Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

BLOG: Poslední místo v půlce ligy je polibkem smrti – na 75 procent sestup

Čísla nelžou, řekl mi nedávno zlínský kouč Bohumil Páník. S tím se nedá nesouhlasit – tedy pokud nejde o politické debaty, a nebojte, to teď nehrozí. Tady jde o fotbal. O ligu a o udržení v ní. Po víkendu bude totiž nejvyšší tuzemská soutěž v polovině. Do konce bude zbývat ještě patnáct kol. To je ještě spousta bodů, ale podívejte se na to právě řečí čísel za posledních dvacet ročníků.

Připravujeme dokument...
zdroj: ČT Ostrava autor: Martin Popelář

Statistiky jasně říkají, že už v téhle fázi ligy je velký rozdíl mezi tím, kdo je poslední a kdo jen o příčku před ním.

Za posledních dvacet sezon se totiž poslední celek po patnáctém kole dokázal zachránit v lize jen pětkrát – sestup tu tedy hrozí pětasedmdesáti procenty. Zatímco týmy, které byly v půlce sezony předposlední, se udržely hned ve třinácti případech, takže na loučení s ligou u nich došlo jen v pětatřiceti procentech. A to už je slušný rozdíl.

Znamená to, že poslední místo po patnáctém kole je něco jako polibek smrti. Pak hodně záleží, co si z toho celek na dně tabulky dokáže vzít. Poučit se z chyb, vyvarovat dalších a taky: mít na to prostředky.

To se zatím podařilo jen Viktorii Žižkov (1999/2000 – 14 bodů), Blšanům (2003/4 – 9 bodů, Mostu (2005/6 – 13 bodů), Příbrami (2012/13 – 12 bodů) a Jihlavě (2013/14 – 12 bodů). Útěk z pásma sestupu s pouhými devíti body v půlce soutěže se kromě Blšan vyvedl i Baníku v sezoně 2011/12, ten byl ale po patnáctém kole předposlední.

Teď má ostravský klub, který po postupu z druhé ligy změnil kouče a pozměnil kádr, šanci prchnout z posledního místa. Na něm je po čtrnáctém kole s osmi body za Slováckem, které získalo jen o bod víc. Baník čeká zápas s Karvinou a případný úspěch by ho mohl zbavit Černého Petra.

Takže je jasné, že v Ostravě bude v sobotu od půl sedmé o co hrát. Už jen pro sebevědomí hráčů je dno tabulky velká zátěž. No, a když k tomu ještě přidáme fakta z nedaleké historie… 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články