Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Slavia i přes svůj závěrečný nápor prohrála s Aston Villou 0:1

Praha - Vstup do bojů základní skupiny F Poháru UEFA fotbalistům Slavie nevyšel. Na domácím trávníku v Edenu dnes Pražané podlehli pátému celku anglické ligy Aston Ville 0:1. O výhře hostů rozhodl v 26. minutě Carew. Slavia měla především v druhém poločase převahu, ale nedokázala využít ani jednu z mnoha šancí.

Zatímco domácí kouč Karel Jarolím poslal na trávník prakticky očekávanou jedenáctku, když jen na místě pravého záložníka nastoupil Volešák místo Belaida, jeho protějšek Martin O˙Neill složením mužstva pořádně zamíchal. Oproti prvnímu zápasu skupiny s Ajaxem Amsterodam poslal v Edenu do hry pouze kvarteto hráčů ze základní sestavy.

Slávisté začali aktivně, branku ale nevstřelili

Oba celky začaly v ostrém tempu a v páté minutě se hosté po centru z pravého křídla dostali do šance, ale v šestnáctce zaváhal Carew, míč ztratil a domácí hráči nebezpečí odvrátili. O dvě minuty později se odvážně pustil dopředu Krajčík, z osmnácti metrů tvrdě vypálil, ale mířil metr vedle tyče. Fotbalisté Slavie hráli bez respektu, soupeře důrazně napadali již ve středu hřiště při rozehrávce a nebezpečné útočníky Aston Villy drželi v uctivé vzdálenosti od Vaniakovy branky.

Náhradního brankáře Guzana vyzkoušel v 16. minutě Černý. Z hranice šestnáctky levačkou tvrdě vypálil, ale gólman míč směřující k pravé tyči vyrazil a s Necidovou dorážkou z velkého úhlu si již snadno poradil. Po 20 minutách ukázal gólman Vaniak, co pro Slavii znamená. Po rychlém protiútoku střílel pohotově z voleje z 12 metrů Gardner, ale Vaniak jeho přízemní ránu na brankové čáře bravurně lapil.

Pražané byli po inkasované brance zakřiknutí

Po další povedené akci již ale hostující celek šel do vedení. V 26. minutě vypálil z osmnácti metrů Sidwell, střelu ještě tečoval Carew a míč se dokutálel k opačné tyči, než u které stál Vaniak. A o dvě minuty mohlo být ještě hůř: Ashley Young technicky vystřelil z trestného kopu z levé strany, Vaniak na míč nedosáhl, ale ten skončil na tyči. 

Domácí byli zaskočení, neudrželi míč na kopačkách a technicky i rychlostně velmi dobře vybavení hráči soupeře získávali převahu. Po dalším centru Younga pálil z osmi metrů volný Carew, tentokrát však Vaniak ránu norského střelce vyrazil.

Domácí se dostali do šance až v 39. minutě. Po rychlé kombinační akci zakončoval zblízka Jarolím, ale i Guzan ukázal své kvality a míč chytil. Ještě před poločasem opustil hřiště nejzkušenější domácí hráč Šmicer, který měl problémy s lýtkem; na jeho místo přišel Švento, po změně stran nastoupil Belaid za Volešáka.

V druhém poločasu byla Slavia aktivnější, vytvořila si tlak

V úvodu druhého poločasu nejprve nezužitkovali ošemetnou situaci před Vaniakovou brankou hosté, vzápětí na druhé straně důrazně bráněný Necid poslal míč těsně vedle. Publikum hnalo domácí celek neustále dopředu, hráči v červenobílých barvách ožili a mnohem častěji se dostávali před anglickou branku.

Střelu Černého z dálky brankář Guzan u tyče zlikvidoval. Hrálo se většinou na polovině anglického týmu a po hodině hry střela nabíhajícího Krajčíka z pravé strany jen těsně minula cíl. Ještě blíže vyrovnání byl v 64. minutě Černý, ale jeho tvrdou ránu zblízka Guzan opět reflexivně vyrazil. Slavia v těch chvílích soupeře přehrávala a brankář Aston Villy měl náhle mnohem více práce než Vaniak.

Ani závěrečný nápor vyrovnání nepřinesl

Domácí hráli s obrovským nasazením a s velikou touhou alespoň srovnat skóre. Kouč Jarolím vsadil na totální ofenzivu a místo Hubáčka poslal na trávník dalšího útočníka Šenkeříka. Po dalším centru Černého přehlavičkoval všechny obránce soupeře Necid, ale míč prolétl o centimetry vedle tyče; dobíhajícímu Šventovi k němu chybělo snad půl kroku.

Slavia bojovala až do konce. V 80. minutě připravili Černý a Šenkeřík šanci pro Necida, ale ten střelou z úhlu trefil jen boční síť. Hosté se o výsledek strachovali, zdržovali a bránili. Nakonec ale těsnou výhru i se štěstím uhájili a mohli se radovat z druhého tříbodového zisku, který je výrazně posunul k postupu ze skupiny.

Sestavy:

Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček (66. Šenkeřík) - Volešák (46. Belaid), M. Jarolím, Tavares, Černý - Necid, Šmicer (42. Švento). Trenér: K. Jarolím.

Aston Villa: Guzan - Cuellar, Knight, Davies, Shorey - Gardner, Salifou, Sidwell, Young - Carew (90.+3 Delfouneso), Agbonlahor (89. Barry). Trenér: O´Neill.

Výsledky skupiny F

Slavia Praha - Aston Villa 0:1 (0:1)

Ajax Amsterodam - Žilina 1:0 (1:0)

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články