Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Je to nejdůležitější trofej mé kariéry, řekl po triumfu v EL Mourinho

Stockholm – Ve své veleúspěšné trenérské kariéře získal trofeje pro vítěze Ligy mistrů či anglické, italské nebo španělské ligy. Manažer Manchesteru United však za nejdůležitější považuje současný triumf v Evropské lize. Ve finále jeho svěřenci porazili Ajax Amsterdam 2:0 a portugalský kouč uvedl, že zcela zaslouženě.

Manažer Manchesteru United José Mourinho s trofejí pro vítěze Evropské ligy
zdroj: ČTK/EAST NEWS autor: ENPOL

Dvě vítězství v Lize mistrů, triumf v anglické, španělské, italské nebo portugalské lize a celá řada pohárů. Ani jedna z těchto trofejí však podle José Mourinha v důležitosti nedosahuje středečního triumfu s Manchesterem United v Evropské lize.

"Je to nejdůležitější triumf mé kariéry, jelikož je poslední a poslední je vždy nejdůležitější. Alespoň podle mě. Pro tým to znamená vše. Díky triumfu se vracíme do Ligy mistrů a zahrajeme si Superpohár. Je to poslední díl k dokončení puzzlí," řekl spokojeně po triumfu Mourinho.

Právě postup do Ligy mistrů je pro United klíčovou odměnou, jelikož v lize skončili až na šestém místě tabulky, která by jim zajistila Evropskou ligu. Do ní díky vítězství Manchesteru jde přímo Zlín.

"Preferujeme postup touto cestou, než skončit čtvrtí, třetí či druzí v Premier League. Vybojovali jsme důležitý titul a od začátku si za tím šli. Klub nyní má každou trofej fotbalového světa," upozornil Mourinho, podle něhož bylo vítězství anglického velkoklubu nad Ajaxem zcela zasloužené.

"Vždycky jsme věřili, že můžeme vyhrát Evropskou ligu, a máme velikou radost. Hráli jsme inteligentně a pohodlně zvítězili. Byli jsme mnohem silnější než soupeř," prozradil Portugalec po utkání ve Stockholmu.

Skóre finále v 18. minutě otevřel Paul Pogba a krátce po změně stran zvýšil Henrik Mchitarjan, ve většině zápasu ale United přenechávali iniciativu Ajaxu a soustředili se na defenzivu. Nizozemský tým se přes neprostupný obranný val soupeře prakticky nedostal do žádné šance.

"Ve fotbale je hodně básníků, ale ti nevyhrávají moc titulů. Věděli jsme, v čem jsme lepší než Ajax. Snažili jsme se eliminovat jejich přednosti a odhalit slabiny. Dařilo se nám to od první minuty a zcela zaslouženě jsme získali pohár," prohlásil čtyřiapadesátiletý kouč, který vyhrál i čtvrté evropské finále v kariéře.

Během prvního roku v Manchesteru United vyhrál Evropskou ligu, anglický Ligový pohár a domácí Superpohár. "Jsem velmi šťastný. Byla to nejtěžší sezona v mé trenérské kariéře a končí jako velmi dobrá. Ale už toho bylo dost. Nyní jsem na dovolené a nechci vidět žádné mezinárodní zápasy. Budu teď sobecký," prohlásil bývalý trenér Porta, Chelsea, Interu Milán nebo Realu Madrid.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články