Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

USA, Mexiko a Kanada budou společně kandidovat na uspořádání MS 2026

New York - Mistrovství světa ve fotbale by se po dlouhých 32 letech mohlo vrátit na severoamerický kontinent. Zástupci federací USA, Mexika a Kanady totiž oznámili, že budou společně usilovat o právo zorganizovat MS v roce 2026.        

Národní tým Brazílie před finále MS 1994 v USA
zdroj: imago sportfotodienst autor: imago sportfotodienst

Naposledy se fotbalový svátek uskutečnil v severní Americe v roce 1994, kdy světový šampionát pořádaly Spojené státy. V Mexiku proběhl finálový turnaj v letech 1970 a 1986.

Příští rok vypukne MS v Rusku, dalším pořadatelem bude Katar. Země severoamerické a karibské konfederace CONCACAF jsou proto považovány za velkého favorita pro volbu dějiště následujícího měření sil nejlepších reprezentačních výběrů.

O pořadatelství MS 2026 se bude rozhodovat pravděpodobně v květnu 2020 na kongresu Mezinárodní fotbalové federace (FIFA). Lídrem kandidatury mají být Američané. V USA by se dle návrhu odehrálo 60 zápasů, Mexiko a Kanada by hostily deset utkání.

Je nám líto, video expirovalo.
Kanada, Mexiko a USA se budou ucházet o MS 2026

Pokud společně uspějí, zorganizují jako první šampionát v nové, rozšířené podobě. FIFA letos v lednu schválila navýšení počtu účastníků na 48 týmů oproti současným 32. Evropa by měla mít na turnaji 16 zástupců.

Představitelé USA, Mexika a Kanady původně uvažovali, že se budou o MS ucházet samostatně, nakonec se však rozhodli využít faktu, že FIFA vloni zrušila zákaz společných kandidatur. Zatím není jasné, zda by reprezentace všech tří pořadatelů měly předem automaticky zajištěný start.

Podle posledního návrhu rozšíření MS, který ještě musí na květnovém zasedání v Bahrajnu schválit výkonný výbor FIFA, by měla mít CONCACAF nově šest přímých účastnických míst. Do kvóty pro příslušný kontinent se však má započítat i pořadatelská země.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články