Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Šmicer: Dodnes nechápu, jak jsme mohli s Liverpoolem vyhrát Ligu mistrů

Praha - Vladimír Šmicer se spolu s Milanem Barošem stal prvním českým fotbalistou, který kdy vyhrál nejprestižnější evropskou klubovou soutěž Ligu mistrů. Stalo se tak v roce 2005, když gólem a proměněnou penaltou v rozstřelu pomohl Liverpoolu k triumfu ve finále v Istanbulu nad tehdy velmi silným AC Milán. I po dvanácti letech však Šmicer nechápe, jak se mohlo podařit jeho celku vyhrát, když v poločase prohrával 0:3.

Vladimír Šmicer
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Vzpomínky jsou pořád čerstvé, i když je to už 12 let. Byl to největší úspěch mé kariéry. Neuvěřitelný zápas, o kterém se dodnes v Liverpoolu bavíme, jak se nám to vůbec mohlo povést proti takovému týmu jako AC Milán otočit," řekl Šmicer na výstavě trofeje pro šampiony Ligy mistrů v Praze.

"Myslím, že z našeho týmu by tehdy hráli za Milán tak dva možná tři hráči. Možná Steven Gerrard, možná Jerzy Dudek nebo Sami Hyypiä. Milán měl tehdy neskutečný tým. Proto je to pro nás obrovské vítězství," vzpomínal bývalý český reprezentant.

Je nám líto, video expirovalo.
Do Prahy dorazila na dva dny trofej pro šampiony Ligy mistrů

"V poločase jsme si řekli, že pro fanoušky zkusíme dát alespoň jeden gól. A kdybychom náhodou dali druhý, tak Milán znervózní. A ono se to stalo strašně rychle. Gerrard se krásně trefil hlavou, a když jsem já trefil ten druhý gól, tak jsem cítil, že si jdeme za třetím. Já oslavoval, ale nikdo ke mně neběžel. Všichni už běželi na půlku, protože jsme byli v laufu a věděli jsme, že hned jdeme do nich dát další," popisoval Šmicer.

"My měli plán, zatímco Milán tam šel s tím, že to dohraje. My je však zaskočili. V prodloužení byl zas lepší Milán, ale my si věřili na penalty, že to je naše šance," dodal. A skutečně penalty přinesly Liverpoolu senzační triumf, když Milán ze čtyř pokusů tři neproměnil. Naopak ve čtvrté sérii proměnil právě Šmicer a přispěl k výhře.

"Byl jsem ale zklamaný, když přede mnou neproměnil spoluhráč John Arne Riise, protože ta moje penalta už mohla být rozhodující. Už jsem si vybíral místo, kam poběžím slavit, abych neběžel před kotel Milána. Ale nakonec to dopadlo takhle, že si to vychytal náš gólman Dudek," usmíval se Šmicer.

Kromě něj a Baroše elitní soutěž z českých hráčů vyhráli už jen Marek Jankulovski právě s AC Milán a brankář Petr Čech s Chelsea. To je podle Šmicra málo. "Potřebovali bychom, aby nás bylo alespoň jedenáct, abychom mohli hrát nějakou exhibici. Teď má třeba šanci Pavel Nedvěd jako šéf Juventusu. Když to vyhraje jako bafuňář, tak ho do té party také vezmeme," vtipkoval se Šmicer na adresu bývalého spoluhráče z reprezentace.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články