Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Sparta v poháru končí, Slavia otočila zápas s Jihlavou

Cíl nesplněn. Sparta pohár nevyhraje, s MOL Cupem se loučí po porážce s Baníkem v osmifinále na penalty 2:4, přičemž po prodloužení byl stav 2:2. To Slavia odvrátila nebezpečí a otočila zápas s Jihlavou na konečných 3:1. Ostatní prvoligové celky se nadřely možná více, než původně myslely, ale nakonec duely zvládly. Fotbalisté Zlína přešli přes druholigovou Vlašim, s níž hráli po prodloužení 1:1 a dál se dostali díky úspěšnému penaltovému rozstřelu 5:4. Boleslavští zase zlomili třetiligové Domažlice až v závěrečné čtvrthodině a triumfovali 4:2.

Sparťan David Hovorka si pokrývá míč před Tomášem Poznarem z Baníku Ostrava
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Sparťanské trápení nebere konce

Sparťané vstoupili do utkání poněkud laxně. V páté minutě novic v ostravském dresu Morgan posunul na Poznara a domácí zachránil brankář Dúbravka. Baník dělal bojovnou hrou favoritovi problémy a v 37. minutě se dostal do vedení. Pazdera si po autu narazil se spoluhráčem, poslal centr do vápna a nepokrytý Hrubý hlavou otevřel skóre.

"Odehráli jsme nejhorší první poločas, co jsem tady. Tři až pět hráčů hrálo pod svými možnostmi. Nedělali jsme nic, co děláme obvykle. Byl jsem velmi naštvaný a jako trenérovi se mi stalo vůbec poprvé, že jsem už v prvním poločase uvažoval o dvou střídáních," řekl trenér Andrea Stramaccioni.

Hned po pauze mohl zvýšit ostravské vedení Poznar, jehož střelu s obtížemi vytáhl Dúbravka, a následně těsně přestřelil Hrubý. Až poté se Sparta probudila. Štetinovu tutovou šanci v 57. minutě však vychytal Šustr. V 77. minutě už domácí svou převahu korunovali vyrovnáním. Na rohový kop si naskočil střídající Janko a hlavou zaznamenal svůj první soutěžní gól v dresu Sparty.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po utkání Sparta - Baník

V 93. minutě po centru hlavou skóroval Azackij a dal první soutěžní gól za Baník. Ve 107. minutě bylo znovu srovnáno. Do míče se ve vápně položil Šural a nůžkami překonal Šustra. V hektickém závěru Baník neproměnil tři nadějné brejkové šance a rozhodnout musely penalty. Ve třetí sérii přestřelil Néstor, poté ho napodobil spoluhráč Karavajev a Baník mohl slavit.

"Po zápase s Plzní jsem říkal, že cílem je pohár a kvalifikovat se do Ligy mistrů. Teď jsme další velký cíl nezvládli. Neschováváme se, víme, že to tak je. Nejsem šťastný. Jsme čtyři body za druhým místem v lize, nesmíme se vzdát a musíme se pokusit kvalifikovat do Ligy mistrů," uvedl Stramaccioni. 

Slavia měla namále

Slavia udělala oproti poslednímu ligovému utkání hned osm změn v sestavě. A na souhře to bylo znát. Hosté se proti obraně Jihlavy těžko prosazovali a dlouho byla jedinou vážnější šancí Dannyho střela do středu branky. Ve 21. minutě šla do vedení Jihlava. Nový dostal přihrávku na střed hřiště a střelou zpoza vápna překonal brankáře Kováře.

Jihlava - Slavia
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Vyrovnání přišlo až v 52. minutě. Střídající Van Buren vysunul Frydrycha, který si všiml, že je gólman vyběhnutý, poslal míč na bránu a Rakovan už nestihl zacouvat do branky. Slavii to nastartovalo k rychlému obratu. Van Buren, který hru Slavie hodně rozhýbal, už za pět minut našel ve vápně Necida a ten z otočky poslal hosty do vedení. A za další dvě minuty zužitkoval Zmrhalovu přihrávku norský bek Flo a dorazil Jihlavu. Ta po třech inkasovaných gólech za sedm minut neměla sílu na odpověď.

"Pro nás to je hodně důležité vítězství. Máme v MOL Cupu ty nejvyšší ambice. Očekávaní bylo veliké i vzhledem k domácí ligové prohře s Libercem. Potřebovali jsme vyhrát, což jsme zvládli, ačkoliv šli domácí brzy do vedení," hodnotil trenér Slavie Jaroslav Šilhavý.

Zlín si spravil chuť, i když vydřenou výhrou

Zlínští ve Vlašimi většinu prvního poločasu kontrolovali hru a častěji drželi míč, ale velké gólové šance si nevytvářeli. Až ve 33. minutě otevřel skóre Železník, který s trochou štěstí propálil brankáře Beníka.

Druhý poločas začali aktivněji domácí. Mara však zamířil těsně vedle a vyrovnat nedokázal ani Vyhnal, který sice obešel zlínského gólmana Dostála, ale poté ho zradilo zpracování. Po hodině hry už ale Vlašim vyrovnala. Kadlec utekl obraně a nacentroval na Fotra, který hlavou překonal Dostála.

