Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Češi to zvládli. Devatenáctka si zahraje Euro

Uherské Hradiště – Čeští fotbalisté do 19 let vyhráli i svůj třetí kvalifikační zápas a zahrají si na mistrovství Evropy v Gruzii. Po výhrách nad Maďarskem a Skotskem porazili čeští reprezentanti Rakousko 3:0 a mohou se těšit na červencový evropský šampionát. Branky dávali na stadionu v Uherském Hradišti Mareček a Sadílek. Češi si na ME do 19 let zahrají poprvé od roku 2011.

Česká devatenáctka
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Po výhrách nad Maďarskem a Skotskem stačila Čechům k postupu mezi osm nejlepších týmů Evropy i remíza s Rakouskem, ale Suchopárkovi svěřenci nedovolili komplikace a už po 63 sekundách šli do vedení. Na rohový kop Sadílka si na přední tyči naskočil Turyna, hlavou míč prodloužil a Sahanek si dal vlastní branku.

"Standardky jsou naše silná stránka, protože máme soubojové hráče. Dnes to vyšlo, takže paráda. Jsem moc hrdý na kluky v týmu, že se to povedlo a letíme do Gruzie," radoval se v rozhovoru pro ČT sport Michal Sadílek. "Chtěli jsme dát rychlý gól, a to se povedlo. Nahrálo nám to do karet, protože Rakousko muselo vyhrát o tři góly, aby mělo vše ve svých rukou," připomněl Daniel Turyna, hostující ze Sparty v Senici.

Česká obrana s Králem hrajícím ve formě a zkušeným příbramským stoperem Chalušem pak hlídala náskok. A když už se Rakušané dostali do šance, vše zachránil příbramský gólman Jedlička. Vyznamenal se zejména v úvodu druhé půle, kdy skvěle zneškodnil hlavičku Wöbera.

"Věděli jsme, že když nedostaneme gól, tak postoupíme. Dvě loženky jsem chytil a slavíme postup. Takže spokojenost," řekl brankář Martin Jedlička. "Hodně nás podržel, Martinovi děkujeme," dodal Sadílek.

Rakušané poté přitvrdili hru, což vyústilo ve vyloučení Augustina za tvrdý faul na Granečného v 70. minutě. Hned krátce nato běžel sám na branku Turyna, ale stejně jako v první půli Šašinka navýšení vedení odmítl. Povedlo se to až Marečkovi, který si v 76. minutě zpracoval míč ve vápně a levačkou skóroval.

"Uspěli jsme zaslouženě, i když tam měl soupeř za stavu 1:0 svou šanci. Absolutorium zaslouží brankář Jedlička, který tým podržel, i obrana. Věřím, že kluci postupem času zjistí, že jsou lepší fotbalisti, než si sami myslí. Závěr zvládli skvěle," těšilo Suchopárka, vicemistra Evropy z roku 1996.

Češi už si pak postupový výsledek pohlídali, navíc Sadílek završil výhru gólem z přímého kopu, a mohli se radovat z postupu na šampionát, který se 2. až 15. července koná v Gruzii. Krom domácího výběru a Čechů mají účast zatím jistou jen Angličané a Bulhaři. Zbylé čtyři účastníky určí úterní a středeční zápasy.

Dosud poslední česká účast na závěrečném šampionátu skončila v roce 2011 ziskem stříbrných medailí, o což se postaral silný ročník 1992 v čele se současnými reprezentanty Ladislavem Krejčím, Jakubem Brabcem, Tomášem Kalasem či Pavlem Kadeřábkem. V následujících pěti letech končili Češi vždy v poslední fázi kvalifikace, ze které prošli až nyní.

ČR - Rakousko 3:0 (1:0)

Branky: 2. vlastní Sahanek, 76. Mareček, 89. Sadílek. ČK: 70. Augustin (Rak.).

Sestava ČR: Jedlička - Mareček, Král, Chaluš, Holík - Tischler - Lingr (81. Rezek), Havelka, Sadílek - Turyna (75. Kašiar), Šašinka (63. Granečný). Trenér: Suchopárek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články