Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ajax, nebo Manchester United? Liga mistrů je lákavou motivací

Stockholm - S cílem zachránit sezonu vstoupí Manchester United do finále Evropské ligy proti Ajaxu. Anglický velkoklub skončil v Premier League až na 6. místě, což lze vzhledem k megalomanským nákupům označit za neúspěch. Ani nizozemský tým si nezajistil přímou účast v nadcházejícím ročníku LM, ale o vstupenku do milionářské soutěže bude moci, na rozdíl od "Rudých ďáblů", zabojovat i v případě porážky. Přímý přenos utkání Ajax - Manchester United sledujte od 20:15 na ČT sport a webu ctsport.cz.  

Je nám líto, video expirovalo.
Finále Evropské ligy se odehraje ve stínu útoku v Manchesteru

Prestiž EL rok od roku stoupá. Přímý postup do LM je pro vítěze stimulem, k němuž se zejména manchesterský trenér José Mourinho upíná už několik posledních měsíců. Kvůli druhé nejprestižnější soutěži starého kontinentu naprosto rezignoval na Premier League.

"Víme, že pokud prohrajeme, nebudeme hrát příští sezonu Ligu mistrů. Ale pro nás jsou trofeje důležitější než umístění v nejlepší čtyřce," prohlásil portugalský kouč.

Před soupeřem, který spoléhá především na mladé talentované fotbalisty, má respekt. "Věk hráčů není podstatný, důležitá je kvalita. Myslím, že Ajax v pravý čas správně investoval a trenér Peter Bosz odvedl fantastickou práci," pokračoval Mourinho.

Připomeňte si cestu Manchesteru United do finále Evropské ligy:

Ajax obsadil v nizozemské Eredivisie druhé místo za Feynoordem Rotterdam, čímž si zajistil předkolo LM. Pokud favorizované United zaskočí, připíše si kromě postupu do základní skupiny elitní soutěže také první mezinárodní trofej od roku 1995.

"Donedávna si hodně lidí myslelo, že nizozemské kluby vzhledem k nízkým rozpočtům nemohou postoupit do finále evropských pohárů. My to však dokázali a mám pocit, že všichni v Nizozemsku jsou hrdí, nejenom naši fanoušci," uvedl trenér Peter Bosz.

"Necítím žádný tlak. Každý sní o evropském finále. Pro nás je to obrovská šance. Utkají se dva velké kluby s bohatou historií. United mají větší zkušenosti i finanční možnosti, ale my máme dobrý tým. Jinak bychom nebyli ve finále," dodal kouč Ajaxu.

Připomeňte si cestu Ajaxu Amsterdam do finále Evropské ligy:

Zatímco jemu bude chybět zřejmě jen disciplinárně potrestaný Nick Viergever a zraněný Daley Sinkgraven, Mourinha trápí mnohem více absencí. Kvůli zdravotním problémům nenastoupí Zlatan Ibrahimovic, Marcos Rojo, Luke Shaw a Ashley Young. Klíčový stoper Eric Bailly bude navíc pykat za vyloučení v odvetném semifinále s Vigem.

Pomůže Manchester United do základní skupiny Evropské ligy Zlínu?

Stockholmské finále bude mít náboj i pro český fotbal, speciálně pro Fastav Zlín. Vítěz MOL Cupu totiž v případě úspěchu anglického týmu postoupí přímo do základní skupiny nadcházejícího ročníku EL a inkasuje prémii kolem 70 milionů korun. Pokud zvítězí Ajax, odstartuje svou pouť ve třetím předkole.

"Manchester United musí uspět. Mám dost známých, kteří jim fandí. Já si určitě vezmu alespoň šálu. Když to zvládnou, pošleme jim asi poděkování," řekl s úsměvem zlínský brankář Stanislav Dostál.

Oslava fotbalu ve stínu terorismu

Prestižní souboj evropských gigantů budou ve Friends Areně provázet mimořádná bezpečnostní opatření. Manchester byl totiž v pondělí terčem teroristického útoku. Na koncertu zpěvačky Ariany Grande se odpálil sebevražedný atentátník a zabil 22 lidí. V ulicích švédské metropole proto hlídkují policisté s obrněnými vozy a helikoptérami. 

"Tragická událost nás všechny hluboce zasáhla. Oběti a jejich rodiny jsou v našich myslích i srdcích," konstatoval José Mourinho. "Je to naše práce a poletíme do Švédska ji dokončit, tentokrát ale necestujeme s obvyklým natěšením na velký zápas," zakončil.

UEFA rozhodla, že utkání zahájí minutou ticha a utlumen bude také zahajovací ceremoniál.

Předpokládané sestavy:

Ajax: Onana - Tete, Sánchez, De Ligt, Veltman - Klaassen, Schöne, Ziyech - Traoré, Dolberg, Younes.

Manchester United: Romero - Valencia, Jones, Blind, Darmian - Herrera, Fellaini, Pogba - Lingard, Rashford, Mchitarjan.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články