Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Německo, Švýcarsko, Anglie či Polsko mohou nakročit k postupu

Praha - Kvalifikace o postup na mistrovství světa v Rusku se přehoupne do druhé poloviny. Od pátku do neděle je na programu 27 utkání. Žádná reprezentace ještě nemůže oslavit postup, ale některé se mu mohou výrazně přiblížit. Obhájci zlata Němci budou v "české" skupině C stejně jako Švýcaři v "béčku" hájit pozici týmů se stoprocentní bilancí. Angličané a Poláci ztratili body pouze jedinkrát za remízu.

Radost německých fotbalistů
zdroj: Reuters autor: John Sibley

Německo vyhrálo všech pět zápasů nejméně o dva góly a nikdo nepochybuje, že si další triumf připíše proti San Marinu, nejhoršímu evropskému celku žebříčku FIFA. V březnu na půdě trpaslíka z Apeninského poloostrova zvítězilo vysoko 6:0.

Kouč Joachim Löw bere utkání i jako přípravu na následný Pohár FIFA v Rusku. Po konci klubové sezony mu chybí devět opor. "Proti San Marinu samozřejmě neexistuje nic než tři body. Chtěli bychom se ale hlavně více sehrát na Pohár FIFA," řekl Löw.

Z českého pohledu bude ve skupině C důležitější souboj čtvrtého Ázerbájdžánu s druhým Severním Irskem. Ostrované mají dvoubodový náskok před výběrem trenéra Karla Jarolíma, a pokud v Baku klopýtnou, nabídnou Daridovi a spol. šanci k posunu tabulkou.

Pokud však navážou na domácí výhru 4:0, posílí své šance na druhé místo a baráž. "Jsme ve fantastické pozici. Když zvládneme zápas v Ázerbájdžánu, odpoutáme se od dalšího soupeře. A pak nás bude čekat doma zápas s Českem," uvedl kouč Michael O'Neill.

Šlágrem programu bude ostrovní derby mezi Skotskem a Anglií. Vzájemná bilance hovoří jednoznačně pro hosty, kteří vyhráli sedm z posledních osmi soubojů. Výběr Albionu v evropské části kvalifikace jako jediný dosud neinkasoval a vede skupinu F.

"Jsme v situaci, kdy nás případná výhra dostane do velmi silné pozice. To je náš cíl," řekl anglický trenér Gareth Southgate. Ve stejné skupině napravuje Slovensko úvodní dvě porážky a k udržení druhého místa potřebuje zvítězit v Litvě.

Vedle Německa je bodově stoprocentní už jen Švýcarsko, které si hodlá na Faerských ostrovech pojistit první místo ve skupině B před evropskými šampiony z Portugalska. K postupu může nakročit i Polsko v případě domácího skalpu nebezpečného Rumunska.

Kvalifikace vyvrcholí na podzim. Na mistrovství světa postoupí přímo jen vítězové devíti skupin, osm z devíti celků na druhých místech pak čeká baráž.

Program:

Pátek 9. června:

Skupina A: 20:45 Bělorusko - Bulharsko (Borisov), Nizozemsko - Lucembursko (Rotterdam), Švédsko - Francie (Stockholm). Skupina B: 20:45 Andorra - Maďarsko (Andorra la Vella), Faerské ostrovy - Švýcarsko (Tórshavn), Lotyšsko - Portugalsko (Riga). Skupina H: 20:45 Gibraltar - Kypr (Faro), Bosna a Hercegovina - Řecko (Zenica), Estonsko - Belgie (Tallinn).

Sobota 10. června:

Skupina C: 18:00 Ázerbájdžán - Severní Irsko (Baku), 20:45 Německo - San Marino (Norimberk), Norsko - ČR (Oslo). Skupina E: 18:00 Kazachstán - Dánsko (Almaty), 20:45 Polsko - Rumunsko (Varšava), Černá Hora - Arménie (Podgorica). Skupina F: 18:00 Slovinsko - Malta (Lublaň), Skotsko - Anglie (Glasgow), 20:45 Litva - Slovensko (Vilnius).

Neděle 11. června:

Skupina D: 18:00 Irsko - Rakousko (Dublin), Moldavsko - Gruzie (Kišiněv), 20:45 Srbsko - Wales (Bělehrad). Skupina G: 20:45 Makedonie - Španělsko (Skopje), Itálie - Lichtenštejnsko (Udine), Izrael - Albánie (Haifa). Skupina I: 18:00 Finsko - Ukrajina (Tampere), 20:45 Island - Chorvatsko (Reykjavík), Kosovo - Turecko (Skadar).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články