Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Chtěl bych odehrát nějaké minuty, řekl Kliment před duelem s Německem

Praha - Českým fanouškům po povedeném Euru do 21 let v roce 2015 sešel z očí. Jan Kliment se nicméně v dresu dánského Bröndby, kde hostuje ze Stuttgartu, rozehrál k vynikajícím výkonům, což neuniklo pozornosti reprezentačního trenéra Karla Jarolíma. Ten třiadvacetiletého útočníka povolal na blížící zápasy s Německem a v Severním Irsku. Kliment je za šanci vděčný a rád by do některého ze zápasů naskočil.   

Jan Kliment slaví gól v dresu Bröndby
zdroj: twitter.com/Brøndby IF‏

Odchovanec jihlavského fotbalu oblékl naposledy reprezentační dres na předloňském ME do 21 let, kde vstřelil hattrick Srbsku. Poté přestoupil z Jihlavy do Stuttgartu. "Mluvil jsem asi týden před nominací s panem Koubkem (asistentem trenéra, pozn. autora), takže to bylo trošku avizované dopředu, ale i tak to pro mě bylo překvapení," řekl Kliment.

Na páteční domácí utkání s Německem už se hodně těší. "Určitě bych chtěl odehrát nějaké minuty, ale není to něco, z čeho bych se stresoval nebo extra za tím šel. Uvidíme, jak se trenér rozhodne. Budu rád za každou minutu," pokračoval.

"Myslím, že bych se toho extra nezalekl a zkusil to. Všichni ví, že Němci mají kvalitu a my bychom potřebovali alespoň jeden bod. Musíme pro to udělat všechno. Určitě dobře bránit a případně dát gól z brejku," konstatoval Kliment.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Jarolím doplnil nominaci

Reprezentační pozvánky se dočkal na základně kvalitních výkonů v Bröndby, kde si prodloužil hostování ze Stuttgartu. "Jsem rád, že jsem tam zůstal další rok. Domluvili jsme se s agentem i trenérem Bröndby, že by bylo nejlepší zůstat a neměnit každý rok působiště," vysvětlil Kliment. "Zjistil jsem, že v Německu to není zase až tak jednoduché. Pro některé lidi jste jen číslo a těch je tam spousta, takže jsem zvolil tuhle cestu," upozornil.

V sedmi duelech nové sezony dánské ligy vstřelil tři góly a u čtyř asistoval. "Myslím, že je podobná české a není tak důrazná jako německá. Sedí mi asi hlavně to, že jsem v týmu, který hraje o první příčky. Většinu zápasu držíme míč a snažíme se hrát," uvedl Kliment.

Proč je Jan Kliment v nominaci? I tomu se věnuje nový díl Fotbal fokus podcastu

Přiznal, že fanoušci Bröndby jsou specifičtí. Například v dubnovém derby s městským rivalem FC naházeli na hostující hráče mrtvé krysy. "Je to takové střídavě oblačno. Když vyhrajeme, tak nás milují a strašně podporují. Pokud se párkrát prohraje a remizuje, tak se píská a už nás nesnáší. Je blbé si to s nimi rozházet, lepší furt vyhrávat," prohlásil mladý forvard.

S reprezentačním kolegou Michaelem Lüftnerem, který od léta působí v týmu úhlavního rivala FC Kodaň, zatím téměř nepřišel do kontaktu. "Poprvé jsme se viděli, když jsme hráli derby, tam jsme prohodili pár slov. Uvidíme, jestli budeme v kontaktu a někam zajdeme, aby to fanoušci schvalovali. Nějaká zapadlá kavárna by asi šla," zakončil s úsměvem Kliment.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články