Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plzeň ve Španělsku porazila Basilej, Spartě se rozstřílel Ben Chaim

Ve Španělsku vyhráli přípravné zápasy fotbalisti Plzně i Sparty. Ta porazila čínský Tchien-ťin Čchüan-ťien 4:1 v zápase, v němž se blýskl dvěma zásahy Ben Chaim, zatímco Plzeň si poradila 2:1 s Basilejí. Pokračovala také zimní Tipsport liga, v níž si vedou výborně hráči Brna. Ti vyhráli i třetí zápas v brněnské skupině C, když gólem Martina Juhara porazili lídra druhé slovenské ligy Skalicu 1:0, a postoupili jako první do Final Four. To se hraje příští týden v Praze na umělé trávě Vyšehradu. Ve hře o něj zůstává i Jablonec, který remizoval s Libercem 1:1. 

Trenér Andrea Stramaccioni diriguje hráče Sparty
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Fotbalisté Plzně na úvod prvního ze dvou soustředění ve Španělsku přehráli osmifinalistu Ligy mistrů - Basilej, kterou po výborném výkonu porazili 2:1. Švýcarský šampion sice v poločase vedl 1:0, ale vedoucí celek české ligy z mnoha šancí dokázal skóre obrátit. Ve 49. minutě srovnal z penalty Marek Bakoš a vítězný gól dal o chvíli později Aleš Čermák.

"Utkání jednoznačně splnilo to, co jsme si od něj slibovali. Stále jsme ve fázi kondiční přípravy, takže jsme chtěli protočit dvě jedenáctky, což se nám podařilo. Výhra je potěšující, ale ne rozhodující. Jsme rádi, že jsme mohli absolvovat konfrontaci s týmem, jako je Basilej," uvedl pro klubový web asistent plzeňského trenéra Zdeněk Bečka.

Zatímco obránce Marek Suchý vedl Basilej do zápasu tradičně jako kapitán a odehrál první poločas, druhý z českých reprezentantů v dresu švýcarského celku brankář Tomáš Vaclík tentokrát nechytal.

Plzeň favorita od začátku až nečekaně výrazně přehrávala, mnohem víc držela míč, ale inkasovala jako první. V 17. minutě dorazil míč do sítě po brejku Kevin Bua.

Ilustrační foto

Trenér Viktorie Pavel Vrba po přestávce s výjimkou brankáře Hrušky poslal na trávník zcela novou sestavu a jeho svěřenci stav rychle otočili. Nejprve jim radost zkazila tyč, ale ve 49. minutě už se dočkali vyrovnání, když po faulu na Pilaře proměnil penaltu střelou do středu branky Bakoš. V 57. minutě lídr české ligy zakombinoval po pravé straně a rychlou akci zakončil přesně mířeným pokusem k zadní tyči Čermák. Další obrovskou šanci neproměnil Kopic a v závěru pak dvakrát podržel Plzeň gólman Hruška. 

"Odehráli jsme dobrý zápas proti těžkému soupeři. Basilej dokázala, že má velkou kvalitu, vždyť postoupila ze skupiny Ligy mistrů. Ale my jsme předvedli také dobrý výkon, který když zopakujeme, můžeme se s podobně kvalitními soupeři rovnat i v budoucnu. Výhra nám určitě pomůže v další práci," konstatoval záložník Martin Zeman.

Viktoria tak v součtu s třemi zápasy v domácích podmínkách vyhrála i čtvrté utkání zimní přípravy. V sobotu Plzeň ve Španělsku nastoupí proti Salcburku.

Ben Chaim byl u tří gólů, dva dal

Sparta v jediném utkání na prvním ze dvou soustředění ve Španělsku zvítězila nad třetím týmem uplynulého ročníku čínské ligy Tchien-ťin Čchüan-ťien 4:1. Pražané vedli už v poločase 3:0 a dvě branky si připsal izraelský záložník Tal Ben Chaim.

"Byl to kvalitní zápas a čtyři góly jsou důležité pro sebevědomí. Doufám, že to takhle bude pokračovat a kluci si budou o něco víc věřit," uvedl pro klubový web asistent trenéra Sparty Radoslav Kováč. "Kluci dokázali do zápasu dostat některé věci z tréninku, ale samozřejmě jsme i pár věcí pokazili a s těmi spokojení nejsme, ale v zápase bylo více pozitivnějších věcí," dodal.

