Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

BLOG: Slavia slaví, Plzeň se hledá. Jak na tom jsou, ukážou až poháry

V Edenu slaví titul jednooký červenobílý král, který v tažení za titulem doklopýtal do cíle o dva body dřív než sesazená Plzeň. Verner Lička, bývalý reprezentant a trenér, už před posledním kolem hodnotil oba soupeře takto: "Nikdo z nich nebyl suverénní. Slavia teprve dává tým dohromady a ještě nemá mistrovskou formu. Plzeň sice stále hraje slušně, ale už je na sestupné křivce."

Radující se fotbalisté Slavie
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Co dodat? Pesimista přidá hlášku o bídě, optimista opáčí, že nečekané ztráty obou favoritů alespoň udělaly ze závěru ligy slušné drama. Tak to zkusím jako realista. 

Slavia vyhrála zaslouženě. Má trenéra Jaroslava Šilhavého, který dokázal nečekaně rychle sestavit a doladit mančaft, do něhož šéf klubu Jaroslav Tvrdík za čínské finance vytrvale přikupoval další a další posily. Tím bývalý politik jen potvrdil, že dokáže s cizími penězi pracovat jako málokdo. 

Na kouči bylo vybrat správné hráče do sestavy a těm, na něž se nedostalo, vysvětlit, že je to pro Slavii to nejlepší a že Slavia jsou i oni. A to je sakra těžká věc, kterou ti na lavičce většinou pochopí, až když se dělí prémie po úspěchu. Šilhavému se to ale snad podařilo dřív.

Slavii teď nejspíš čeká další nákupní horečka, protože čínský měšec a Tvrdíkova ctižádost jsou zdá se bezbřehé.

Poražený loňský mistr z Plzně prosupěl cílem jako druhý a silně zadýchaný. Tady Lička hovořil o sestupné křivce výkonnosti. Na tu západočeský rychlík najel už v době, kdy trenér Miroslav Koubek vystrnadil ze sestavy Pavla Horvátha, stárnoucího hráče, ovšem se stále geniální finální přihrávkou. Tím Viktoria přišla o rozdílového muže a dalšího už nenašla, i když hledala dost svědomitě a hledá dodnes.

Nyní ale na druhé místo přivedla celek i netrpělivost plzeňského vedení, které od týmu z prvního místa tabulky odvolalo kouče Romana Pivarníka. Teď se už jen čeká, co provede s Viktorií návrat trenéra Pavla Vrby a to očekávání mu nezávidím.

Po vzoru Menzelovy a Svěrákovy Vesničky střediskové si teď počkáme až české lize nastaví zrcadlo evropské poháry. Tak hodně štěstí, bude ho potřeba.

Je nám líto, video expirovalo.
Žluté lázně zaplavila červenobílá radost

Hlavní zprávy

Nejčtenější články