Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hušbauerovy projektily mířily přesně. Slavia si díky nim veze z Tel Avivu tři body

Dvakrát vypálil zpoza vápna, dvakrát se radoval z gólu. Dva zásahy Josefa Hušbauera zajistily Slavii důležité vítězství na stadionu Maccabi Tel Aviv 2:0 a přiblížily Pražany k postupu do vyřazovací části Evropské ligy. Sešívaným bude k jisté účasti v jarním play-off stačit v závěrečném střetnutí s Astanou uhrát remízu. 

Radost fotbalistů Slavie
zdroj: REUTERS autor: Ammar Awad

Slávisté v Netanje, kde se hrálo kvůli rekonstrukci stadionu v Tel Avivu, navázali na triumf 1:0 z prvního vzájemného duelu v září v Edenu a zlomili letité čekání na výhru venku v pohárech. Na soupeřově hřišti se na evropské scéně radovali po dlouhých 20 zápasech a poprvé od roku 2007.

"Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě po velmi dobrém výkonu. Jestli máme blíž k postupu? Samozřejmě teď máme výhodu, ale zápas s Astanou musíme stejně zvládnout. Bude to takové play-off. Věřím ale, že to v domácím prostředí zvládneme, že fanoušci přijdou a poženou nás za postupem," řekl trenér Slavie Jaroslav Šilhavý.

Kouč vrátil do sestavy uzdraveného Deliho a stejně jako v předchozích zápasech skupiny nasadil na hrot útoku Necida. Červenobílým nahrála výhra Villarrealu v Astaně, která jim dala jistotu, že zůstanou v boji o postup, i kdyby v Netanje nebodovali. Pražané ale od úvodu byli nebezpečnější než Maccabi, které už ztratilo naději na vyřazovací fázi.

"Sledovali jsme ten zápas v Astaně ještě na hotelu a byli jsme rádi, že i kdyby se nám to tady nepovedlo, tak pořád je doma 7. prosince o co hrát," uvedl Šilhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Maccabi Tel Aviv - Slavia Praha

V 17. minutě měl první šanci Zmrhal, ale v dobré pozici mířil mimo. Ještě blíže ke gólu byl hostující záložník po půlhodině hry, kdy ránou z dobrých 25 metrů napálil břevno a z dorážky netrefil branku Necid.

Šance dál počítali jen hosté. V 39. minutě vykopl Necidovu střelu z brankové čáry Yeini a nedovolil slávistickému útočníkovi navázat na vítěznou trefu z prvního vzájemného duelu.

Už v nastavení první půle se ale Pražané přece jen dočkali. Zmrhal vystihl domácí rozehrávku, potáhl míč podél lajny, přihrál Hušbauerovi a ten střelou z 23 metrů trefil dokonale horní roh branky. Dal svůj první gól od derby se Spartou 17. září.

"Nebudu říkat, že jsem to chtěl trefit takhle dokonale, ale chtěl jsem trefit bránu, dát to k tyči. A to se mi povedlo. Jsem rád, že jsem to konečně protrhl a dal také nějaký gól z dálky," řekl Hušbauer.

Hušbauerovi viditelně svědčila kapitánská páska a devět minut po pauze se prosadil znovu, když po Ngadeuově přihrávce překonal Rajkoviče přízemní střelou k tyči z 20 metrů. Slávistický středopolař dal dva góly v jednom utkání poprvé od května 2014 a opět rozjásal početnou skupinu hostujících fanoušků, kteří byli na nepříliš plném stadionu v Netanje hodně slyšet.

"Věděli jsme, že terén je mokrý. Ty balony docela létají, když se to dobře trefí. Tak jsme to zkoušeli z větší vzdálenosti," uvedl Hušbauer. "Můj nejlepší zápas v pohárech? Po gólové stránce asi jo. Ale výkon nebyl úplně nějaký extra optimální. Jsem rád za ty góly," dodal.

Až v 67. minutě si první gólovou šanci vytvořili i domácí. Střídající Atar nejprve mířil do břevna a následně jeho střelu výborně vyrazil Laštůvka. Ve zbytku utkání už hosté tři body v klidu udrželi.

"Domácí po druhém gólu prostřídali a chtěli s tím něco udělat. Měli tam několik závarů, ale my měli také další možnosti z brejků, které jsme mohli dotáhnout do konce," dodal Šilhavý.

Maccabi Tel Aviv - Slavia Praha 0:2 (0:1)

Branky: 45.+1 a 54. Hušbauer. Rozhodčí: Kovács - Marinescu, Artene - Avram, Fesnic (všichni Rum.). ŽK: Rikan, Davidzada, Kjartansson, Peretz - Souček, Van Buren.

Maccabi: Rajkovič - Yeini, Tibi, Ben Haim, Davidzada - Battocchio (75. Sušič), Peretz, Rikan (60. Golasa), Micha - Schoenfeld (60. Atar), Kjartansson. Trenér: Cruyff.

Slavia: Laštůvka - Frydrych, Jugas, Deli, Sobol - Ngadeu, Souček - Zmrhal, Hušbauer (88. Danny), Stoch (79. Van Buren) - Necid (69. Škoda). Trenér: Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články