Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Z jedné výhry dvě radosti. Plzeň zlomila trápení s FCSB a má jistý postup ze skupiny

Jízda plzeňských fotbalistů podzimní části pokračuje. Viktoria skvělou formu přetavila v úspěch také v Evropské lize, když si zápas před koncem základní skupiny zajistila postup do jarních vyřazovacích bojů. Západočechům k tomu pomohlo vítězství 2:0 nad FCSB a výhra Lugana nad Beer Ševou. Svěřenci Pavla Vrby mohli zároveň slavit ukončení letošního trápení s bývalou Steauou a rumunskými týmy obecně.

Plzeňský Milan Petržela se raduje ze vstřelené branky
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Rumunští soupeři. To byla dlouho plzeňská noční můra. Sedmkrát v řadě je Viktoria nedokázala v evropských pohárech zdolat, jen s FCSB to letos bylo třikrát. Západočeši však černou sérii dokázali zlomit v ten nejlepší možný moment, který jim navíc přinesl jistotu pokračování v Evropské lize i v jarní části. Třetí Lugano je může ještě teoreticky bodově dotáhnout, ale vzájemné zápasy hrají pro český celek.

Plzeň střetnutí s FCSB dlouho mohla pojmenovávat jako den pálení velkých šancí. Zlomit se jí to podařilo v druhé části. První a zároveň vítězná trefa přišla už pět minut po změně stran, kdy Patrik Hrošovský na hranici ofsajdu, možná i lehce za ní, našel Milana Petřželu. Pomezní sudí nechal praporek dole, čehož zkušený křídelník využil skvělým zpracováním a rovněž ideálním zakončením k tyči.

Dominance vitkoriánu na hřišti tímto zásahem sice skončila, vadit jim to ale nemuselo. V šestasedmdesáté minutě se Plzni totiž podařilo zvýšit vlastní vedení. Druhý křídelník Jan Kopic nejprve spálil obrovskou tutovku, kdy sám na hranici penalty trefil brankáře. Zklamání v jeho podání se ale rychle změnilo v radost. Následně dal šikovně hlavu do střely Tomáše Hořavy a rozradostnil Štruncovy sady podruhé.

"My jsme velice dobře zápas odbránili a pak si druhým gólem zajistili vítězství. Jako trošku minus beru to, že jsme se ze spousty šancí nedokázali prosadit. Samozřejmě jsem ale z výhry spokojený. Zvlášť s mužstvem, které patří k nadprůměrným v Evropě. Hodně si výhry cením," prohlásil po konci utkání spokojený kouč Vrba.

Střelcům obou branek musel při pozápasových oslavách děkovat zejména Jakub Řezníček. Devětadvacetiletý útočník nastoupil na hrotu místo zraněného kanonýra Michaela Krmenčíka a úvodní pětačtyřicetiminutovce se mu podařilo spálit hned dvě tutovky.

V obou případech dostal robustní střelec přihrávku z pravého křídla. Nejprve v pětadvacáté minutě před prázdnou brankou na míč ideálně nedosáhl a ten prošel šestnáctkou. V druhém případě v třiatřicáté minutě zase ve stoje nedokázal ideálně srovnat mířidla a jeho pokus jeden z obránců kousek před brankovou čárou odklidil do bezpečí.

Nebyl to ale jenom Řezníček, kdo v první půli v dresu Plzně nedával šance. Domácí výborným napadáním a hodně útočným stylem se často dostávali do vápna FCSB. Blízko gólu byl třeba Daniel Kolář, kterého tváří tvář vychytal teprve osmnáctiletý Andrei Vlad.

Hosté se snažili těžit zejména z rychlých brejků a největší šanci v úvodní pětačtyřicetiminutovce spálil Denis Alibec. Tradiční hrozba FCSB utekla obraně Plzně a samostatný únik mu zhatil až dobrý zákrok Aleše Hrušky, který dostal v evropských pohárech znovu přednost před Matúšem Kozáčikem.

Hned z kraje druhé části se vitkoriáni konečně dočkali branky, což ovlinilo jejich hru. Domácí se přestali hnát bezhlavě kupředu a snažili se více kontrolovat hru. V třiapadesáté minutě přesto Kopic po povedeném protiútoku postupoval sám na Vlada, jenže v rozhodující netrefil branku.

O největší šanci Rumů se v druhé části postaral Florin Tanase, jehož střelu zpoza vápna vytěsnil tygřím skokem Hruška, jenž si v zápase musel poradit hned s osmi pokusy mířícími na jeho svatyni.

O výsledku nakonec šikovnou hlavičkou rozhodl Kopic a domácí si už závěrečnou čtvrt hodinu pohlídali. Mohli slavit nejenom vítězství, ale také postup. "Ve druhém poločase si už asi uvědomili, že to tady tak lehké mít nebudou, a zapnuli trochu víc, ale rozdíl byl v tom, že už jsme dokázali proměnit ty šance, a párkrát nás podržel Aleš Hruška. Díky tomu jsme to dotáhli k vítězství a postupu," řekl Hořava.

Viktoria Plzeň - FCSB 2:0 (0:0)

Branky: 49. Petržela, 76. Kopic. Rozhodčí: Bebek - Pataki, Grgič (všichni Chorv.). ŽK: Man, Enache, Budescu (všichni FCSB). Diváci: 10 197.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela (88. Živulič), Kolář (83. Čermák), Kopic - Řezníček (66. Bakoš). Trenér: Vrba.

FCSB: Vlad - Enache, Planič, Balasa, Júnior Morais - Popescu, Filip (46. Tanase) - Golofca (46. Nedelcu), Man, Coman (64. Budescu) - Alibec. Trenér: Dica.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články