Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Nový šéf UEFA Michel Platini míří do Prahy

Praha - Michel Platini, francouzská fotbalová legenda, zamíří poprvé ve své nové roli šéfa Evropské fotbalové unie UEFA do Prahy. Třiapadesátiletý Francouz zahrnul českou metropoli do svého programu v rámci turné po evropských zemích a v Praze bude mít při své bleskové misi hodně nabitý program.

Michel Platini
zdroj: AP

"Každopádně jsme poctěni tím, že pan Platini přes své velké vytížení naše pozvání vyslyšel. Je to svátek a prestižní věc pro celý český fotbal," řekl předseda svazu Pavel Mokrý.

Krátce před polednem přílet na Ruzyni, pak jednání s generalitou svazu, schůzka s českými politickými špičkami a také večeře s fotbalovými legendami. Tak bude vypadat nabitý a na minutu rozplánovaný páteční itinerář Platiniho, který už v sobotu po další pracovní snídani Českou republiku zase opustí.

Trojnásobného nejlepšího fotbalistu Evropy Češi lákali na návštěvu letos už dvakrát - na jaře a pak také na červencové mistrovství Evropy hráčů do 19 let, jenže Platinimu v obou případech zkřížily plány jeho pracovní povinnosti. Někdejší excelentní záložník se do Prahy dostane až nyní.

"Jsme za to moc rádi, protože si troufám tvrdit, že s panem Platinim máme velmi dobré vztahy. Když totiž bylo potřeba, tak se českému fotbalu pokaždé snažil maximálně vyjít vstříc. Pomohl nám třeba v tom, když jsme žádali o přidělení dalšího místa pro naše rozhodčí na mezinárodní scéně," uvedl Mokrý.

Bude to první Platiniho návštěva v Česku od října 2006, kdy ještě lobboval za svoji kandidaturu na post šéfa UEFA. Loni v lednu pak ve volbách těsně porazil předchozího předsedu Lennarta Johanssona, který evropský fotbal řídil 17 let.

Platiniho blesková pražská mise rozhodně nebude mít jen zdvořilostní charakter. Šéfa UEFA nejprve čeká jednání s vicepremiérem Alexandrem Vondrou. Hlavní bod diskuse? Blížící se české předsednictví v Evropské unii a také úlohy, které z toho vyplynou pro tuzemský fotbalový svaz. Platini se vzápětí přesune do poslanecké sněmovny, kde jej přijme její předseda Miloslav Vlček.

S velkým očekáváním ale vyhlížejí schůzku s Platinim také nejvyšší představitelé svazu. Ti mají nachystánu řadu témat, o nichž s mužem, který s oblibou propaguje heslo "Fotbal je víc hra než obchod" a snaží se hájit zájmy malých zemí a fotbalových trpaslíků v konfrontaci s opravdovými velmocemi, chtějí diskutovat.

Platini má třeba symbolicky posvětit získání grantu, který má pokrýt náklady na výstavbu nové administrativní budovy pro potřeby svazu. "Jde o částku 2,5 milionu eur, už jsme o to požádali dříve a mělo by to vyjít. Ale když se za to postaví sám pan Platini, tak to bude mít samozřejmě ještě větší váhu," poznamenal generální sekretář svazu Rudolf Řepka.

Pokud vše půjde podle představ, dotace českému svazu by měla být v sídle UEFA schválena na konci listopadu a nové křídlo navazující na současné sídlo svazu na pražském Strahově by mělo stát v roce 2010. Jeho součástí by mělo být i nové tréninkové centrum určené pro potřeby všech fotbalových reprezentací.

Češi se Platiniho ale chtějí ptát i na to, zda mají v budoucnu reálnou šanci na uspořádání vrcholných akcí, jakými jsou třeba evropské šampionáty jednadvacítek, nebo dokonce seniorské mistrovství. Diskuse se také má stočit k možnému zvýšení českého zastoupení v různých orgánech a komisích UEFA.

Platini si v hlavním městě splní i společenské povinnosti na slavnostní večeři, která je nachystána na 19:30 do hotelu Intercontinental. Pověstným zlatým hřebem bude setkání s legendami českého fotbalu. Pozvánku dostal třeba brankář Ivo Viktor, který může zavzpomínat na to, jak 27. března 1976 v Paříži inkasoval gól z trestného kopu právě od Platiniho.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články