Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Komise rozhodčích už nebude zveřejňovat délku trestů u sudích

Praha - Všichni rozhodčí pro první a druhou fotbalovou ligu až na tři omluvené splnili testy a jsou připraveni na novou sezonu. Komise rozhodčích je chystá na to, že budou ještě pod větším tlakem vzhledem k tomu, že mistr si může zajistit přímý postup do Ligy mistrů. Nadále chce, aby fungování sudích bylo transparentní, kvůli požadavku ze strany UEFA však přestane zveřejňovat tresty.

"Obdrželi jsme dopis z UEFA s připomínkami. Nejtřaskavější je zveřejňování trestů. Nebudeme je proto dráždit a přestaneme zveřejňovat délku trestu. Nadále ale chceme být transparentní a po každém kole budeme zveřejňovat komuniké s chybami, které rozhodčí udělali," řekl na tiskové konferenci místopředseda komise sudích Petr Mlsna.  

Předsezonních testů se zúčastnilo 73 rozhodčích, přičemž Jana Adámková, Lucie Ratajová a Jiří Moláček se omluvili kvůli účasti na mistrovství Evropy žen a pracovním povinnostem a podstoupí testy dodatečně. Všichni sudí testy prošli. "Ukázalo se, že jsou dobře připraveni a plní plán, který dostali od kondičního trenéra," uvedl Mlsna.

"Jsou na sezonu dobře připraveni. Mluvili jsme s nimi a upozornili je, že tato sezona bude zvláště těžká a důležitá, protože je pravděpodobné, že mistr půjde do Ligy mistrů. Hraje se o velké peníze a bude velké očekávání ze strany fanoušků. Proto budou sudí pod velkým tlakem. Snažíme se je na to připravit," řekl předseda Michael Listkiewicz.   

Je nám líto, video expirovalo.
Sudí nehodlají zaplatit FAČR za zahraniční soustředění

Mlsna: Nikdo nezaplatí

Pohodu sudích prý nenaruší ani nedávná kauza, kdy Fotbalová asociace začala rozhodčím rozesílat faktury v řádech desetitisíců korun na zpětnou úhradu zimního soustředění v Portugalsku.  

"Rozhodčí jsou v tomto jednotní. Nikdo to nezaplatí a vrací to FAČR, protože není nic, co by je nutilo platit. Budeme čekat, jak se k tomu postaví FAČR. Celý krok vnímáme jako velice nešťastně načasovaný před startem ligy, ale sudí to neovlivní," je přesvědčený Mlsna.

Situace nastala v důsledku úsporných opatření, která FAČR zavádí kvůli tomu, že zatím nedorazily dotace z ministerstva školství. V ohrožení byla i pozice Listkiewicze jako jednoho z nejlépe placených funkcionářů asociace. Polský expert nakonec souhlasil s úpravou svého platu a zrušením některých benefitů.  

"Rozumím situaci, že jsou finanční problémy. Je třeba být loajální. Nemám s tím problém. FAČR mi tak nebude už platit byt. Když přijedu na víkend, budu v hotelu," řekl Listkiewicz.

Čtyři rozhodčí přibyli 

Počet sudích se o čtyři zvýšil, protože nově bude komise nasazovat rozhodčí i na dorosteneckou ligu, kam bude posílat pískat jako hlavní ligové asistenty. "Chceme, aby měli návyky hlavních sudích a mohli jim pak více pomáhat," vysvětlil Mlsna. Na listinu se vracejí také bývalí ligoví rozhodčí Ondřej Lerch a David Hock, kteří byli před rokem vyřazeni. "Nikdo nemá zavřené dveře, každý se může vrátit a má šanci na restart," řekl Mlsna.

"Jsme nyní v mnohem lepší pozici než před rokem, kdy jsme museli často experimentovat s mladými rozhodčími, kteří ale ze 70 procent uspěli. Nyní máme víc elitních rozhodčích, které můžeme nasazovat i na náročná utkání, jako jsou Pavel Julínek nebo Jan Machálek," dodal.

Přísně na simulování i tvrdé zákroky

Komise rovněž ocenila krok vedení ligy ohledně dodatečného trestání simulací hráčů a hodlá při tom spolupracovat s disciplinární komisí. Také chce po sudích, aby víc trestali surovou hru a zákroky ohrožující zdraví hráčů. "A to bez ohledu na to, zda to bude zákrok na některou z hvězd Sparty a Slavie, nebo třeba na hráče Jihlavy. Jména hráčů nesmí mít na posuzování rozhodčích vliv," dodal místopředseda komise.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články