Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. SC TEMPISH Vítkovice - FbŠ Bohemians

BLOG: Fanoušci železné Sparty vs. násilníci s železnou rukou

Lidé, kteří za celý život přečetli jen slabikář a Mein Kampf. Neonacisté, xenofobové, násilníci. Přesně tohle je stereotyp, který má zažitý o fanatických fanoušcích velká část Čechů. A bohužel, v současnosti si svůj předsudek potvrzují. Stačí jim podívat se na dění v kotli pražské Sparty, kde přesně tito lidé momentálně vládnou. A zatímco Sparta v těchto měsících rozhodně není železná, tato individua kotli velí železnou rukou. Nebo pěstí. Nebo botou.

Fanoušci Sparty pochodovali z Letné do Vršovic
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Abychom si rozuměli – nemám vůbec nic proti fanatickým fanouškům. Mám rád kotelníky, baví mě vyhrocená fanouškovská atmosféra. Možná proti proudu novinářských názorů i názoru šéfa LFA Dušana Svobody mám rád pyro, pokud probíhá v daném sektoru a neohrožuje nikoho na stadionu na zdraví (kromě trochy nadýchaného kouře, ale tomu se třeba v Praze stejně nevyhnete). A nemám rád hlášky o tom, že se na fotbal nedají vodit děti – dají, pokud jste zodpovědný, tak je to bezpečná a bohulibá zábava.

Jenže všemu, co znám a co chápu, se momentálně vymyká situace v kotli Sparty. V pondělí jsme během dne přinesli svědectví fanouška, který sledoval, jak vůdci sparťanského sektoru zbili jiného fandu stejného klubu (disponujeme i svědectvím několika dalších lidí, kteří ovšem nechtějí vystoupit na kameru). Proč? Prostě proto, že chtěl fandit. Týmu, který miluje, a který podle svých slov milují i ti násilníci. Ve skutečnosti je jim ale Sparta ukradená.

Je nám líto, video expirovalo.
Incident v kotli Sparty při derby vyšetřuje policie

I když budou tisíckrát tvrdit, že jim na Spartě záleží, lžou. V dobách, kdy klub potřebuje jejich podporu (i konstruktivní kritiku), ho svým chováním jenom srážejí k zemi. Místo fandění vytvářejí atmosféru nenávisti. V očích lidí, kteří fotbal vnímají jen okrajově, dělají ze Sparty zvěřinec.

Nepřijde mi normální čekat, až po dalším napadení na stadionu někdo z fanoušků umře. Dušan Svoboda, vedení Sparty, politici, policie – ti všichni teď musejí udělat maximum pro to, aby tato stvoření bez mozků na stadion nesměla. Jsou to budižkničemové, hlupáci a zločinci – o podporu takových lidí by žádný normální klub stát neměl. Je jasné, že se to nezmění mávnutím proutku, ale zodpovědní lidé musejí udělat razantní kroky k nápravě situace. Zároveň musejí vymyslet takovou cestu, aby netrestali i opravdové fanoušky (včetně těch fanatických).

Je čas, aby se zapojili i slušní skalní fanoušci Sparty. I když se zdá, že moc dělat nemůžete, tak možnosti přece jen máte. Nechoďte do kotle, pískejte proti skandování kotle, vysvětlujte přátelům, že ti holohlaví v černém fakt nejsou fanoušci fotbalu. Tweetujte, pište na Facebook. Nabízejte svá svědectví.

V neposlední řadě pak to samé musejí pochopit hráči. Je absurdní, aby se po zápasech, jako byl ten s Karvinou nebo derby, našli sparťané, kteří jdou kotli zatleskat. Fotbalisti by měli děkovat svým fanouškům, nikoliv neonacistům v kotli, kteří fotbal zneužívají pro svou zvrácenou zábavu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články