Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Can zajistil nůžkami výhru Liverpoolu, Tottenham poprvé za 22 let skončí před Arsenalem

Londýn – Poprvé od roku 1995 skončí v tabulce Premier League Tottenham před Arsenalem. Rozhodlo o tom derby na White Hart Lane, které Spurs ovládli přesvědčivě 2:0 a mohli se postarat o debakl, nebýt vynikajících zákroků Petra Čecha. K titulu ale vítězství Tottenham příliš nepřiblížilo, Chelsea totiž sestřelila Everton na jeho půdě 3:0. Třetí místo si pojistil Liverpool po triumfu 1:0 nad Watfordem. Nedařilo se naopak týmům z Manchesteru, které remizovaly.

Emre Can z Liverpoolu se raduje z gólu v síti Watfordu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Michael Zemanek

Zatímco na podzim Liverpool na Anfieldu rozstřílel Watford 6:1, tentokrát mu k vítězství stačila jediná trefa, která však stála zato. V samém závěru první půle Lucas Leiva poslal míč do vápna na Emreho Cana a německý reprezentant nůžkami trefil levý horní roh domácí branky.

Hosté měli navrch, ale další gól se jim přidat nepovedlo. V 94. minutě mohli o těsnou výhru přijít, ale střelu Sebastiana Prödla zastavilo břevno. Týden po překvapivé domácí porážce s Crystal Palace vybojoval Liverpool třetí venkovní vítězství za sebou.

Tottenham měl dvě velké šance v rozmezí 22. a 25. minuty, Alli ani Eriksen ale netrefili branku Arsenalu. "Kanonýři" se postupem času osmělili a v 38. minutě Ramsey přízemní střelou protáhl gólmana Llorise, stejně jako v závěru poločasu na druhé straně Vertonghen prověřil Čecha.

Krátce po změně stran zneškodnil bývalý reprezentační gólman i Wanyamův pokus. V 55. minutě ještě vyrazil Eriksenovu střelu, na Alliho dorážku už však stačit nemohl a "Kohouti" šli do vedení. Hned vzápětí po Gabrielově zákroku na Kanea nařídil rozhodčí Oliver penaltu, kterou sám faulovaný hráč střelou k tyči proměnil.

S 21 góly druhý nejlepší střelec anglické ligy Kane se stal prvním hráčem Tottenhamu, který skóroval v pěti severolondýnských derby po sobě. Čech od sezony 2011/12 čelil 15 pokutovým kopům a ani jeden z nich nedokázal chytit. Podržel ale Arsenal v 68. minutě při další povedené střele Vertonghena i posléze při Kaneově a Alderweireldově zakončení.

Tottenham v posledním derby hraném na stadionu White Hart Lane udržel domácí neporazitelnost. Celkově vyhrál posledních devět duelů a už čtyři zápasy nedostal gól. Na druhé straně nemohl být Arséne Wenger po jubilejním 50. derby na lavičce Arsenalu spokojen.

Everton měl proti Chelsea hned na začátku velkou šanci, střela dvacetiletého Calverta-Lewina ale skončila na tyči. Až dvacet minut po přestávce otevřel skóre střelou zpoza vápna Pedro a o chvíli později po Hazardově standardce vyrazil gólman Stekelenburg míč pouze do Cahilla, od nějž se balon odrazil do brány. Stoper Chelsea se do sítě Evertonu trefil už čtyřikrát, což se mu proti nikomu jinému nepodařilo.

Na konečných 3:0 upravil v závěru Willian a Chelsea poprvé od 22. ledna udržela čisté konto. Everton nenavázal na předchozích osm vítězství v Goodison Parku.

Zklamaný Anthony Martial z Manchesteru United v utkání se Swansea
zdroj: REUTERS autor: Andrew Yates

Utkání mezi Manchesterem a Swansea se statisticky nejevilo jakožto souboj mezi týmy z opačných pólů tabulky. První gól vyrovnaného duelu padl až v nastavení prvního poločasu z penalty, kterou sudí Swarbrick přísně nařídil po zákroku gólmana hostů Fabiaňského na Rashforda.

Penaltu s přehledem proměnil Rooney, skóroval tak už v 150 duelech anglické nejvyšší soutěže a v historických tabulkách je druhý za Alanem Shearerem, který vstřelil gól ve 190 zápasech. V 79. minutě ale Manchester o náskok přišel, neboť se z přímého kopu trefil Sigurdsson. Na stadionu Old Trafford se islandskému reprezentantovi daří, prosadil se tam potřetí za sebou.

Oba trenéři museli sahat do sestavy kvůli zraněním. Už na začátku musel hřiště opustit domácí obránce Shaw, kterého v druhém poločase doplnil stoper Bailly. Na druhé straně se po chvíli na hřišti poranil střídající Montero.

Za celé první dějství utkání Middlesbrough ‒ Manchester City viděli fanoušci na Riverside Stadium jedinou střelu na branku, která hned skončila gólem. V 38. minutě domácí poslal do vedení Negredo, který se v této sezoně přímo podílel na 13 z celkových 25 gólů Middlesbrough.

Jamie Vardy právě rozvlnil síť za zády brankáře
zdroj: REUTERS autor: Andrew Boyers

Po změně stran "Citizens" přidali na aktivitě, jež vyústila v pokutový kop nařízený po De Roonově zákroku na Saného. Z penaltového puntíku následně srovnal Agüero a dal 18. gól v sezoně. Domácím sice o několik minut později vrátil vedení Chambers, opět ale vyrovnal pět minut před koncem po Agüerově centru Gabriel Jesus, který v základní sestavě nastoupil po zranění poprvé od 13. února.

Middlesbrough potvrdil, že se mu doma proti City daří: z 11 ligových duelů prohrál jediný. Čeká jej ale těžký boj o udržení v Premier League, na záchranu ztrácí šest bodů. Manchester alespoň počtvrté v řadě bodoval.

Anglický reprezentant Jamie Vardy potvrdil, že se mu na stadionu West Bromwiche daří. Útočník Leicesteru zde skóroval totiž ve všech třech vystoupeních. Obhájci titulu se tak přiblížili jistotě záchrany. West Brom poprvé ve své historii neskóroval v pátém utkání za sebou.

V zápase Sunderlandu s Bournemouthem měl v první půli největší šanci hostující Joshua King, který trefil obstřelem z ostrého úhlu tyč. Norský útočník se dočkal až v závěru, kdy zužitkoval Fraserovu přihrávku před prázdnou bránu a vstřelil 15. gól v sezoně.

Výsledky 35. kola Premier League

Southampton - Hull 0:0, Stoke - West Ham United 0:0, Sunderland - Bournemouth 0:1 (88. King), West Bromwich - Leicester 0:1 (43. Vardy), Crystal Palace - Burnley 0:2 (8. Barnes, 85. Gray), Manchester United - Swansea 1:1 (45.+3 Rooney z pen. - 79. Sigurdsson), Middlesbrough - Manchester City 2:2 (38. Negredo, 77. Chambers - 69. Agüero z pen., 85. Gabriel Jesus), Everton - Chelsea 0:3 (66. Pedro, 79. Cahill, 86. Willian), Tottenham - Arsenal 2:0 (55. Alli, 58. Kane z pen.), Watford - Liverpool 0:1 (45.+2 Can)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články