Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Zatím je to syrové, ale změnám věříme, řekl šéf Sparty Kotalík a nevyloučil další přesuny

Praha – Léto pro něj bylo pořádně horké. Po nepovedeném loňském ročníku se Sparta rozhodla v realizačním týmu i kádru k revoluci, takže se generální ředitel Pražanů Adam Kotalík musel činit. Velké změny však mezi fanoušky vyvolaly obavy, zda tým bude fungovat. Šéf letenských o tom nepochybuje a obměně věří. Cíl pro sezonu pak má jasný, titul a úspěch v Evropské lize.

Generální ředitel Sparty Adam Kotalík
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

V poslední době se už tak trochu stalo tradicí, že skoro každý týden dorazila z Letné zpráva o velké novince. Nejprve to byl příchod italského trenéra Andreji Stramaccioniho, po němž následovala série zvučných zahraničních posil. Jejich počet se před ostrým startem do sezony zastavil zatím na čísle deset.

Ve všech těchto příchodech měl zásadní roli šéf Sparty Adam Kotalík, který kvůli tomu musel přes léto absolvovat dlouhé hodiny jednáním a domlouváním. Se změnami, jež v třetím týmu uplynulé sezony české nejvyšší soutěže nastaly, je však spokojený. Zároveň přiznává, že složení týmu stále úplně uzavřené není. Ať už co se týče příchodů, ale také odchodů.

"Tvorba kádru je nikdy nekončící proces. Může přijít zranění nebo zajímavá nabídka. Říct tak, že se do konce přestupního období z naší strany už nic nestane, nejde. Na hráčské obchody máme ještě měsíc a uvidíme, jak se soutěž rozběhne. Kádr bychom chtěli finalizovat v průběhu srpna," uznal Kotalík.

Sparta přes léto zatím získala deset posil a všechny mají zahraniční pas. Některé už českou soutěž okusily, ale největší pozornost vzbudili akvizice z jiných soutěží jako rakouský střelec Marc Janko, izraelský křídelník Tal Ben Chaim, bývalý francouzský reprezentační záložník Rio Mavuba či turecký stoper Semih Kaya.

Je nám líto, video expirovalo.
Šéf Sparty Kotalík: Cíl pro sezonu je jasný, domácí titul a úspěch v Evropské lize

Mezi fanoušky se s tím ale rozjela diskuse, zda taková revoluce nebude až příliš razantní a jestli zahraničních posil není až moc. Kotalík však podobný názor nesdílí a myslí si, že je úplně jedno, odkud fotbalista pochází. Důležité jsou ve finále výsledky.

"Pokud výsledky nebudou odpovídat, negativní reakce přijdou bez ohledu na to, jestli v základu budou tři, pět nebo deset cizinců. To jsme si zažili i loni. Je to jen o výsledcích. Mluvil jsem o tom s Jozefem Chovancem a vím, že se na to díval stejně. Fanoušek Sparty je možná nejnáročnější u nás. Chce vítězství a chce, aby hra vypadala hezky. My s tím však počítáme a musíme se s tím vyrovnat," popsal. 

Vítězství a úspěchy na všech frontách chce i Kotalík. "Ambice jsou každý rok stejné. Chceme uspět v domácí soutěži a vrátit na Letnou titul. Budeme se také chtít kvalifikovat do základní skupiny Evropské ligy a tam si počínat co nejlépe," konstatoval.

První z klíčových momentů pro splnění těchto cílů přijde už ve čtvrtek, kdy letenští vstoupí do 3. předkola Evropské ligy na půdě Czervene Zvezdy Bělehrad. Kotalík přiznává, že cítí lehkou nervozitu i kvůli tomu nesehranému týmu, ale i tak věří v úspěch.

"V týmu je velká řada změn, takže chvíli bude určitě trvat, než si to vše sedne. Zatím je to syrové, ale věříme, že to bude fungovat," řekl.

