Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Bývalý šéf asijského fotbalu přiznal, že dostal úplatek za volbu MS 2006

Přijetí úplatku přiznal Mohammed bin Hammám. Bývalý šéf asijské fotbalové konfederace a někdejší člen výkonného výboru FIFA řekl v rozhovoru pro televizní stanici ZDF, že od německých organizátorů mistrovství světa v roce 2006 dostal 6,7 milionu eur.

Sepp Blatter a Mohamed bin Hammám
zdroj: AP autor: Lai Seng Sin

Německý fotbalový svaz totiž čelí obvinění, že v roce 2000 si penězi z černých fondů zajistil čtyři hlasy při volbě pořadatele, v níž porazil Jihoafrickou republiku 12:11. Tajný fond údajně založil už zesnulý bývalý šéf společnosti Adidas Robert Louis-Dreyfus a mělo na něm být právě 6,7 milionu eur. Svaz dosud nedokázal tehdejší finanční toky věrohodně vysvětlit.  

"Ty peníze šly na můj účet," řekl osmašedesátiletý katarský funkcionář. "Ale rád bych věděl, proč by mě Němci upláceli poté, co už mistrovství dostali. Částka totiž přišla až po hlasování," přidal Bin Hammám, který už v roce 2012 dostal za korupci při kandidatuře na předsedu FIFA doživotní zákaz působení ve fotbale.  

Na dotaz, jestli ví, za co peníze dostal, Bin Hammám odpověděl, že ano. "Samozřejmě, že to vím," prohlásil. "Ale omluvte mě, jediný, koho to zajímá, jste vy. Nikoho jiného," dodal.  

Bin Hammám také odmítl, že pomohl zmanipulovat i volby pořadatelů šampionátů v letech 2018 a 2022, kdy uspělo Rusko, respektive Katar. Kvůli tomu je stále vyšetřován. "Tím se vůbec nezaobírám. Jsou to jenom prázdná obvinění," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články