Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Bral rekordní plat, po odchodu se ale přiznal. V Číně to bylo jako dovolená, řekl Tévez

Do Číny přišel jako hvězda, která měla vstřelenými brankami táhnout klub Šanghaj Šen-chua. Carlos Tévez se na základě těchto předpokladů stal i nejlépe placeným fotbalistou světa. Působení argentinského kanonýra v Asii však skončilo velkým zklamáním a po roce se vrátil do Bocy Juniors. Pro domácí média navíc uvedl, že čínské angažmá pro něj bylo úplné lážo plážo.

Carlos Tévez po návratu do Bocy Juniors
zdroj: REUTERS autor: Agustin Marcarian.

Loni v prosinci se zařadil mezi hvězdy, které se nechaly zlákat cinkáním peněz ambiciózních čínských klubů. Carlos Tévez kvůli tomu opustil milovanou Bocu Juniors, kam se vrátil z dlouholetého angažmá v Evropě, a vydal se vstříc pozici nejlépe vydělávajícího hráče.

Zkušený útočník dostal v Číně smlouvu kolem 18 milionů korun týdně. Ročně mu tak na konto doputovalo přibližně 900 milionů. Spojení fotbalisty přezdívaného Apache a Šanghaje však trvalo právě pouhý rok. Po něm se bývalý kanonýr Juventusu a týmů z Manchesteru rozhodl se svým zaměstnavatelem smlouvu rozvázat.

Potřetí v kariéře poté zamířil do mateřské Bocy a po návratu domů se rozmluvil o exotickém angažmá. "Bylo to fajn, jelikož jsem byl na dovolené. Už když jsem do Číny dorazil, chtěl jsem zpět do Bocy," prohlásil.

Angažmá hráče, který během kariéry posbíral osm titulů ve čtyřech zemích, bylo problematické po celou dobu. Tévez neodváděl ideální výkony a jeho zaujetí pro hru mělo k dokonalosti také daleko. Bojoval se zraněními a v září dokonce od trenéra a prezidenta klubu slyšel, že je příliš tlustý a nemůže hrát.

Sám Argentinec už tehdy jasně naznačil, co si o Číně myslí. "Čínští hráči nejsou od přírody nadaní jako Jihoameričané nebo Evropané. Nejsou prostě tak dobří. Ani za 50 let nebudou schopní s nejlepšími týmy soupeřit," nebral si servítky.

Ke kritice své váhy se vrátil i po návratu do Argentiny. "Že mě kritizují, je v pohodě. Vůbec jsem nevěděl, co tam dělám," popsal.

Tévez v Číně odehrál celkově 16 ligových duelů, v nichž se trefil čtyřikrát. Naposledy za Šanghaj nastoupil na začátku listopadu.

Nyní už se připravuje s Bocou, kde s jeho návratem ale někteří fanoušci mají problém. Třiatřicetiletého bývalého argentinského reprezentanta se však zastal třeba Diego Maradona. "On Bocu nezradil. Naplnil prostě Santův pytel dolary a vrátil se zpět. Chtěl bych vidět ty, co ho kritizují, jak by odmítli takové peníze za rok," popsala argentinská legenda.

Sám Tévez hněv některých chápe a doufá, že je nyní přesvědčí na hřišti. "Vím, že jsou zde lidé, které můj odchod naštval. Je to normální. Ale nebyl jsem v pozici, že bych podával stoprocentní výkony," konstatoval.

Argentinec každopádně už s Bocou trénuje a těší se na návrat do její sestavy. "Fanoušci mě opět uvidí v dresu Bocy a budou šťastní a nadšení," uzavřel.

Aby tomu tak ale bylo, Tévez místo tloustnutí bude muset ukázat, proč dříve patřil k nejlepším útočníkům světa.

Zdroj
BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články