Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Malá domů se nesmí už čtvrt století chytat do rukou

Praha - Už je to 25 let od chvíle, kdy se ve fotbale zásadně změnilo pravidlo o malé domů. Brankář už míč nesměl po takové přihrávce vzít do rukou, což mělo zabránit zdržování. Jen na mistrovství světa v roce 1990 drželi brankáři míč v rukou v průměru čtyři minuty čistého času. 

"V současné kopané hrají mužstva proto, aby neprohrála, a nikoli proto, aby zvítězila. To je třeba změnit," rozčiloval se v roce 1991 tehdejší generální sekretář Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter. Právě FIFA zákaz prosadila.

"Ve velkém vápně jsem si běhával k autu na vhození a z ruky jsem potom daleko vykopával. Ovlivnilo to hru a způsobilo to nároky na brankáře na hru nohou," vzpomínal bývalý fotbalový brankář a funkcionář Jiří Kubíček.

"Pomohlo to velmi plynulosti hry. Brankář nedostával balon do rukou a pak nečekal. Manuel Neuer je takovým prototypem, který umí hru nohou využít. Brankář může být i stoperem v určitých situacích, a tím vzniká převaha jednoho hráče," uvedl Kubíček.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6: Změny pravidel fotbalu

Podle pravidla, platného už čtvrtstoletí, musí brankář přihrávku od spoluhráče zpracovat nohou, ovšem jen pokud není provedena hlavou, trupem či jinou částí těla od kolena nahoru. O šest let později přibylo nové omezení, podle něhož může gólman držet míč nejvýš šest sekund. Pokud to poruší, nebo malou domů chytne rukou, zahrává soupeř nepřímý volný kop.

Změny tak v souvislosti s aktualizovanými pravidly přišly i v taktice. "Ovlivnilo to zejména hru záložní řady, to znamená zakládání hry," řekl Kubíček.

"Zdržování v případě, že máte úspěšný výsledek, se jinak využívá hojně, zejména je to vidět v jižních státech, na Kypru, Řecku, v Turecku. Hráči po nějakém tvrdším zákroky teatrálně upadnou, zůstanou ležet, nechají se ošetřovat, ale to už je na rozhodčích. To je pán na hřišti a ten si umí plynulost sjednat," dodal někdejší sportovní ředitel Sigmy Olomouc.

Zdroj
ČT24, ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články