Sparta měla od úvodu navrch a v 18. minutě otevřela skóre, když si na centr od Vatajelua naskočil David Hovorka a přesnou hlavičkou poslal balon do sítě. O pět minut později vedli Pražané už 2:0. Hovorka se změnil v nahrávače, kolmicí vysunul Ben Chaima, jenž si zasekl balon a prostřelil gólmana. Ve 26. minutě přidala Sparta třetí trefu. Zahustel ve skluzu přihrál Ben Chaimovi a ten se prosadil podruhé v utkání. Trefil se i v prvním zápase zimní přípravy, v němž Letenští na Strahově rozstříleli druholigové Táborsko 7:2.  "Je to dobré hlavně pro něj samotného. Věřím, že mu to pomůže. Důležité je, aby takhle hlavně pokračoval dál a pracoval pro nás," uvedl Kováč.

Tal Ben Chaim
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Po přestávce pátý celek české ligy kontroloval hru a v 65. minutě skóroval počtvrté. Pražané se narážečkou dostali od rohového praporku, Ben Chaim proběhl s míčem až k soupeřově brance a jeho centr zužitkoval Martin Frýdek.

Čínský celek snížil v 76. minutě po chybě sparťanské defenzivy s brankářem Dúbravkou. Za Tchien-ťin Čchüan-ťien nastoupil belgický hvězdný reprezentant Axel Witsel.  "Soupeř měl určitou kvalitu, vyzdvihnout musím jejich největší hvězdu Witsela, to je fantastický hráč. Měli v útoku také Modesteho, který je hodně silný v soubojích, ale kluci si s ním dokázali poradit, což je velmi dobře. Byl to pracovitý a dobrý soupeř pro nás," prohlásil Kováč.

Severočeské derby v Tipsport lize nepoznalo vítěze 

Ve skupině B v pražských Horních Počernicích remizoval Jablonec v derby s Libercem 1:1 a v tabulce má na druhém místě stejně bodů jako vedoucí Hradec Králové, s nímž se o víkendu střetne o postup.  

Oba góly padly už v první půlhodině. Liberec poslal v šesté minutě do vedení obloučkem přes brankáře Matěj Pulkrab, za Jablonec vyrovnal Martin Doležal. Jeho gól potvrdil videorozhodčí, který dohlíží na vybrané zápasy Tipsport ligy. 

Je nám líto, video expirovalo.
Severočeské derby bez vítěze, Liberec remizoval s Jabloncem

Liberec testoval devatenáctiletého liberijského záložníka Oscara Dorleye, jenž naposledy působil v litevském klubu FK Trakai. "Jeho první zápas byl hodně slušný, byl jsem s ním spokojený," řekl pro klubový web nový liberecký trenér David Holoubek.

"Liberec se vrátil z tepla, takže možná opticky vypadali živěji. Začátek jsme neměli dobrý, pak jsme hru vyrovnali a v některých pasážích jsme byli i lepší. Ve druhé půli jsme měli asi větší šance. Uhráli jsme bod s těžkým soupeřem, na tuto fázi přípravy to bylo dobré utkání," konstatoval jablonecký kouč Petr Rada.  

Teplice pouze remizovaly s Ústím nad Labem 3:3 a to ještě předposlednímu celku druhé ligy daly vyrovnávací gól až v poslední minutě. Karviná naopak porazila druhý celek druhé ligy Třinec 1:0. Jihlava odehrála s dalším druholigovým týmem Českými Budějovicemi dva zápasy, v prvním zvítězila po obratu 4:2 a druhý skončil remízou 1:1.

PŘÍPRAVNÁ UTKÁNÍ

Viktoria Plzeň - Basilej 2:1 (0:1) Branky: 49. Bakoš z pen., 57. Čermák - 17. Bua.
Plzeň - I. poločas: Hruška - Havel, Piroch, Hájek, Limberský - Petržela, Hrošovský, Ivanschitz, Zeman - Chorý, Krmenčík. II. poločas: Hruška - Řezník, Hubník, Živulič, Kovařík - Hořava, Čermák - Kopic, Kolář, Pilař - Bakoš. Trenér: Vrba.

Sparta Praha - Tchien-ťin Čchüan-ťien 4:1 (3:0) Branky: 23. a 26. Ben Chaim, 18. Hovorka, 65. M. Frýdek - 76. Čang Čcheng.
Sparta: Dúbravka (82. Bičík) - Zahustel (67. Karavajev), Hovorka, Štetina, M. Kadlec - Mavuba (46. Kulhánek), Sáček, M. Frýdek (82. Drchal) - Ben Chaim (70. Mustedanagič), Lafata (57. Plavšič), Vatajelu (86. Dao). Trenér: Stramaccioni.

