Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Plzeň nalomila vymyšlená penalta a z hřiště FCSB odjela s vysokou porážkou

Odplata za vyřazení v předkole Ligy mistrů se nepodařila. Fotbalisté Plzně neuspěli proti FCSB ani v úvodním střetnutí základní skupiny Evropské ligy. Rumunský celek Viktorii na domácím hřišti porazil 3:0. O dvě branky se postaral Constantin Budescu, jemuž k první pomohla vymyšlená penalta, a jeden gól dal Denis Alibec.

Zklamaný plzeňský Lukáš Hejda v zápase proti FCSB
zdroj: ČTK/AP/ autor: Vadim Ghirda

Ve fotbalovém světě se často mluví o pravidlu "Nedáš, dostaneš". Že skutečně někdy zafunguje naplno, okusila v Rumunsku Plzeň. Mohli to být totiž Západočeši, kdo měl na dosah vstřelení tolik důležitého první gól. To by však Milan Petržela musel tutovku proměnit.

Křídelníka Plzně v devatenácté minutě krásnou přihrávkou ve vápně vyzval ke gólu Patrik Hrošovský. Petržela se zjevil sám před brankářem, jenže v rozhodující moment nezamířil ideálně. Míč se mu svezl po nártu a orazítkoval břevno.

Petržela se okamžitě chytl za hlavu. To však nevěděl, že o pár desítek sekund bude ještě hůře. Právě on přišel na útočné polovině o balon. Domácí okamžitě rozjeli rychlý brejk, který čistým skluzem ve vápně zastavil Tomáš Hájek. Sudí ale nepochopitelně celou situaci posoudil jinak a následný pokutový kop proměnil sám (ne)faulovaný Constantin Budescu.

"Věděl jsem, že Budescu je od míče daleko, chtěl jsem mu míč vypíchnout. Podle mě jsem hrál balon. Nedostal jsem žlutou kartu, ale byla to bohužel penalta," popsal stoper Hájek.

Rychlý protiútok byl klíčem také ke druhému gólu, v němž měla znovu prsty hvězda záložní řady bývalé Steauy. Útočník Denis Alibec těsně před poločasem získal na půlce míč a druhým dotekem ho poslal na Budesca, který se blýskl nádherným lobem a brankář Aleš Hruška už mohl jen sledovat, jak mu míč končí v síti.

Poslední rána pro Plzeň přišla sedmnáct minut před koncem, kdy se ke standardní situaci postavil Alibec a po teči Jana Kopice míč skončil v brance potřetí.

Plzeňští tak podruhé v řadě prohráli s FCSB o tři branky, když v odvetě 3. předkola Ligy mistrů padli doma 1:4. V Rumunsku přitom nebyli výrazně horším celkem. Častěji drželi míč a počet střel měli také obdobný. Problém pro ně ovšem byla často nepřesná finální část, jež jim zamezovala na rozdíl od domácích dostat se do vyložených šancí, a výkon klíčových hráčů.

"Domácí vyhráli hlavně kvůli tomu, že proměnili dvě standardní situace a byli důraznější v osobních soubojích. Proto je jejich vítězství takové, jaké je," řekl trenér Pavel Vrba. "Myslím, že ten náš projev, co se týče fotbalovosti, byl paradoxně nejlepší z těch tří zápasů se Steauou, bohužel výsledek je nejhorší," dodal.

V první půli kromě Petrželova břevna Viktoria zahrozila jen v nastaveném čase dalekonosným pokusem Diega Živuliče a dobrým prodloužením Hájka.

To domácí mohli do kabin odejít i s vyšším náskokem, protože český vicemistr se nedokázal vypořádat s dlouhými balony za obranu, z kterých Rumuni neustále hrozili. Ještě za stavu 1:0 se sám na branku řítil Alibec, jehož skvěle vychytal Hruška, a při protiútoku Florinela Comana zachraňoval situaci před brankou Hájek.

Po změně stran se toho na hřišti moc nezměnilo a obraz hry byl dlouho podobný. Plzni mohl naději vykřesat pokus z dálky Davida Limberského, proti němuž dobře zasáhl brankář Constantin Nita.

V pětašedesáté minutě se neprosadil ani Petržela, jenž byl znovu sám ve vápně, ovšem místo střely volil přihrávku, s kterou už si obrana domácích dokázala poradit. Jinak Viktoria pokračovala často ve zbytečných ztrátách.

"Snažili jsme se a ve druhém poločase jsme měli za stavu 2:0 další příležitost a mohli jsme ten zápas zdramatizovat. Samozřejmě vždycky první gól je strašně důležitý," konstatoval Vrba.

Od třetí inkasované branky byl na hřišti už ale pouze jeden tým. Domácí zbytek střetnutí bez potíží pohlídali a fanoušci na stadionu si chvílemi užívali i exhibiční sekci přihrávek.

Viktoriáni tak znovu potvrdili, že se jim proti rumunským celkům nedaří. S FCSB v nové sezoně mají bilanci jedné remízy a dvou proher při skóre 3:9. "Chybí nám v evropských pohárech výhry, ale byl to první zápas ve skupině. Máme jich dalších pět, šance (na postup) je pořád velká," uvedl Hrošovský.

FCSB - Viktoria Plzeň 3:0 (2:0)

Branky: 21. z pen. a 44. Budescu, 72. Alibec. Rozhodčí: Treimanis - Gudermanis, Spasjonnikovs (všichni Lot.). ŽK: Budescu - Hrošovský. Diváci: 20 717.

FCSB: Nita - Benzar, Planič, Balasa, Júnior Morais - Pintilii, Nedelcu - Golofca, Budescu (83. Man), Coman (57. Popescu) - Alibec (74. Gnohéré). Trenér: Dica.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hájek, Hejda, Limberský - Živulič (61. Hořava), Hrošovský - Petržela (80. Zeman), Kolář, Kopic - Řezníček (61. Bakoš). Trenér: Vrba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články