Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plzeň v generálce porazila čínského soupeře, Sparta podlehla Spartaku Moskva

Poslední zápas před stratem jarní části sezony byl pro fotbalisty Plzně vítězný. Na soustředění ve španělském Benidormu porazili čínský celek Kuej-čou Cheng-feng 2:1 po gólech Michaela Krmenčíka a Aleše Čermáka. I Sparta hrála ve Španělsku, ale se Spartakem Moskva na rozloučenou s teplými kraji prohrála 1:2. 

Sport
zdroj: ČT4

"Byl to dnes hodně bojovný zápas. Dost se běhalo, soupeř byl nepříjemný v soubojích. Jsem ale rád, že jsme generálku zvládli vítězně," řekl záložník Patrik Hrošovský pro plzeňský web. "Za týden nás čeká ostrý start. Doufám, že start zvládneme a jarní sezonu začneme tak, jak jsme ji zvládli na podzim," přidal trenér Vrba.

Plzeň, kterou čeká už příští čtvrtek v Evropské lize Partizan Bělehrad a pak hned v neděli start do jarní části ligy na stadionu Sigmy Olomouc, přestála díky Aleši Hruškovi v brance úvodní šance soupeře a v osmé minutě se sama ujala vedení. Trefil se Krmenčík po přihrávce Milana Petržely.

Před koncem první půle mohl Krmenčík zvýšit na 2:0, když centr Jana Kopice k němu prodloužil David Limberský, ale jeho hlavička šla mimo.

Hned po přestávce se trefil Petržela, ale z ofsajdu, takže se skóre neměnilo. Pak ale soupeř vyrovnal na 1:1, když se trefil Nizozemec Tjaronn Chery.

Pak nevyužil velkou šanci Petržela, když úspěšně zakročil gólman Zhang Sipeng. V 68. minutě pak rozhodl utkání tečovanou střelou Aleš Čermák. Radost z výhry kazí Plzni jen tvrdý střet Tomáše Chorého s jedním ze soupeřů deset minut před koncem, po němž  posila z Olomouce musela střídat.

"Zpočátku to vypadalo velice špatně, pak se Tomáš po chvilce odpočinku zvedl a doufám, že bude v pořádku. Ze strany soupeře jsem v tom z mého pohledu viděl úmysl, stoperovi se totiž moc nelíbil předchozí vzájemný souboj. Doufám, že to nebude nic vážného," uvedl Vrba.

Suverénní vládce ligové tabulky tak končí druhý herní kemp ve Španělsku. Před Kuej-čou Viktoria deklasovala Legii Varšava 5:1 a hrála 0:0 s druholigovým rakouským Riedem. "Zakončit soustředění vítězstvím je hodně dobré. Hlavně, když jsme tu dvakrát vyhráli a jednou remizovali. Zápasy pravdy ale teprve přijdou," prohlásil Vrba, jehož svěřenci celkem v zimní přípravě šestkrát vyhráli, jednou remizovali a dvakrát prohráli.

Sparta se loučila porážkou

Sparta nastoupila ve Španělsku proti moskevskému Spartaku se všemi novými posilami a nakonec ruskému celku podlehla 1:2. 

Premiéru v brance Sparty prožil brankář Florin Nita. Rumunský gólman, který na konci ledna nahradil Martina Dúbravku po jeho odchodu do Newcastlu, byl poprvé překonán ve 14. minutě, kdy dostal zpětnou přihrávku do vápna nizozemský reprezentant Promes a rychlou střelou k tyči nedal Nitovi šanci.

Sparta, které kvůli zdravotním potížím chyběli Šural a nejlepší střelec přípravy Ben Chaim, ale měla připravenou rychlou odpověď. Po dobrém presinku vybojoval Zahustel míč u pokutového území a v malém vápně našel volného Kadlece.

"Kadlec nám chyběl v první části přípravy, bylo důležité, že dal gól. Nastoupil na hrotu, kde má trochu jiné úkoly, než když hraje na křídle. Oceňuji nejen to, že vstřelil branku, ale i způsob, jakým otevíral prostory spoluhráčům," chválil střelce trenér Andrea Stramaccioni. "Za gól jsem rád, protože jsem teď v přátelácích žádný nevstřelil. Ale tu šanci jsem musel proměnit, Ondra Zahustel mi to krásně naservíroval," děkoval spoluhráči Kadlec.

Krátce nato mohl skóre otočit Kanga, jeho tvrdou střelu z téměř 40 metrů ale skvěle vytáhl brankář Spartaku Rebrov. V permanenci byl i Nita, když se před ním několikrát objevili nepokrytí hráči.

Rozhodující moment přišel v 78. minutě. Brazilský záložník Fernando parádní kolmou přihrávkou od vlastního vápna založil rychlou akci, při níž si paraguayský útočník Melgarejo narazil míč a přehodil vybíhajícího Nitu. Sparta už tentokrát odpověď neměla a odjede ze Španělska s bilancí dvou výher a jedné porážky.

"Bylo velmi důležité, že jsme si mohli v posledním utkání otestovat naše kvality proti tak kvalitnímu soupeři," řekl Stramaccioni. "Prvních 75 minut jsme měli víc šancí, ale nakonec jsme prohráli. To ještě v přípravě není rozhodující, podstatné pro mě je, že jsem viděl hodně pozitivních věcí. Převážnou část utkání jsme předváděli svoji hru, v některých pasážích jsme měli utkání plně pod kontrolou. Nebáli jsme se tvořit, hráči byli na svých pozicích zodpovědní," těšilo italského kouče.

Dukla i Slovácko se připravují na sezonu v Turecku a se svými soupeři se rozešly smírně.

Příprava ve Španělsku:

Viktoria Plzeň - Kuej-čou Cheng-feng 2:1 (1:0)
Branky: 8. Krmenčík, 68. Čermák - Chery. Plzeň: Hruška - Řezník (72. Havel), Hejda (46. Hájek), Hubník, Limberský (72. Kovařík) - Hrošovský, Hořava (72. Ivanschitz) - Petržela (82. Kopic), Kolář (61. Čermák), Kopic (61. Zeman) - Krmenčík (61. Chorý, 82. Bakoš). Trenér: Vrba.

Sparta Praha - Spartak Moskva 1:2 (1:1)
Branky: 18. V. Kadlec - 14. Promes, 78. Melgarejo.
Sparta: Nita - Zahustel, Hovorka (70. Costa), Štětina, M. Frýdek (84. Mustedanagič) - Plavšič (74. Sáček), Mavuba (74. Kulhánek), Stanciu (84. Dao), Kanga, Vatajelu (70. Čivič) - V. Kadlec (71. Lafata). Trenér: Stramaccioni.

Příprava v Turecku:

Dukla Praha - Újpest FC 0:0
Dukla: Rada - Miloševič (77. Dancák), Ostojič, Jiránek, Podaný - Holík (67. Brejcha), Bilovský (38. Holek), Doumbia (73. Kozel) - Koreš (46. Preisler), Holenda (69. Djuranovič), Schranz (46. Brandner). Trenér: Hynek.

Slovácko - Ordabasy Šymkent (Kaz.) 2:2 (0:2)
Branky Slovácka: 48. Sadílek, 54. Kubala.
Slovácko: Daněk - Vasiljev, Hofmann (36. Krejčí), Břečka (36. Šimko), Divíšek (36. Machalík), Janošek, Šumulikoski (36. Sadílek), Kubala (57. Petr), Havlík (36. Juroška), Sicharulidze (20. Zajíc), Navrátil (15. Rezek). Trenér: Kordula.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články