Stramaccioni má jedno z klíčových slov při výběru posil

K pozitivnímu názoru ho vede jak příprava, tak také fungování současného kádru a realizačního týmu, z něhož má dobrý pocit. "Cítíme, že se nám podařilo realizačnímu týmu vytvořit takové podmínky, aby mohl práci dělat podle představ. V týmu se hovoří převážně anglicky a nikdo nemá pocit, že by to byla komplikace," zhodnotil kabinu trenéra Stramaccioniho.

Právě on společně se svými spolupracovníky byl jedním z dvou pilířů, kteří měli a mají hlavní slovo u výběru hráčů. "Prvním pilířem je tedy skauting pod vedením Tomáše Požára. Nově do toho vstoupil také element realizačního týmu, protože trenér a jeho spolupracovníci mají velký přehled o hráčích pěti nejlepších evropských lig, na které se náš skauting nezaměřuje," vysvětlil Kotalík. Ten má následně na starosti jednání a vše ve finále musí odsouhlasit majitel Daniel Křetínský.

Kouč Stramaccioni má u přestupů velké slovo i díky tomu, že pozice sportovního ředitele, kterou loni na několik měsíců zastával Tomáš Požár, není momentálně obsazená. "Klasická funkce sportovního ředitele aktuálně ve Spartě není. Trenér má poměrně významné postavení, dostal velký prostor realizovat svůj projekt," objasnil Kotalík.

Sparta také nedokázala zacelit jednu pozic v kádru. Hledání tvořivého středního záložníka nikam nevedlo, ale podle Kotalíka by to neměl být ve finále problém. "Byla kolem velká diskuse. Nemáme tuto pozici vyřešenou. Trenérova představa pro ni byla poměrně vysoká, ale zároveň říkal, že v Evropě už není moc týmů, které hrají s typickým tvůrcem. Netlačit tak na to," popsal.

Ideálním hráčem na tuto pozici by byl Tomáš Rosický, jenž i nadále bojuje se zraněními a na jeho pořádný návrat na trávníky se stále čeká. "Všichni bychom byli rádi, kdyby Tomáš byl zdravý. Jeho stav se vývijí poměrně pozitivně. Teď cítí drobnou bolest, tak trénuje individuálně. Předpoklad je takový, že by se brzy k zápasům měl zapojit," prozradil k situaci kolem hlavní hvězdy.

Na pozici desítky tak Stramaccioni zkoušel různé alternativy včetně Davida Lafaty, jinak typického hrotového útočníka a střelce. "Trenér to deklaroval už dopředu, že bude experimentovat. Nevím, jestli se pro Davida rozhodne. Určitě by tu pozici mohl hrát Néstor, který je ale po operaci achilovky. Variant je spousta a myslím, že ta finální bude jiná než s Davidem," komentoval.

I bez nového hvězdného tvořivého záložníka, kdy se v této otázce zjevilo i jméno Wesley Sneijdera, Kotalíka těší, že o Spartu je velký zájem, a projevilo se to i na prodejnosti lístků. Zároveň také doufá, že nákupy pomohou celé lize.

"V prodeji permanentek se to projevilo. Jsem zvědavý na návštěvnost jako takovou. Bude samozřejmě záležet na výsledcích. Když se bude dařit, mohla by návštěvnost nejenom na Letné, ale také v céle lize jít nahoru. Věříme, že investice, co jsme udělali my nebo Slavia, budou mít pozitivní dopad na fotbal a celou ligu," pochválil i rivala.

A právě Slavii společně s Plzní vidí Kotalík jako hlavní a tradiční konkurenty v boji o titul. "Je to zřejmé. Slavia se v přípravě prezentovala dobrými výkony a tým má konsolidovaný z loňské sezony. Navíc ho doplnila o zahraniční hráče. Plzeň má kádr také dlouho pohromadě. Navíc se vrátil Pavel Vrba. Ani na ně bych tak nezapomínal, i když jsou třetí vzadu," dodal k šancím v lize.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články