Zlín málem rozhodl v předposlední minutě druhé poloviny prodloužení. Džafič nacentroval na střídajícího Diopa a ten ranou z první napálil břevno. Při pokutových kopech měli pevnější nervy "Ševci". Matejov, Mehanovič, Diop, Traoré i Džafič své pokusy proměnili, na domácí straně neuspěl Hadaščok. Účastník letošní skupinové fáze Evropské ligy si tak spravil chuť po nedělním domácím debaklu 1:5 s Mladou Boleslaví.

Výhru Boleslavi trefil Matějovský

Boleslavští byli v úvodu aktivnější, ale zpočátku si nevěděli rady s domácím brankářem Šimanem, který zlikvidoval střely Mareše a Přikryla nebo hlavičku Magery. Ve 12. minutě už se favorit prosadil. Šiman vyrazil střelu Mebrahtua, ale na Chramostovu dorážku už nestačil. Chvíli nato nevyužil velkou šanci Matějovský, jenž nechal znovu vyniknout gólmana Domažlic.

Domácí přidali a ve 36. minutě vyrovnali. Došlý se v pokutovém území zbavil Takácse a tvrdou ranou propálil Agajeva. Ázerbájdžánský reprezentační brankář za tři minuty Boleslav výrazně podržel, když zneškodnil Došlého penaltu. V poslední minutě prvního poločasu Středočechům vrátil vedení gólem po úniku znovu Chramosta.

Pět minut po pauze mohl z rohu přidat pojistku Mebrahtu, ale autor hattricku v nedělním ligovém utkání ve Zlíně po Magerově přiťuknutí zblízka minul. Trest pro Boleslav přišel v 68. minutě, když Braun dalekonosným pokusem do horního růžku nedal Agajevovi šanci. Hosté se oklepali i z druhého vyrovnání Domažlic a dvěma slepenými góly rozhodli o svém vítězství a postupu. Nejprve v 75. minutě přesně střílel kapitán Matějovský a o minutu později ho napodobil Mareš dorážkou vlastní rány.

Osmifinále MOL Cupu, českého fotbalového poháru:

Sparta Praha - Baník Ostrava 2:2 (1:1, 0:1), na pen. 2:4

Branky: 77. Janko, 107. Šural - 37. Hrubý, 93. Azackij. Penalty proměnili: Šural, Janko - Pazdera, Hrubý, J. Šašinka, O. Šašinka. Neproměnili: Néstor, Karavajev. Rozhodčí: Pechanec - Myška, Flimmel. ŽK: Mavuba, Mareček, Janko, Sáček - Morgan, Šindelář, Stáňa, Šustr, Pokorný, Azackij, O. Šašinka, J. Šašinka. Diváci: 4213.

Sparta: Dúbravka - Karavajev, Štetina, Hovorka, M. Kadlec - Mareček, Mavuba (67. Janko) - Ben Chaim (45. Néstor), Lafata, Vatajelu (46. Sáček) - Šural. Trenér: Stramaccioni.

Ostrava: Šustr - Pazdera, Pokorný, Azackij, Morgan - Šindelář - Sus (71. Stáňa), De Azevedo (114. O. Šašinka), Hrubý, Granečný - Poznar (84. J. Šašinka). Trenér: Kučera.

Vysočina Jihlava - Slavia Praha 1:3 (1:0)

Branky: 21. Nový - 52. Frydrych, 57. Necid, 59. Flo. Rozhodčí: Houdek - Kubr, Vlasjuk. ŽK: Zaviška - Bílek. Diváci: 2348.

Jihlava: Rakovan - Tlustý (65. Urblík), Kryštůfek, Krejčí, Keresteš - Záviška, Vaculík, Nový, Novotný (76. Dvořák) - Rabušic (68. Klíma), Ikaunieks. Trenér: Kopecký.

Slavia: Kovář - Frydrych, Jugas, Bílek, Flo - Hromada, Rotaň - Stoch (46. Van Buren), Danny (77. Altintop), Zmrhal - Necid (90.+2 Škoda). Trenér: Šilhavý.

Jiskra Domažlice - FK Mladá Boleslav 2:4 (1:2)

Branky: 36. Došlý, 68. Braun - 12. a 45. Chramosta, 75. Matějovský, 76. Mareš. Rozhodčí: Ardeleanu - Kotalík, Pečenka. ŽK: Stronati, Magera (oba M. Boleslav). Diváci: 1265.

Sestava M. Boleslavi: Agajev - Takács, Magera, Stronati, Fleišman - Hubínek, Mareš - Přikryl (87. Fabián), Matějovský (83. Rada), Chramosta (69. Mingazov) - Mebrahtu. Trenér: Uhrin ml.

Sellier & Bellot Vlašim - Fastav Zlín 1:1 (0:1), na penalty 3:5

Branky: 62. Fotr - 33. Železník. Penaltu proměnili: Jeslínek, Tusjak, Fotr - Matejov, Mehanovič, Diop, Traoré, Džafič. Penaltu neproměnil: Hadaščok (Vlašim). Rozhodčí: Lerch - Černý, Koval. ŽK: Podio (Zlín). Diváci: 804.

Sestava Zlína: Dostál - Bartošák, Hnaníček, Janíček, Matejov - Džafič, Podio (60. Traoré), Hronek (46. Jiráček), Kopečný - Železník (80. Diop), Mehanovič. Trenér: Páník.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články