Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Fotbalisté Islandu a Srbska se radují z postupu, Slovákům se baráž vzdaluje

Poprvé na mistrovství světa si zahrají fotbalisté Islandu. Triumf v kvalifikační skupině I stvrdili vítězstvím v posledním utkání 2:0 nad Kosovem. Na šampionát do Ruska postoupili v pondělí také Srbové, kteří po výhře 1:0 nad Gruzií ovládli skupinu D. Druhá místa znamenající baráž vybojovali Irové ve skupině D a Chorvaté, kteří v přímém duelu ve skupině I vyhráli na Ukrajině 2:0.

Gylfi Sigurdsson z Islandu oslavuje gól
zdroj: AP autor: Brynjar Gunnasrson

Naopak jediným celkem, kterému druhé místo nepřinese baráž, bude zřejmě Slovensko. Tomu už může pomoci jen senzační zaváhání Řecka na hřišti outsidera z Gibraltaru a zároveň výhra Bosny v Estonsku, která by dostala Bosnu na druhé místo skupiny H.

Vzestup Islandu pokračuje. V roce 2016 poprvé pronikl na evropský šampionát a nyní se představí i mezi světovou elitou. Ve skupině I jen třikrát zaváhal při prohrách v Chorvatsku a Finsku a remíze na Ukrajině, ale doma byl stoprocentní a vyhrál i oba duely s nepříjemným Tureckem.

Je nám líto, video expirovalo.
Irové slaví postup do baráže, Island rovnou na MS

Postup dokonal výhrou nad Kosovem. První gól vstřelil po hezké individuální akci Gylfi Sigurdsson, pojistku přidal v 68. minutě Johan Gudmundsson a fanoušci už pak mohli bouřlivě slavit historický moment. Island se s populací 334 tisíc obyvatel stane vůbec nejmenším účastníkem v historii šampionátů. Dosavadní rekord držel Trinidad a Tobago s 1,3 milionu obyvatel.

To srbští fotbalisté se představí na turnaji už potřinácté včetně bývalé Jugoslávie. Naposledy na MS startovali v roce 2010 a po pauze v roce 2014 se nyní vracejí. Rozhodující branku v závěrečném duelu s Gruzií vstřelil čtvrt hodiny před koncem Aleksandar Prijovič.

Dramatičtější byly boje o druhá místa a baráž. Slovensko potřebovalo k jistotě baráže, aby alespoň jeden ze tří zápasů dopadl podle jejich představ, ale to se nestalo.

Chorvatsku vystřelil výhru v přímém duelu o baráž Andrej Kramarič, který dal Ukrajině obě branky.

Hrdinou Irů se stal James McClean, který zařídil jediný gól v dalším přímém souboji o baráž s Walesem. Velšané soupeři k brance pomohli chybou při rozehrávce u vlastního vápna.

Skupina D:

Moldavsko - Rakousko 0:1 (0:0)
Branka: 69. Schaub. Rozhodčí: Vertenten (Belg.). ČK: 55. Ionita (Mold.).

Srbsko - Gruzie 1:0 (0:0)
Branka: 74. Prijovič. Rozhodčí: Gil (Pol.). Cardiff: Wales - Irsko 0:1 (0:0) Branka: 57. McClean. Rozhodčí: Skomina (Slovin.).

Skupina G:

Albánie - Itálie 0:1 (0:0)
Branka: 73. Candreva. Rozhodčí: Moen (Nor.).

Makedonie - Lichtenštejnsko 4:0 (2:0)
Branky: 36. Musliu, 38. Trajkovski, 67. Bardi, 69. Ademi. Rozhodčí: Kopriwa (Niz.).

Izrael - Španělsko 0:1 (0:0) Branka: 76. Illarramendi. Rozhodčí: Thomson (Skot.).

Skupina I:

Ukrajina - Chorvatsko 0:2 (0:0)
Branky: 62. a 70. Kramarič. Rozhodčí: Brych (Něm.).

Finsko - Turecko 2:2 (0:0)
Branky: 76. Arajuuri, 88. Pohjanpalo - 57. a 83. Tosun. Rozhodčí: Bastien (Fr.). Reykjavík: Island - Kosovo 2:0 (1:0) Branky: 40. G. Sigurdsson, 68. Gudmundsson. Rozhodčí: Lechner (Rak.).

Tabulky skupin najdete ZDE

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články