Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Fotbalový kouzelník Platini jako šéf UEFA dnes poprvé v Praze

Praha - Fotbalová legenda Michel Platini dnes poprvé v roli šéfa Evropské fotbalové unie UEFA navštíví Prahu. Třiapadesátiletý Francouz zahrnul českou metropoli do svého programu v rámci turné po evropských zemích a v Praze bude mít při své bleskové misi hodně nabitý program. Platini v Praze plánuje i tiskovou konferenci, kterou bude od 17:30 vysílat sportovní kanál ČT4.

Krátce před polednem přílet na Ruzyni, pak jednání s generalitou svazu, schůzka s českými politickými špičkami a také večeře s fotbalovými legendami. Tak bude vypadat nabitý a na minutu rozplánovaný páteční itinerář Platiniho, který už v sobotu po další pracovní snídani Českou republiku zase opustí.

Bude to první Platiniho návštěva v Česku od října 2006, kdy ještě lobboval za svoji kandidaturu na post šéfa UEFA. Loni v lednu pak ve volbách těsně porazil předchozího předsedu Lennarta Johanssona, který evropský fotbal řídil 17 let.

Platini bude jednat s Vondrou i s Vlčkem o českém předsednictví 

Platiniho blesková pražská mise rozhodně nebude mít jen zdvořilostní charakter. Šéfa UEFA nejprve čeká jednání s vicepremiérem Alexandrem Vondrou. Hlavním tématem schůzky bude blížící se české předsednictví Evropské unii a také úlohy, které z toho vyplynou pro tuzemský fotbalový svaz. Platini se vzápětí přesune do Poslanecké sněmovny, kde jej přijme její předseda Miloslav Vlček.

S velkým očekáváním ale vyhlížejí schůzku s Platinim také nejvyšší představitelé svazu. Ti mají nachystánu řadu témat, o nichž s mužem, který s oblibou propaguje heslo "Fotbal je víc hra než obchod" a snaží se hájit zájmy malých zemí a fotbalových trpaslíků v konfrontaci s opravdovými velmocemi, chtějí diskutovat.

Platini si v hlavním městě splní i společenské povinnosti na slavnostní večeři, která je nachystána na 19:30 do hotelu Intercontinental. Pověstným zlatým hřebem bude setkání s legendami českého fotbalu. Pozvánku dostal třeba brankář Ivo Viktor, který může zavzpomínat na to, jak 27. března 1976 v Paříži inkasoval gól z trestného kopu právě od Platiniho. U slavnostní tabule by neměli chybět nejlepší fotbalista Evropy roku 1962 Josef Masopust, kapitán vicemistrů Evropy z roku 1996 Miroslav Kadlec nebo jeho někdejší spoluhráč Karel Poborský.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články