Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Slavia obranu oslabeného Borisova zlomila jen jednou, výhru trefil z penalty Škoda

Praha – Mohlo to skončit klidně o tři, čtyři branky, fotbalisté Slavie však na úvod 3. předkola Ligy mistrů s BATE Borisov doma zvítězili pouze 1:0. Výhru zajistil už v prvním poločase Milan Škoda, který proměnil penaltu. Další velké příležitosti Pražané, kteří hráli sedmdesát minut proti deseti, využít nedokázali a do Běloruska si tak vezou pouze těsný náskok.

Fotbalisté Slavie se radují z gólu v síti BATE Borisov
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Nepovedená střela je většinou důvod k posměchu. Jsou však i momenty, kdy neideálně trefený míč může svému celku nakonec přinést spoustu užitku. Přesně to se stalo Michaelu Ngadeovi.

Jeho nevydařený pokus totiž stál na startu akce, která přinesla Slavii vítězství proti Borisovu. V devatenácté minutě po jeho střele míč místo na branku doputoval na hruď stopera Jakuba Jugase, který ho pohotově prsy sklepl na Michala Frydrycha, jehož poslal k zemi ve vápně Jevgenij Jablonskij.

Pro Slavii to znamenalo hned dvě výhody. Díky červené pro stopera BATE většinu zápasu hrála při výhodě jednoho muže v poli a navíc se dostala k penaltě. K té se postavil kapitán Milan Škoda a trefil se přesně.

Jeho zásah byl pro Pražany vítězný, ale také jediný v utkání. Šancí a nadějných pozic si přitom sešívaní vytvořili dostatečné množství, jenže proměnit je nedokázali. "Jsme tak trochu zklamaní, to nepopírám. Vyhráli jsme, nedostali jsme gól, ale měli vyhrát o víc gólů. Neměli jsme štěstí, měli jsme být důraznější. Je to otevřené," řekl po utkání slávistický kouč Jaroslav Šilhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slavia Praha - BATE Borisov

Hned ve dvou tutovkách domácí zastavila branková konstrukce. Josef Hušbauer po průniku v padesáté minutě nejprve napálil břevno, od něhož míč ještě doputoval na tyč a následně odskákal do bezpečí. Běloruský celek poděkoval konstrukci i v osmdesáté minutě, kdy tyč hlavou rozezvučel Škoda.

"To jsem fakt zuřil. Cítil jsem, že druhý gól potřebujeme. Věřil jsem, že ještě šance přijde a dám gól, ale skončilo to na tyčce," konstatoval po utkání zklamaný kapitán.

Když už pak slávisté zamířili do správných prostor, stál tam výborně chytající brankář Denis Sčerbinskij. Jeho nejlepší moment přišel v šestatřicáté minutě, kdy se zaskvěl proti pokusu Ngadeua z malého vápna a konečky prstů vytlačil míč nad břevno.

Slavia měla v zápase i řadu dalších dobrých příležitostí. Pražané svého soupeře skoro nepouštěli přes polovinu a do vápna posílali jeden míč za druhým. Sčerbinskij se tak musel činit po všech stránkách. Kromě Škody, který se v dobré pozici zjevil ještě v osmadvacáté minutě, ho zaměstnávali i další bíločervení, a to zejména v druhé polovině.

Bombu z vápna, kterou vyslal Danny, jenž byl společně s Janem Laštůvkou, Jakubem Jugasem a Ruslanem Rotaňem jednou ze čtyř letních posil v základu, vyškrábl jen s pomocí hrudního koše, hlavičku Micka van Burena doprostřed branky zase vyrazil pěstmi, a když už mu jeden centr vypadl po tvrdém souboji, Michal Frydrych odkrytou branku trefit nedokázal.

Borisov byl od počátku díky aktivnímu napadání Pražanů zalezlý a po vyloučení jeho snahy ve hře dopředu už byly úplně minimální. Brankář Jan Laštůvka tak za celý zápas musel řešit dvě střely na branku. Ani to však sešívaným k dalšímu gólu nestačilo. 

Slavia tak mohla před solidně zaplněným Edenem na konci slavit třetí vítězství z posledních dvaatřiceti pohárových zápasů a přiblížení se postupu do 4. předkola. Počet nevyužitých příležitostí však pro ni byl zklamáním a varováním před odvetou.

"Před zápasem bychom to asi brali. Říkali jsme si hlavně vyhrát a nedostat gól, to jsme splnili. Ale asi všichni cítíme, že dnes jsme měli ze zápasu vyždímat víc. Kdybychom uhráli lepší výsledek, tak by odveta byla jednodušší. Ale pojedeme tam vybojovat postup," dodal Škoda.

Slavia Praha - BATE Borisov 1:0 (1:0)

Branka: 20. Škoda z pen. Rozhodčí: Dankert - Pickel, Gittelmann (všichni Něm.). ŽK: Jugas, Frydrych - Signěvič, Sčerbickij, Buljat, Kendyš. ČK: 19. Jablonskij (Borisov). Diváci: 18 147.

Slavia: Laštůvka - Frydrych, Jugas, Deli, Bořil - Ngadeu - Van Buren, Rotaň (66. Mešanovič), Hušbaeur, Danny (76. Mingazov) - Škoda. Trenér: Šilhavý.

Borisov: Sčerbickij - Baga, Gajdučik, Jablonskij, M. Voloďko - Kendyš, Dragun (90.+2 Berezkin) - Stasevič (78. Tuominen), A. Voloďko, Ivanič (24. Buljat) - Signěvič. Trenér: Jermakovič.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články