Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Čechy nezlomila ani vymyšlená penalta, v Ázerbájdžánu ukončili čekání na výhru

Čekání na další výhru v kvalifikaci mistrovství světa pro české fotbalisty po třech zápasech skončilo. Svěřenci Karla Jarolíma uspěli na půdě Ázerbájdžánu, kde je nezlomila ani vymyšlená penalta a triumfovali 2:1. V tabulce skupiny C se díky tomu dostali před svého soupeře na třetí pozici. O góly se postarali Jan Kopic a Antonín Barák. 

Čeští fotbalisté se raduje z gólu v síti Ázerbájdžánu
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

Čechům už ani triumf nemohl obnovit naděje na postup na šampionát do Ruska. V Ázerbájdžánu přesto měli o co hrát. Nutně potřebovali vybojovat vítězství pro vylepšení koeficientu pro kvalifikaci na mistrovství Evropy 2020 a také pro chystanou Ligu národů.

Národní tým k splnění cíle nasměrovala už v první půli trefa Jana Kopice, jenže v 54. minutě se vše nečekaně zkomplikovalo. Domácí se dostali do rychlého protiútoku. Richard Almeida u vápna našel zpětnou přihrávkou nabíhajícího Ruslana Gurbanova, který místo snahy hrát míč předvedl tygří skok kolem Marka Suchého.

Český kapitán zvedal ruce a čekal, že se bude pokračovat ve hře, maximálně sudí dá ázerbájdžánskému fotbalistovi žlutou za simulování. Rozhodčí však nečekaně hvízdl do píšťalky a ukázal na penaltový puntík. Národnímu týmu už nepomohly ani následné protesty. Míč si postavil Afran Ismajilov a překonal Jiřího Pavlenku, který se poprvé dostal do základu českého výběru a byl jednou z šesti změn, kterou kouč Jarolím pro zápas udělal oproti střetnutí se Severním Irskem.

"Věděl jsem, že to penalta není, takže to pro mě byl šok, když to sudí písknul. Ale uvědomil jsem si, že mám kartu, tak jsme šel raději pryč. Snažil jsem se to hodit za hlavu, ale je to těžké, když víte, že to penalta nebyla," konstatoval po utkání Suchý.

Národní celek, který měl po většinu zápasu více ze hry, kontroverzní moment nezlomil a už v 66. minutě si vzal vedení opět a tentokrát už nastálo zpět. Češi hrající v bílých dresech rozehráli roh na krátko. Po sérii přihrávek putoval centr do vápna, kde se nejvýše vyšplhal Antonín Barák a jeho hlavička skončila přesně v síti.

"Jsem hlavně rád, že jsme vyhráli. Bylo vidět, že hodně chceme. Na hřišti jsme odvedli velký kus práce. Náš výkon byl velmi slušný, byli jsme silní na míči, jen tam byly nevynucené chyby. Ale bylo to i tím, že soupeř byl nepříjemný. Ale já jsem spokojený," řekl autor vítězné hlavičky.

Hra hlavou patřila v celém zápase k hlavním zbraním českého týmu, který celkově vystřelil 28krát, z čehož 13 pokusů mířilo na branku. Poprvé brankáře Kamrana Agajeva, jinak hráče Mladé Boleslavi, ohrozil už ve 4. minutě Michael Krmenčík. Jeho pokusu ovšem chyběla přesnost.

Prořídlé a většinu času ztichlé tribuny stadionu v Baku, kam se za normálních podmínek vejde 68 tisíc fanoušků, v první půli probrala jenom střela Dimitrej Nazarova do boční sítě. Jinak to byli Češi, kdo byl na hřišti vidět a kdo si vytvářel šance.

Po půl hodině si na několik chvil uzmul veškerou pozornost Jakub Jankto, když měl tři výborné příležitosti. Naneštěstí pro něj jeho dvě hlavičky skončily těsně u tyče a střelu placírkou vyrazil Agajev.

Křídelník italského Udine však nemusel smutnit dlouho, jelikož v 35. minutě si připsal asistenci na úvodní branku. Jeho další střelecky pokus gólman vyrazil pouze k dobíhajícímu Janu Kopicovi, který uklidil míč do prázdné branky.

Češi do poločasu mohli vedení ještě navýšit, jenže to by musela být jejich potence o poznání vyšší. Hlavičkám Pavla Kadeřábka a Krmenčíka totiž chybělo lepší umístění.

Dobře a aktivně hrající Krmenčík měl možnost nápravy i po změně stran, jenže další ze série hlaviček z výborných pozic skončila vedle. A pro Čechy v 55. minutě následně přišel penaltový trest. "Při penaltě mi chyběl kousek, bohužel jsem čekal moc dlouho a už jsem na to nedosáhl," zhodnotil Pavlenka.

Naštěstí pro český výběr o 11 minut později už další pokus hlavou zamířil přesně. Barák se tak mohl radovat ze čtvrté reprezentační branky ve čtyřech odehraných střetnutích.

Ázerbájdžán ještě jednou pořádně zahrozil v 70. minutě, kdy se úplně sám před Pavlenkou zjevil Ramil Šejdajev, ovšem gólman Brém ukázal důvod, proč mu Jarolím tentokrát dal přednost před Tomášem Vaclíkem. Skvěle zasáhl a podržel národní tým.

I Češi si stihli vytvořit ještě jednu obrovskou tutovku. Krmenčík poslal krásnou uličku na Vladimíra Daridu, který místo přihrávky na osamoceného Jankta sám před brankářem zkoušel střelu na zadní tyč a neuspěl.

Češi si poté už výsledek pohlídali a v tabulce poskočili o dva body před Ázerbájdžánem. S největší pravděpodobností tak odvrátili hrozbu historicky nejhoršího umístění v kvalifikaci, kterým je čtvrté místo. V posledním kole přivítají v neděli v Plzni beznadějně poslední San Marino, zatímco Ázerbájdžán čekají mistři světa Němci.

"Zbytečně jsme si zápas zdramatizovali. Soupeř se dostal do několika brejků, na které jsme se upozorňovali. Pramenilo to z laciných ztrát. Jsme na začátku nové cesty, kádr by se měl stabilizovat. Brali jsme to tak, že se připravujeme na další cyklus," zhodnotil duel Jarolím.

"Bylo to napínavé až do konce. Ale předvedli jsme dobrý výkon a mohli jsme vstřelit branek víc a mít klid. Pak to bylo nahoru dolů. Na konci jsme se snažili zatáhnout, abychom chodili do brejků. Jsme rádi, že jsme to zvládli a vyhráli," dodal Suchý.

Ázerbájdžán - ČR 1:2 (0:1)

Branky: 55. Ismajlov z pen. - 35. Kopic, 66. Barák. Rozhodčí: Millot - Pacelli, Jouannaud (všichni Fr.). ŽK: Suchý, Hušbauer, Barák (všichni ČR).

Ázerbájdžán: K. Agajev - Mirzabekov, B. Gusejnov, Sadygov, Pašajev - Ismajlov, D. Gusejnov (79. Madatov), Almeida, Amirgulijev, Nazarov (65. Garajev) - Gurbanov (62. Šejdajev). Trenér: Prosinečki.

ČR: Pavlenka - Kadeřábek, Suchý, Brabec, Bořil - Kopic, Hušbauer, Barák, Darida (78. Souček), Jankto - Krmenčík (89. Kliment). Trenér: Jarolím.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články