Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Češky držely s Němkami dlouho krok, šanci na senzační remízu vzal vlastní gól

Velké překvapení se nekonalo, i když k němu nebylo daleko. České fotbalistky v kvalifikaci mistrovství světa držely s velkými favoritkami z Německa dlouho krok. Střetnutí hrané v Ústí nad Labem ale nakonec přeci jenom ovládly dvojnásobné světové šampionky a olympijské vítězky. O jejich těsném vítězství 1:0 rozhodl nešťastný vlastní gól Evy Bartoňové.

Zleva české hráčky Petra Vyštejnová a Lucie Voňková v zápase proti Německu
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

Češky naposledy bodovaly s Německem před dvaceti lety. Od té doby s velmocí ženského fotbalu třikrát prohrály 0:4, 0:5 a 0:5. Tentokrát však v Ústí nad Labem předvedly velmi dobrý výkon a Němky se těžko prosazovaly.

V 51. minutě ale soupeřkám pomohla chyba v komunikaci českého celku. Po dlouhém centru do vápna si brankářka Votíková křikla o míč, ale obránkyně Bartoňová ve snaze rychle zareagovat už nestačila uhnout a míč se od ní smolně odrazil do branky.

Češky se ještě snažily s výsledkem něco udělat a nakonec byly blízko vyrovnání. V 82. minutě útočnice Kožárová hlavičkovala do horního rohu branky, ale německá brankářka stihla míč vytáhnout nad břevno.

"Daly jsme do toho opravdu všechno. Jeden z mála zápasů, který se nám takhle povedl. O to více mrzí ta jedna chyba, na které jsem se podílela," řekla České televizi brankářka Barbora Votíková. "Já si křikla, ale na poslední chvíli jsem to zas odvolávala a Evča už tam měla nastavenou nohu," popisovala.

"Došlo tam k malému nedorozumění. Ale to se občas stává, jen je škoda, že se to stalo zrovna v dnešním utkání, kdy jsme mohli získat bod proti Německu," reagoval kouč Rada. "Na tomto srazu jsme odvedli hodně práce a zápas nám naznačil, že se můžeme přiblížit i těmto soupeřům. Němky měly sice navrch, ale obdrželi jsme jen nešťastnou branku a bodík bychom si zasloužili. I jsme po něm sahali," dodal.

"Jako tým jsme předvedly skvělý výkon a nemáme se za co stydět. Udělaly jsme velký pokrok," souhlasila Votíková.

Češky mají v tabulce kvalifikační skupiny 5 po dvou zápasech tři body za výhru 8:0 nad Faerskými ostrovy. Němky s šesti body vedou skupinu, ve které jsou ještě Island a Slovinsko. Na šampionát v roce 2019 postoupí vítěz skupiny, čtyři ze sedmi týmů na druhých místech si zahrají baráž.

ČR - Německo 0:1 (0:0)

Branka: 51. vlastní Bartoňová.

Sestava ČR: Votíková - Vyštejnová, Bertholdová, J. Sedláčková, Bartoňová - Svitková, Krejčiříková - Divišová (65. Cahynová), Nepokojová (78. Szewieczková) - Kožárová (87. Chlastáková), Voňková. Trenér: K. Rada.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články