Norimberk - Dukla Praha 2:1 (0:0) Branky: 48. Stefaniak, 79. Garcia - 81. Brandner.
Dukla: Rada - Kušnír (68. Miloševič), Jiránek (68. Ostojič), Bezpalec (68. Brejcha), Preisler (68. Podaný) - Bilovský (68. Tetour), Holek, Doumbia (68. Holík) - Schranz (68. Brandner), Holenda (68. Vopat), Koreš (68. Djuranovič). Trenér: Hynek.

Vysočina Jihlava - Dynamo České Budějovice 4:2 (0:1) Branky: 75. a 88. Záviška, 58. Ikaunieks, 83. Dvořák - 5. a 69. Pešek. 
Jihlava: Valeš (60. Kolář) - Nový, Tlustý, Štěpánek, Dujmovič - Ljovin - Fulnek, Urblík, Zoubele (69. Dvořák), Popovič (69. Záviška) - Ikaunieks (69. Klíma). Trenér: Svědík.

Vysočina Jihlava - Dynamo České Budějovice 1:1 (1:1) Branky: 30. Mara - 35. Táborský.
Jihlava: Rakovan (60. Kolář) - Vaculík, Krejčí, Mikuška, Řezáč - Mara - Záviška (46. Matulka), Dvořák (46. Mašič), Daníček, Novotný - Klíma (46. Rabušic). Trenér: Svědík.

MFK Karviná - Třinec 1:0 (0:0) Branka: 67. Weber.
Karviná - I. poločas: Krnáč (46. Pastornický) - Štěrba, Dreksa (46. Čolič), Hošek (46. Košťál), Letič (46. Eismann) - Štepanovský (46. Lingr), Smrž (46. Weber), Šisler (46. Janečka), Kalabiška - Moravec (46. Budínský) - Panák (46. Wágner). Trenér: Mucha.

Ústí nad Labem - FK Teplice 3:3 (1:2) Branky Teplic: 13. Červenka, 16. Vaněček, 90. Soungole.
Teplice - I. poločas: Diviš - Čmovš, Ljevakovič, Král - Vondrášek, Soungole, T. Kučera, Krob - Rezek - Červenka, Vaněček. II. poločas: Grigar - Vondrášek, Kodeš, Urma - Hyčka, Soungole, Gebert, A. Kučera - Žitný - Šup, Vošahlík. Trenér: Šmejkal.

TIPSPORT LIGA

Skupina B:

Jablonec - Liberec 1:1 (1:1) Branky: 31. Doležal - 7. Pulkrab.
Jablonec: Hrubý - Jankovič (46. Holeš), Hübschman (46. Pernica), Lischka, Hanousek - Považanec (46. M. Kubista) - Jovovič (75. Pleštil), Trávník, Breda (85. Petržilka), Schön (46. Mihálik) - Doležal (46. Tecl). Trenér: Rada. 
Liberec: I. poločas: Hladký - Coufal, Köstl, Kúdela, Knejzlík - Havelka, Breite - Dorley, Folprecht, Bartl - Pulkrab. II. poločas: Hladký - Mikula, Karafiát, Blažek, Knejzlík - Dorley (67. Gembický), Bosančič, Wiesner, Michalec - Voltr, Potočný. Trenér: Holoubek. 
Pořadí: 1. Hradec Králové 2 zápasy/4 body (7:2), 2. Jablonec 2/4 (3:2), 3. Jihlava 2/1 (3:4), 4. Liberec 2/1 (1:6).

Skupina C (Brno):

Zbrojovka Brno - Skalica 1:0 (1:0) Branka: 33. Juhar.
Brno - I. poločas: Melichárek - Sukup, Pavlík, Kryštůfek, Vraštil - Polák - Ashiru, Pilík, Kratochvíl, Juhar - Zikl. II. poločas: Halouska - Sukup, Kijanskas, Gáč, Vraštil - Sedlák - Juhar, Krejčí, Růsek, Lutonský - Koné. Trenér: Pivarník.
Pardubice - Znojmo 1:2 (1:1)
Pořadí: 1. Brno 3/9, 2. Skalica 2/3 (2:2), 3. Znojmo 3/3 (3:4), 4. Pardubice 2/0.

Skupina D (Frýdek-Místek):

Frýdek-Místek - Valašské Meziříčí 5:1 (3:1)
Prostějov - Poprad 0:5 (0:2)
Pořadí: 1. Frýdek-Místek 2/6 (8:1), 2. Poprad 3/6 (12:6), 3. Prostějov 2/3, 4. Valašské Meziříčí 3/0.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články