Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Válel v dresu AC Milán, získal Zlatý míč a má zlato z MS. Teď Kaká ukončil kariéru

Po celé řadě úspěchů na klubové i reprezentační úrovni se rozhodl skončit. Brazilský záložník a mistr světa z roku 2002 Kaká v 35 letech pověsil kopačky na hřebík. K pokračování jej nepřesvědčily ani nabídky od AC Milán a Sao Paula. U fotbalu by však rád zůstal jako sportovní ředitel.

Kaká
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Stephen M. Dowell

"Teď se připravím na pokračování v jiné funkci. Rád bych působil jako sportovní ředitel. Jako někdo, kdo stojí mezi hřištěm a klubem. Skutečnost, že jsem měl úspěchy jako hráč, neznamená, že budu dobrý ředitel, proto se na to chci připravovat: studovat, monitorovat situaci a dostat se blíže k některým klubům. Zejména jednomu konkrétnímu, ve kterém jsem hrál," uvedl Kaká.

Přiznal také, že mu AC Milán předložil nabídku hráčského kontraktu s tím, že by se následně mohl posunout do zmíněné pozice.

"Potřeboval jsem čas popřemýšlet a udělat tiché rozhodnutí, jak bych chtěl pokračoval v profesionálním životě. Pak jsem se zeptal blízkých lidí, rodičů, přítelkyně, bratra a jeho manželky. Odjel jsem do Evropy, abych se podíval na několik zápasů a pocítil vzrušení ze hry na místě, kde fotbal skutečně dosáhl svého plného potenciálu. Dospěl jsem k závěru, že je čas jako profesionální hráč skončit," konstatoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Držitel Zlatého míče Kaká ukončil kariéru

Odchovanec Sao Paula v Evropě působil poprvé v letech 2003 až 2009 v dresu AC Milán, s kterým vyhrál hned v první sezoně domácí ligu a v roce 2007 triumfoval v Lize mistrů, evropském superpoháru i na mistrovství světa klubů.

V červnu 2009 přestoupil do Realu Madrid za tehdy rekordní částku 56 milionů liber a s "Bílým baletem" oslavil zisk Španělského poháru (2011) a ligového titulu (2012). V roce 2013 se jako volný hráč vrátil do Milána, po sezoně ale odešel do Orlanda, z nějž půl roku hostoval v Sao Paulu. Za Orlando odehrál poslední zápas 15. října.

V roce 2007 obdržel Zlatý míč jako poslední hráč před desetiletou dominancí dua Cristiano Ronaldo, Lionel Messi. Stal se jedním z osmi fotbalistů, kteří vyhráli MS, Ligu mistrů nebo jejího předchůdce Pohár mistrů evropských zemí a Zlatý míč.

Za brazilskou reprezentaci nastoupil Kaká k 92 utkáním, v nichž nastřílel 29 branek. Na úspěšném světovém šampionátu v Japonsku a Jižní Koreji v roce 2002 odehrál jako dvacetiletý jen osmnáct minut duelu s Kostarikou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články