Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Utkání gigantů bylo opatrné a přineslo postup Barceloně. Ten slaví i Chelsea

Středeční program 5. kola Ligy mistrů přinesl postup do osmifinále fotbalistům Chelsea, kteří vyhráli 4:0 v Karabachu, i Barceloně, jež remizovala v Turíně 0:0. Juventus bude muset o postup z druhé příčky ještě bojovat v posledním kole na stadionu Olympiakosu. Už jistý postupující Paris St. Germain deklasoval 7:1 Celtic Glasgow a s 24 góly se postaral o nový rekord základních skupin, který v minulém ročníku stanovila Borussia Dortmund. Už dříve si místo v osmifinále zajistily vedle Paris St. Germain také Bayern Mnichov, Manchester City, Besiktas Istanbul, Tottenham a Real Madrid.

Fábregas proměňuje penaltu
zdroj: ČTK/AP autor: Pavel Golovkin

Kdo čekal útočné manévry na stadionu Juventusu – čekal marně. Barcelona, která nastoupila bez Messiho, jenž číhal jen na lavičce, potřeboval k jistotě postupu z prvního místa ve skupině remízu. Juventus k jistotě výhru.

Hrálo se opatrně – dobré útoky narážely na silné obrany. Žádná kanonáda se nekonala. Množství přihrávek a ukolébávání soupeře v podání Barcelony a snaha o rychlý protiútok hned po získání míče Juventusu. Když už přišel nebezpečný centr před branku, vždycky si jej našli před útočníky obránci, a střely končily většinou mimo.

Největší šanci měla Barcelona v první půli klid. Když z přímého kopu trefil Rakitič z třiceti metrů tyč.  Tahle akce dlouho vypadala jako největší v utkání, do něhož ve druhém poločase nastoupil i Messi, ale obraz hry se nezměnil. Nakonec však zahrozil v nastaveném čase Dybala, jehož střelu z hranice velkého vápna vyrazil Ter Stegen s obtížemi na roh.

Chelsea jde v klidu dál

Chelsea se Karabachu ujala vedení v 21. minutě, kdy Hazard proměnil penaltu za Sadygovův faul. Domácí stoper byl navíc vyloučen a usnadnil tak hostům cestu k vítězství.  

Willian ještě do přestávky zvýšil na 2:0 a po faulu na brazilského záložníka proměnil další pokutový kop Fábregas, kterého nerozhodilo ani nařízené opakování. Pět minut před koncem se Willian prosadil podruhé.  

Ve druhém duelu promarnilo šanci na předčasný postup AS Řím, které prohrálo 0:2 na hřišti Atlétika Madrid. Italský celek však před posledním zápasem stále drží výhodnější pozici, protože na druhém místě má před španělským soupeřem náskok dvou bodů. V závěrečném kole navíc hraje s posledním Karabachem.

Vaclík a Suchý se radují z výhry nad United

Před posledním kolem drží šanci na postup i Basilej, která s českými reprezentanty Tomášem Vaclíkem a Markem Suchým v sestavě porazila 1:0 Manchester United. Švýcarský celek má stejně jako CSKA Moskva, který si poradil 2:0 s Benficou Lisabon, na kontě devět bodů a na vedoucí United ztrácí tři body.

Vaclík maří šanci Martiala
zdroj: ČTK/AP autor: Georgios Kefalas

Brankář CSKA Igor Akinfejev v základní skupině udržel poprvé od listopadu 2006 čisté konto, na vychytanou nulu čekal 43 zápasů. CSKA má stejně jako Basilej devět bodů, United vedou tabulku s dvanácti. Benfica je s nulou poslední.

Celtic rozdráždil PSG

Celtic se sice v Paříži ujal rychle vedení, ale šlo o pověstné škádlení hada bosou nohou. Ještě v první půli totiž domácí otočili skóre díky dvěma gólům Neymara a zásahům Cavaniho s Mbappém. Po pauze debakl zvýšili opět Cavani s Verrattim a Alvesem.

Hráči Paris St. Germain tak v dosavadních pěti kolech dali 24 branek a o tři překonali rekord základních skupin, který loni 21 zásahy stanovila Borussia Dortmund. Francouzský celek navíc na cestě za suverénním postupem zatím v Lize mistrů inkasoval jediný gól.

5. kolo základních skupin Ligy mistrů:

Skupina A:

CSKA Moskva - Benfica Lisabon 2:0 (1:0) Branky: 13. Šennikov, 56. vlastní Jardel. 

Basilej - Manchester United 1:0 (0:0) Branka: 89. Lang.

Skupina B:

Paris St. Germain - Celtic Glasgow 7:1 (4:1) Branky: 9. a 22. Neymar, 28. a 79. Cavani, 35. Mbappé, 75. Verratti, 81. Alves - 2. Dembélé. 

Anderlecht - Bayern Mnichov 1:2 (0:0) Branky: 63. Hanni - 51. Lewandowski, 77. Tolisso.

Skupina C:

Karabach - Chelsea 0:4 (0:2) Branky: 37. a 85. Willian, 21. Hazard z pen., 73. Fábregas z pen. ČK: 19. Sadygov (Karabach).

Atlético Madrid - AS Řím 2:0 (0:0) Branky: 69. Griezmann, 85. Gameiro.

Skupina D:

Sporting Lisabon - Olympiakos Pireus 3:1 (2:0) Branky: 40. a 66. Dost, 43. Bruno César - 86. Odjidja.

Juventus Turín - FC Barcelona 0:0

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články