Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Zlín získal premiérový Superpohár, Slovan Bratislava udolal po penaltách

Uherské Hradiště - Zlín porazil v premiérovém ročníku Superpoháru v Uherském Hradišti Slovan Bratislava 6:5 na penalty. V normální hrací době skončil duel vítězů českého a slovenského poháru 1:1. Superpohár po 24 letech obnovil tradici společných československých fotbalových soutěží, které se v roce 1993 po rozpadu federace rozdělily.

Utkání Zlín - Slovan Bratislava
zdroj: ČT4 autor: Dalibor Glück

Slovan vedl od 18. minuty po vlastní brance obránce Róberta Matejova. Slovenský celek diktoval tempo v úvodním poločase, po změně stran Zlín srovnal krok a v závěru soupeře dostal pod tlak.

Vyrovnávací gól vstřelil v 89. minutě z pokutového kopu Jean-David Beauguel, který pak v sedmé sérii penaltového rozstřelu definitivně rozhodl o vítězství Zlína.

"Prohra je hrozně hořká. Dojem ze zápasu mám takový, že jsme byli lepší než Zlín. Chyběl tomu pojišťovací gól. Ten jsme nedali. A pak se to obrátilo proti nám," uvedl český útočník Jakub Mareš, jenž je novou posilou Slovanu.

Trenér Zlína Páník postavil základní jedenáctku pouze z kmenových hráčů, dvě nové posily Bartošáka a Džafiče nechal jen na lavičce náhradníků. Od úvodních minut byl patrný rozdíl v přípravné fázi.

Slovan, jenž už je v plném tempu před předkolem Evropské ligy v Jerevanu, soupeře opticky přehrával a přesněji kombinoval. Naopak "Ševci" po čtyřech dnech od návratu z dovolené nahrazovali herní nedostatky bojovností a snahou o pozornou defenzivu.

"Pracovali jsme jako dieselový motor. Těžko jsme se rozbíhali, ale potom už jsme měli převahu. Bylo to vzhledem ke krátké přípravě přirozené. První půlka vyzněla jednoznačně pro soupeře," uznal trenér Bohumil Páník.

Slovan z mírné převahy vytěžil v prvním poločase více šancí a také otevřel skóre. V 18. minutě založil akci Kubík a následnou Marešovu střelu si po skluzu srazil obránce Matejov do vlastní sítě.

Další slibnou šanci Slovanu k navýšení náskoku prováhal Schet, který se v 26. minutě ocitl sám před brankářem Dostálem. Hrozící nebezpečí odvrátil skluzem obránce Bačo.

Po půlhodině hry si Zlín vypracoval první vážnější šanci. Z poloviny hřiště šel s míčem sám Bartolomeu, který ale přestřelil branku. Těsně před přestávkou ještě aktivní Mareš po oklamání stopera Gajiče mířil nad břevno.

Do druhého poločasu kouč Páník nasadil do hry místo Štípka na levou stranu Bartošáka a po jeho příchodu se útočná hra Zlína výrazně zvedla. "O přestávce jsme zjistili, jak jsou na tom v začátku přípravy naši hráči kondičně i zdravotně. Tvrdili, že dobře. Trochu jsme to proto rozbalili. Museli jsme přitvrdit hru ve středu pole a vytáhli jsme obranu," dodal Páník.

Z územní převahy si moravský tým vypracoval několik náznaků střeleckých příležitostí, srovnat skóre se však podařilo až v 89. minutě Beauguelovi z penalty po ruce obránce Rundiče.

V týmu Slovanu proměnili penalty Vittek, Hološko, De Kamps, Savičevič a Oršula, neúspěšní byli Rundič a Sekulič. Ve zlínském týmu uspěli Matejov, Hnaníček, Traoré, Džafič, Pazdera a Beauguel, jediný pokutový kop neproměnil Fantiš.

"Co více si přát. Jsem tu čtyři dny a už jdu slavit. Nemůže to být lepší. Slovan měl v úvodu herní převahu, nějaké šance si nevytvářeli. Ve druhém poločase jsme na ně vytáhli nátlakovou hru. Já sám jsem měl jsem i dvě šance, které se musí dávat. Proto jsem rád, že jsme to zvládli," radoval se z úspěchu nový hráč Zlína Lukáš Bartošák.

FC Zlín - Slovan Bratislava 1:1 (0:1), na penalty 6:5

Branky: 89. Beauguel z pen. - 18. vlastní Matejov. Rozhodčí: Proske - Pelikán, J. Paták. ŽK: Bartošák - Sekulič, Savičevič, Mareš. Diváci: 3124.

Zlín: Dostál - Pazdera, Bačo, Gajič, Matejov - Bartolomeu (60. Džafič), Hnaníček, Traoré, Štípek (46. Bartošák) - Holík (79. Fantiš), Beauguel. Trenér: Páník.

Slovan: Greif - Sekulič, Saláta, Rundič, Kubík - Schet (67. Oršula), Kóňa, Savičevič, Hološko - Soumah (52. De Kamps), Mareš (86. Vittek). Trenér: Vukomanovič.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články