušný céres. Trenér začal klidně a pak už mu ani nestačily hlasivky. Za první poločas se musíme omluvit všem fanouškům," podotkl Škoda.

Stocha se snaží zastavit Lafata a Kadlec
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Slávistický kouč Trpišovský po přestávce poslal na trávník Hromadu s Van Burenem a hosté se snažili o zdramatizování zápasu. V 63. minutě ještě Stoch pálil vedle, ale v 70. minutě už po rohu poslal balon nechytatelně pod břevno a připsal si první soutěžní gól v červenobílém dresu.

Na druhé straně po Stanciuově střele zasáhl Kolář, Štetina z dorážky minul a Spartu to nakonec přišlo hodně draho. V 83. minutě totiž snížil po rohu hlavou Deli a v nastavení počtvrté změnilo verdikt video. Sudí Královec po dohrání akce a zhlédnutí opakovaného záznamu nařídil po Štetinově faulu ve vápně penaltu a Škoda zařídil remízu, na kterou by si po prvním poločase asi nevsadil nikdo.

"Penalta byla. Hned jak pan rozhodčí přerušil hru, tak jsem věděl, že ji odpíská, protože jsem ho kopnul," řekl Štetina. "Už jsem jednou kopal v 90. minutě se Spartou penaltu. Dřív to byla moje noční můra kopat ji v 90. minutě v takhle důležitém utkání. Ale naštěstí jsem to zvládnul," dodal Škoda.

"Chci se omluvit fanouškům, že jsme ztratili jasné vedení," řekl po utkání Nicolae Stanciu, který byl u všeho nebezpečného ze strany Sparty. "Musíme se víc koncentrovat na druhé poločasy. Stále se to opakuje - s Libercem, v Karviné i tady," dodal rumunský záložník.

Ne moc dobrou náladu měl po prvním poločase v brance Slavie Ondřej Kolář. "Moc jsem spoluhráčům nepomohl, ale fanoušci nás podrželi," konstatoval. A co se dělo po prvním poločase? "O přestávce trenér zvýšil hlas. Věděli jsme, že Sparta nezvládá druhé poločasy, a vyšlo to. Jsem za remízu rád," dodal.

Sparta Praha - Slavia Praha 3:3 (3:0)

Branky: 12. a 43. Stanciu, 32. vlastní Souček – 70. Stoch, 83. Deli, 90.+5 Škoda z pen. ŽK: Lafta, Kadlec, Plavšič, Šzral, Štetina – Hromada, Deli, Bořil. Rozhodčí: Královec - Nádvorník, Hájek - Zelinka (video).

Sparta: Nita - Zahustel, Costa, Štetina, Frýdek - Kulhánek, Kanga - V. Kadlec (83. Šural), Stanciu, Plavšič (90. M. Kadlec) – Lafata (71. Sáček). Trenér: Hapal.

Slavia: Kolář – Frydrych (46. Van Buren, 74. Tecl), Jugas, Deli, Bořil - Souček - Stoch, Hušbauer, Danny (46. Hromad), Sobol - Škoda. Trenér: Trpišovský.

Pavel Hapal (trenér Sparty): "Byl to jeden z nejlepších prvních poločasů, co jsem viděl Spartu hrát. Dali jsme tři góly a mohlo jich být i víc. Já už jsem se několikrát radoval a pak to bohužel bylo zrušené. Když jsme vstřelili druhý gól, ani jsem se neradoval. Nevěděl jsem, zda to bude uznané, nebo ne. Bohužel ve druhém poločase opět rozhodující situace řešíme špatně. Hlavně ten poslední gól jsme dostali po individuální chybě, kdy jsme neodhlavičkovali míč z vlastního vápna. Ale neříkám, že to byl rozhodující moment, už po předchozích inkasovaných gólech jsme se začali bát o výsledek. Na druhou stranu, kdyby se to od Štetiny v druhé půli odrazilo do branky, bylo to 4:1 a je po zápase. Nikdo od mě neuslyší, že je na tom mužstvo špatně kondičně, já si to ani nemyslím. Pro oba týmy to bylo stejné, ale my jsme se v druhém poločase nevyrovnali s terénem. Je mi z toho výsledku smutno, ale fotbal tím nekončí. Hráči si to pijí až do dna, musíme daleko tvrději pracovat. Věřím, že to zlomíme, první poločas byl dobrým příslibem do budoucna."

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Byl to zápas dvou poločasů. Náš výkon v první půli postrádal kvalitu. Pro mě překvapivě jsme nevstoupili v dobrém rozpoložení, měli jsme velký problém s pohybem, nebyli jsme kompaktní. Sparta byla od prvního momentu lepší, dostali jsme v podstatě všechny tři góly chvíli po standardkách. Byl to katastrofální první poločas z naší strany, na to snad ani nemám slov, jak jsme se prezentovali. První půli musím vzít i na sebe, do sestavy jsme se netrefili. V poločase jsme si řekli, že jsme udělali ostudu a nepřichází v úvahu nic jiného, než že vyhrajeme druhý poločas. Co z toho uděláme dál, to se uvidí. V druhém poločase jsme podali dobrý výkon a my jsme byli režiséři utkání. Určitě je to pro nás ztráta, protože jsme dva body ztratili. V těch našich cílech potřebujeme hrát každý zápas na vítězství. Na druhou stranu jsme v poločase 0:3 prohrávali a vydolovali bod v poslední minutě, tak to samozřejmě musíme brát. Jsem rád, že jsme trochu odčinili první půli a ukázali, že v týmu dřímá velký duch."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články