Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Jarolím bere na Němce a Severní Iry Klimenta s Bořilem, Schick chybí

Praha – Dva nováčky zařadil trenér národního týmu Karel Jarolím do nominace na zápasy kvalifikace mistrovství světa 2018 proti Německu a Severnímu Irsku. Šanci poprvé si zahrát za seniorskou reprezentaci budou mít útočník Jan Kliment z Brönby Kodaň a krajní bek Slavie Jan Bořil. Do výběru se naopak nevešli útočník Patrik Schick a obránce Tomáš Sivok. Kouč je ale ještě může doplnit, jelikož plánuje dopsat pět hráčů.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Aktuálně má Jarolím ve výběru 18 jmen, z toho jsou dva útočníci. Vedle současné stálice Michaela Krmenčíka se do týmu dostal Kliment, který zazářil na mistrovství Evropy jednadvacítek v roce 2015, následně po přestupu do Stuttgartu se trochu vytratil, ale v Bröndby si svými výkony řekl o šanci.

"Teď se mu daří, byl v Bröndby vyhlášen hráčem měsíce, dával góly, dostával se do koncovky. Zaujal mě. Vypadá to, že Patrik Schick k dispozici nebude, tak jsme nominovali Klimenta," řekl Jarolím.

Schick přes léto řešil zdravotní potíže a zejména přestup ze Sampdorie Janov, který se však stále táhne. Teprve dnes má v Sampdorii začít trénovat s týmem, proto Jarolím počítá, že se bude muset obejít bez něj.

Je nám líto, video expirovalo.
Jarolím nominoval do fotbalové reprezentace i Bořila a Klimenta

"Pevně věřím, že tento týden se rozhodne, kde bude působit. Zatím toho za áčko tolik neodehrál, abychom mohli říct, že to bude oslabení. Přál bych si, aby potvrdil své kvality a stal se oporou áčka a abychom na každém srazu nemuseli tyto problémy řešit," prohlásil Jarolím. "Otevřené to je. V pondělí jsem s ním mluvil. Ještě se necítí naplno připravený. Víkend by mohl něco změnit," dodal.

Druhým nováčkem je Bořil, který nastupuje ve Slavii střídavě na pravé a levé straně obrany. "Podává stabilně dobré výkony, ať hraje zprava nebo zleva. Stal se důležitým hráčem Slavie. Proto jsme ho pozvali," uvedl Jarolím.

Oproti poslednímu kvalifikačnímu zápasu v Norsku chybějí v nominaci oba stopeři ze základní sestavy Sivok a Jakub Brabec. "Tomáš Sivok se zatím necítí připraven," vysvětlil Jarolím absenci nejzkušenějšího hráče. "Brabec je pořád ve hře. Zatím v nominaci není kvůli tomu, že při analýze předchozích zápasů z toho nevycházel nejlépe," dodal.

Kouč plánuje dodatečně povolat další dva stopery k Marku Suchému a Tomáši Kalasovi. Vedle Brabce a Sivoka jsou mezi náhradníky také Lukáš Hejda s Tomášem Hájkem z Plzně, Jakub Jugas ze Slavie, Michael Lüftner z Kodaně, Lukáš Pokorný z Montpellier a David Hovorka ze Sparty.

Měl by Patrik Schick přestoupit? Případně kam? I to můžete slyšet v novém Fotbal Fokus podcastu:

Nominaci Jarolímovi komplikuje fakt, že v úvodu sezony české kluby nejsou v ideální formě a v pohárové Evropě podávají střídavé výkony, což se odráží i na pohodě hráčů. "Samozřejmě bych měl větší radost, kdyby naše mužstva měla větší úspěch a všichni hráči byli v dobré formě. Ale věřím, že reprezentační sraz může hráčům pomoct dostat se do lepší pohody," řekl Jarolím.

S obhájci titulu Němci se Češi utkají v pátek 1. září v pražském Edenu, proti Severnímu Irsku nastoupí o tři dny později v Belfastu. Po šesti zápasech je česká reprezentace ve skupině C na třetím místě právě za oběma nejbližšími soupeři. Češi ztrácejí čtyři body na druhé místo a postup do baráže už nemají ve vlastních rukou. Potřebují tak ideálně oba zápasy vyhrát.

Nominace české reprezentace:

Brankáři: Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Sparta Praha), Jiří Pavlenka (Brémy).

Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Jan Bořil (Slavia Praha), Marek Suchý (Basilej), Tomáš Kalas (Fulham), Filip Novák (Midtjylland).

Záložníci: Tomáš Souček (Slavia Praha), Bořek Dočkal (Che-nan Ťien-jie), Vladimír Darida (Hertha Berlín), Jakub Jankto (Udine), Jan Kopic (Plzeň), Jaromír Zmrhal (Slavia Praha), Ladislav Krejčí (Boloňa).

Útočníci: Jan Kliment (Bröndby Kodaň), Michael Krmenčík (Plzeň).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články