Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Jihlava poprvé v sezoně vyhrála venku. Ve Zlíně si vystřílela veledůležité tři body

Zlín – Venkovní trápení ukončili v tu nejlepší možnou chvíli. Fotbalisté Jihlavy zvítězili na půdě Zlína jasně 3:0 a do tabulky si připsali veledůležité body v boji o záchranu. Dvě kola před koncem mají na patnáctou pozici náskok dva body. To zlínští hráči si připsali třetí porážku za sebou.

Slavící fotbalisté Jihlavy
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Svěřenci trenéra Josefa Jinocha dosáhli na první výhru na hřišti soupeře, na kterou čekali dlouhých 17 zápasů. Úvodní branku si dal obránce David Hubáček do vlastní sítě, další dva góly ve druhém poločase přidal Davis Ikaunieks. Zlín prodloužil sérii nevýrazných výsledků, když z posledních 14 kol porazil jen Bohemians a prohrál šest z posledních sedmi zápasů.

"Označil bych tento zápas jako jednoznačný propad našeho mužstva. Ještě do inkasovaného gólu jsme se drželi. Vytvářeli si nějaký tlak a závary. Po inkasovaném gólu se už tým nedokázal zvednout. Soupeř byl jednoznačně lepší. Po druhé brance už nebylo co řešit," řekl po utkání trenér Zlína Bohumil Páník, který vyřešil absenci zraněných ofenzivních hráčů zařazením Kopečného na hrot útoku společně s Holíkem. V sestavě Jihlavy musel Jinoch sáhnout ke dvěma změnám ‒ zraněné Rosu a Zoubeleho nahradili Urdinov s Hronkem.

"Ševci" vstoupili do posledního domácího zápasu aktivněji a hned v úvodu zachraňoval brankář Rakovan, který tvrdou dělovku Hubáčka stačil v poslední chvíli vyrazit. Zachraňující se Jihlava ale rychle srovnala se svým soupeřem krok, středová řada postupnými útoky hrozila často po levé straně, kde se prosazovali Popovič s Ikaunieksem, který také zahrozil v desáté minutě, kdy se protáhl okolo obránce Pazdery a jeho střelu z úhlu stačil brankář Švenger vyrazit.

S výjimkou průniku Vukadinoviče se Zlín dostal na půlhodinu do útlumu. Vázla souhra, přechod do útočných akcí byl hodně zdlouhavý a nepřesný. Také Jihlava z optické mírné převahy nic nevytěžila. Zlín se probral až před přestávkou. Dvakrát se protáhl obranou soupeře Holík, jenž ale nedokázal přesně zakončit. Další šanci měl Kopečný, jehož hlavičku Rakovan vyrazil. Těsně před přestávkou unikl po pravé straně Fulnek, jehož centr se odrazil od obránce Hubáčka do vlastní sítě.

"Branka do šatny nám pomohla. Zlín po ní musel otevřít hru, tlačil se dopředu. Nám vyhovovala hra do brejků. Dali jsme druhý gól, kterému předcházela standardní situace. Třetí branka rozhodla o výsledku. I když měl Zlín šance, tak při nás stálo štěstí podložené výborným výkonem brankáře Rakovana," uvedl trenér Jihlavy Josef Jinoch.

I když si Zlín počínal po změně stran aktivněji, do zakončení se přes pozorně bránícího protivníka nedostal. Jihlava spoléhala na brejky. V 61. minutě se po chybě domácí obrany dostal do šance Fulnek, který překonal i brankáře Švengera, ale míč stačil před cestou do branky vyhlavičkovat stoper Jugas.

Další hrubku domácích obránců potrestal v 63. minutě Ikaunieks, jenž tvrdou přízemní střelou přidal druhou branku. Snaha Zlína o případný zvrat jen končila v náznacích útočných akcí. Trápení Ševců vyvrcholilo v 80. minutě, kdy přidal Ikaunieks třetí gól.

"Celoroční práci jsme hodili do koše. Riskujeme tím, že spoléháme jen na jeden zápas, kterým je finále poháru. Lidé na nás po právu pískali, nic jiného jsme si nezasloužili," rozčiloval se po zápase kapitán zlínského týmu Jakub Jugas.

Jihlava si už pozornou hrou cennou výhru s přehledem ubránila. "Nemyslím si, že bychom udělali velký krok k záchraně. Naše situace je ale optimističtější. Ještě musíme získat další body. Musíme pro to udělat všechno, abychom to zvládli," poznamenal obránce Jihlavy Jiří Krejčí.

Fastav Zlín - Vysočina Jihlava 0:3 (0:1)

Branky: 63. a 80. Ikaunieks, 45. vlastní Hubáček. Rozhodčí: Zelinka - Urban, Vlček. ŽK: Pazdera, Holík, Hubáček (všichni Zlín). Diváci: 3373.

Zlín: Švenger - Pazdera (65. Mlýnek), Jugas, Bačo, Hubáček - Hnaníček - Vukadinovič, Holík, Bartolomeu (81. Janíček)- Fantiš (57. Beauguel), Kopečný. Trenér: Páník.

Jihlava: Rakovan - Tlustý, Štěpánek, Krejčí, Urdinov - Vaculík - Fulnek (90. Záviška), Hronek (65. Dvořák) , Ikaunieks, Popovič - Rabušic (79. Duba). Trenér: Jinoch.

Bohumil Páník (trenér Zlína):. "Označil bych tento zápas jako jednoznačný propad našeho mužstva. Ještě do inkasovaného gólu jsme se drželi. Vytvářeli si nějaký tlak a závary. Po inkasovaném gólu se už tým nedokázal zvednout. Improvizujeme v ofenzivní fázi, útočníci neudrží balony, nemůžeme se dostat do hry v přechodové fázi. První dotek míče je špatný, takže nechytneme rytmus. Soupeř byl jednoznačně lepší. Po druhé brance už nebylo co řešit. Na hráče jsem o poločase hodně křičel. Jestli si myslí, že ve středu budeme hrát ve finále poháru jako mávnutím kouzelného proutku jinak, tak se mýlí."

Josef Jinoch (trenér Jihlavy): "Máme ohromnou radost, že jsme zvládli utkání venku. Za celou sezonu to bylo poprvé. V prvním poločase jsme přežili tři obrovské šance Zlína v jednom momentě. Kdybychom dostali gól, tak by to bylo pro nás složité, neboť jsme se nedokázali se soupeřem do té doby rovnat. Pomohla nám branka do šatny. Zlín po ní musel otevřít hru, tlačil se dopředu. Nám vyhovovala hra do brejků. Dali jsme druhý gól, kterému předcházela standardní situace. Třetí branka rozhodla o výsledku. I když měl Zlín šance, tak při nás stálo štěstí podložené výborným výkonem brankáře Rakovana. Tím pádem jsme Zlín nepustili do většího tlaku a do hry. Kdyby soupeř snížil, tak by utkání a jeho závěr vypadal jinak."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy